» » V Міжнародна науково-практична конференція «Сучасні тенденції у сфері лінгвістики, мовної комунікації та методики викладання іноземних мов» (день перший)

V Міжнародна науково-практична конференція «Сучасні тенденції у сфері лінгвістики, мовної комунікації та методики викладання іноземних мов» (день перший)

Дата: 23-05-2016, 14:50 | Автор: Відділ інформації та зв'язків з громадськістю

 Знання однієї мови дозволяє увійти в коридор життя,
знання двох мов – відкриває вам усі двері у цьому  коридорі. 
                                                                                             Франк Сміт
 
 
Вивчення  іноземної мови було й залишається невід'ємною складовою процесу формування сучасного фахівця. Більше того, новітня європейська мовна політика орієнтує громадян Європи на багатомовність. Без цього успішна інтеграція в сучасному світі просто неможлива. Якісно нові взаємовідносини України з країнами світового співтовариства, нові політичні та соціально-економічні реалії створили сприятливі умови для вивчення іноземних мов, наповнили це навчання новим змістом, а саме підготовкою молодого покоління до життя у демократичному багатонаціональному суспільстві.
 
18-19 травня 2016 року у Тернопільському національному економічному університеті відбулася V Міжнародна науково-практична конференція «Сучасні тенденції у сфері лінгвістики, мовної комунікації та методики викладання іноземних мов», організована кафедрою іноземних мов та професійної комунікації Навчально-наукового інституту інноваційних  освітніх технологій. Мета конференції – узагальнення наукових досягнень в галузі лінгвістики і методики викладання іноземних мов.
 
Слід зазначити, що подібний науковий захід проводиться уже п’ятий рік поспіль, але цьогоріч конференція об’єднала понад 100 науковців із 10 країн світу, серед яких Російська Федерація, Республіка Білорусь, Республіка Казахстан, США, Канада, Фінляндія,  Польща, Сінгапур, Ефіопія.
 
У роботі наукового заходу взяли участь почесні закордонні гості, а саме Dr. Michael Pace-Sigge з Університету Східної Фінляндії,  Paul Brodoway з Альбертського університету, Matthew Turner – волонтер Корпусу миру, Людмила Бедрицька з Білоруського державного економічного університету, Валерій Полковський, Валерій Полковський, Ph.D.,сертифікований перекладач з університету Альберта, Канада. Серед запрошених доповідачів були Марта Недовіз, менеджер Сертифікованого екзаменаційного центру Кембріджського університету, Анна Шовкалюк, консультант з вивчення іноземних мов Cambridge University Press, Богдан Шуневич, доктор педагогічних наук, професор кафедри технічного перекладу Львівського державного університету безпеки життєдіяльності,  а також давні  друзі та партнери кафедри іноземних мов та професійної комунікації – представники Агенції іноземних мов «Руна», м. Львів, на чолі з її директором, Наталією Дячук.
 
«2016 рік оголошено роком англійської мови в Україні і володіння мовою міжнародного спілкування є головним пріоритетом загальнонаціональної політики України»,  – саме так розпочала своє вітальне слово на пленарному засіданні завідувач кафедри іноземних мов та професійної комунікації Н.С. Лиса. Наталя Степанівна підкреслила, що без знання іноземної мови неможливо сформувати гармонійно розвинуту особистість. Знання іноземних мов – це ключ до успіху в сучасному світі, де спілкування та обробка величезних обсягів інформації набуває все більшого значення.
 
Учасників конференції привітав Зеновій-Михайло Васильович Задорожний, проректор з наукової роботи Тернопільського національного економічного університету, доктор економічних наук, професор. «Для мене, як для проректора з наукової роботи, вдвічі приємно, що на теренах нашого університету ведуться наукові дослідження не лише з економічної, а й з філологічної проблематики», – зазначив Зеновій-Михайло Васильович. Проректор підкреслив важливість вивчення та спілкування іноземними мовами для науковців.
 
Любомир Левкович Крупа, заступник голови Тернопільської обласної Ради,  привітав учасників конференції від імені голови обласної Ради м. Тернополя В.В. Овчарука та депутатського корпусу, а також побажав  плідної дискусії, натхнення та успішної реалізації усіх намірів в галузі вивчення та викладання іноземних мов.
 
Про важливість вивчення іноземної мови державними службовцями говорила у своєму привітальному слові директор департаменту освіти і науки Тернопільської обласної державної адміністрації Ольга Зеновіївна Хома. Стикаючись з цілою низкою вимог під час влаштування на роботу, практикуючи надання комплексних послуг населенню України, державні службовці мають бути висококваліфікованими спеціалістами як у галузі управління, так і в галузі оволодіння іноземними мовами.
 
Важливість та актуальність теми конференції в умовах формування стандарту освіти для освітньо-кваліфікаційних рівнів бакалавр та магістр підкреслила у своєму привітальному слові доктор економічних наук, професор Оксана Миронівна Десятнюк, директор Навчально-наукового інституту інноваційних освітніх технологій Тернопільського національного економічного університету. Оксана Миронівна зазначила, що в сучасних умовах викладач іноземної мови повинен  бути завжди на крок попереду, відповідати складним викликам сьогодення, розуміти потреби студента.
 
Робота конференції розпочалася з презентації результатів наукового дослідження в галузі мовознавства доктора філософії, викладача кафедри англійської мови та культури Університету Східної Фінляндії  Michael Thomas Leonce Pace-Sigge. Доповідач представив на розсуд аудиторії доповідь, присвячену використанню прийменників у різних жанрах літератури.
 
Надзвичайний інтерес у присутніх викликала доповідь Анни Шовкалюк, консультанта з вивчення іноземних мов Cambridge University Press, яка була присвячена проблемам контекстно-мовного інтегрованого навчання (CLIL). Використання методики CLIL відповідає функціональному підходу до викладання іноземної мови і дозволяє досягнути ще більшої ефективності у її оволодінні за рахунок створення штучного мовного середовища, значеннєвого контексту та сприяє підвищенню мотивації тих, хто навчається. Доповідач запропонувала учасникам конференції інтерактивні види роботи, що викликало неабияке пожвавлення та інтерес у присутніх.
 
Надзвичайно актуальною для викладачів іноземних мов була доповідь представника Корпусу миру Matthew Turner, яка була присвячена проблемам мотивації студентів до вивчення іноземної мови, залучення їх до активної роботи в аудиторії.
 
Детальний аналіз особливостей структури англомовних абревіатур і скорочень, які зустрічаються в технічній термінології, представив Богдан Шуневич, доктор педагогічних наук, професор кафедри технічного перекладу Львівського державного університету безпеки життєдіяльності.
 
Жваву дискусію викликала доповідь старшого викладача Мінського державного економічного університету Людмили Володимирівни Бедрицької.
 
Валерій Полікарпович Полковський (Університет Альберта, Канада) презентував свою доповідь у дистанційному режимі за допомогою скайп зв?язку, що свідчить про раціональне використання сучасних телекомунікаційних технологій.
 
Соломія Миськів та Соломія Гумецька з Агенції іноземних мов «Руна» провели майстер-клас з підготовки до здачі іспиту на рівень володіння іноземною мовою та отримання сертифікату університету Кембріджа.
 
Конференція продовжила свою роботу на секційних засіданнях, де учасники мали змогу обговорити проблеми міжкультурної комунікації в умовах глобалізації, організації навчальних презентацій, підготовки до сертифікованих іспитів Кембріджського університу і ще раз підкреслити важливість вивчення та спілкування іноземними мовами.
 
Перший день конференції ще раз засвідчив, що мова – це потужний об’єднавчий фактор та неоціненний дар. Мова – це найвагоміше надбання кожної окремої людини і найбільша суспільна цінність, а іноземна мова  – це місток до пізнання не лише іншої культури, а й своєї власної, адже за словами І.-В. Гете: «Той, хто не знає іноземної мови, не знає своєї власної».