» » Аналіз політики та зустріч із проф. Френсісом Фукуямою

Аналіз політики та зустріч із проф. Френсісом Фукуямою

Дата: 29-08-2016, 17:30 | Автор: Відділ інформації та зв'язків з громадськістю

 Упродовж 21-26 серпня на запрошення Українського католицького університету проф. кафедри економічної теорії Длугопольський О.В. взяв участь у стажуванні за програмою «Case Teaching and Case Study Writing for Public Policy: Training the Trainers», організованою Leadership Academy for Development at Stanford University за підтримки Школи управління УКУ та Центру міжнародного приватного підприємництва. У грантовій програмі взяли участь понад 30 управлінців, викладачів, громадських активістів із України, Грузії, Польщі.
 
Ключовими спікерами школи виступили: всесвітньо відомий політолог, економіст, публіцист, професор Стенфордського Університету (США) Френсіс Фукуяма, політолог, професор Університету Джорджтаун (США) Кент Уївер та економіст, засновник KSE, керівник Школи управління УКУ Павло Шеремета (Україна).
 
Всесвітньо відомі вчені також презентували відкриту лекцію на тему: «Корупція і прогрес державних реформ в Україні», в якій констатували поступове згортання демократій в світі, розвиток патримоніальних систем, узагальнили ключові причини корупції в країнах із слабкими інститутами та відсутністю політичної волі, акцентували увагу на головних факторах позитивних змін: 1) мобілізація ресурсів та народний супротив знизу; 2) лідерство й підтримка громадськості; 3) чіткі ідеї та цілі, що базуються на цінностях, а не інтересах. Політична воля не повинна ототожнюватися із індивідуальною волею, а повинна базуватися на коаліційних угодах, що здатні «проштовхувати» реформи. Можливість переходу лідерів громадянського суспільства до інституцій, що здійснюють управління державою, є головним фактором прогресивних реформ, і кожній зміні загрожують групи із особливими інтересами, які потрібно чітко ідентифікувати, визначити коло їх впливів, оцінити їх потенційних опонентів та союзників, зрозуміти наскільки добре вони організовані. Лише після цього повинні розроблятися стратегії змін чи нейтралізації, які охоплюють управління сприйняттям, управління втратами, управління учасниками, управління процедурами та впливом.
 
Під час тижневого тренінгу проф. Ф. Фукуяма прочитав лекцію щодо розробки публічної політики для розвитку приватного сектору, провів симуляційну гру щодо утворення коаліцій та відстоювання корупційних інтересів в політико-економічній сфері Індонезії, обговорив із учасниками проблемні аспекти переорієнтації грузинського експорту вина на нові ринки збуту після введення Росією ембарго. Проф. К.Уївер акцентував увагу на важливості використання у навчальному процесі кейс-методів та провів тренінг із їх написання, прочитав лекцію щодо особливостей зміни поведінки бізнесу та індивідів у відповідь на державну політику, обговорив успіхи реформи поліції у Грузії, мінімізації тіньової економіки у Колумбії. Після тижневого тренінгу учасники з України розробили кілька нових кейсів із проблемних аспектів функціонування вітчизняної економіки для їх використання в навчальному процесі УКУ при підготовці управлінців топ-рангу,  розвитку економіки регіонального рівня, активізації громадянського суспільства.
 
Після успішно проведеного тренінгу учасники мали можливість у неформальній обстановці поспілкуватися з американськими професорами та отримати міжнародні сертифікати підвищення кваліфікації з аналізу політики.