Тернопільська бізнес-школа

Створення бізнес-школи – новий цікавий проект ТНЕУ

З робочим візитом до Тернопільського національного економічного університету приїхали ректор Естонської школи бізнесу, професор Арно Алманн (Arno Almann) та проректор з наукових досліджень ЕШБ, професор Олаф Аарна (Olav Aarna).

 

Гості завітали до ТНЕУ, щоб на базі вищого навчального закладу створити спільну Українсько-естонську бізнес-школу. Це сприятиме інноваційному розвитку Тернопілля, шляхом професійної підготовки та професійного розвитку підприємців-лідерів на засадах єдності освіти, досліджень та інновацій.

 

Науковці з Естонії зустрілися з ректором вищого навчального закладу, доктором економічних наук, професором А.І. Крисоватим, проректором з міжнародної діяльності О.П. Адамівим та обговорили програму реалізації проекту. Під час розмови гості зазначили, що навчальна діяльність проекту передбачає:

 

– організацію ознайомчої поїздки основного персоналу TBS в Таллінн. Під час візиту учасники ознайомляться з основними напрямками функціонування вищої освіти і провадження наукових досліджень в Естонії відповідно до розвитку європейської зони вищої освіти, Європейського простору вищої освіти й моделі управління EBS;

– проведення в ТНЕУ циклу навчальних семінарів з укладання навчальних програм та навчальних планів двох магістерських програм;

–  проведення в ТНЕУ циклу навчальних семінарів з контролю якості освіти на рівні вищого навчального закладу, країни та Європейського простору вищої освіти і реалізації вимог, узгоджених у рамках Болонського процесу.

 

Арно Алманн зазначив: «Наша місія – формування команди бізнес-лідерів, яка ефективно й відповідно до міжнародних стандартів розбудовуватиме бізнес-середовище, в основі якого фахові компетентності та загальнолюдські і професійні цінності. Ми пропонуємо Програми муніципального розвитку та Програми управлінського розвитку. Естонська школа бізнесу надаватиме українській бізнес-школі консультаційну підтримку, стажуватиме викладачів ТНЕУ, залучатиме викладачів Естонської школи бізнесу до навчального процесу та організовуватиме практику слухачів програм закордоном».

 

У свою чергу Олаф Аарна наголосив: «Свою роботу щодо створення бізнес-шкіл ми розпочали ще 8 років тому. Навчання здійснюється від бакалавра до підготовки доктора наук. В Естонії навчання безкоштовне, однак англомовна програма платна. Цей проект на освітньому ринку є конкурентоздатним, бо якість та інновації – основа роботи Естонської школи бізнесу. Враховуючи те, що в нас хороші особисті контакти з науковцями різних країн, ми готові передати свій досвід. Звернемо увагу на те, що у нас не вийшло й на те, що вдалося».

 

«Зараз складний час в Україні, є багато факторів ризику, але я готовий разом з Вами відкрити бізнес-школу, бо це потрібно для наших студентів, тернополян, які хочуть успішно займатися бізнесом в Україні. Я переконаний, що цей ризик виправданий. Така бізнес-школа в Тернополі стане поштовхом для створення бізнес-шкіл в інших областях. Сьогодні сучасна молодь йде навчатися не для диплому, а для нових знань. Запозичуючи у вас найкраще, ми стаємо сильнішими. Досвід фахівців з різних країн допоможе нашим випускникам стати конкурентоздатними», – зауважив Андрій Ігорович.

 

Українська бізнес-школа залучатиме представників бізнес-структур до викладання дисциплін, вивчатиме зарубіжний досвід у сфері бізнес-освіти, реалізовуватиме спільні навчально-освітні проекти з органами влади, розвиватиме проекти із міжнародними організаціями, впроваджуватиме бізнес-інновації та підтримуватиме громадські ініціативи.

 

У ході розмови Арно Алманн запропонував: «Ми готові надавати одну стипендію для навчання українським студентам, а також готові взяти в докторантуру людину, яка буде навчатися в Естонії і отримає звання доктора Phd».

 

Цього ж дня робоча група зі створення бізнес-школи зустрілася з представниками бізнес-структур Тернополя. Були обговорені вектори співпраці та критерії підготовки фахівців з інноваційним мисленням.

 

У робочій зустрічі взяли участь: Володимир Шигінський (будівельна компанія «Макбуд»), Мирослав Загорський (ТОВ «Органік Агро»), Ярослав Гринчишин (видавництво «Підручники і посібники»), Іван Пришляк (ТОВ «Астра МІА»), Андрій Іванечко (консалтингова компанія «Єва Груп»), Руслан Савчишин (ІТ-компанія «MagneticOne»), Ярослав Колодій (ТОВ «Терко Авто»), Роман Репко (бізнес-клуб «Клуб ділових людей»), Юрій Дейнека (Управління стратегічного розвитку міста), Ірина Кельнер (торгова група «Арс-Кераміка»), Олег Білобровко (ТОВ «СЕ Борднетце-Україна»), Віктор Кушнір (ПрАТ «Тернопільський молокозавод»), Максим Россоха (ТОВ «Ліхтнер Бетон Тернопіль»), Ірина Нестюк (Тернопільський обласний молодіжний центр праці) та Віктор Дрозд (підприємець, голова організації роботодавців Тернопільської області).

 

«Ми хочемо готувати такого випускника, який буде адаптований до роботи в реаліях сьогодення, а це неможливо без залучення фахівців-практиків, якими Ви є. Тому будемо вдячні, якщо наш діалог допоможе знайти точки дотику у роботі бізнес-школи», – сказав Андрій Ігорович, завершуючи зустріч.