» » Подяка ректору ТНЕУ Крисоватому А.І. від міжнародної громадської організації "Контррозвідники Чорнобиля"

Подяка ректору ТНЕУ Крисоватому А.І. від міжнародної громадської організації "Контррозвідники Чорнобиля"

Дата: 13-05-2016, 16:23 | Автор: Відділ інформації та зв'язків з громадськістю

 

На адресу ректора ТНЕУ Крисоватого Андрія Ігоровича надійшла подяка від керівництва міжнародної громадської організації «Контррозвідники Чорнобиля» .

Шановний Андрію Ігоровичу!

26 квітня 1986 року на Чорнобильській атомній електростанції сталася сама велика в історії людства ядерна катастрофа. Тридцять років тому і в наступні роки від аварії на 4-му блоці атомної станції серйозно постраждали мільйони людей, величезні території, сільськогосподарські і промислові комплекси нашої країни і низки сусідніх держав.

Указом Президента України Петра Порошенка від 14.12.2015 року "Про заходи у зв‘язку з 30-річчям Чорнобильської катастрофи" 2016 рік проголошений Роком вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС і пам‘яті жертв Чорнобильської катастрофи. Тим самим держава визнала подвиг чорнобильців-ліквідаторів і віддала належне сотням тисяч військовослужбовців, робітників, будівельників, інженерів, лікарів, вчених та діячів культури які, керуючись почуттям високого патріотизму, мужньо вставали на захист рідної землі, майбутніх поколінь від поширення найнебезпечнішої екологічної катастрофи і її найтяжчих наслідків для генофонду України.

На боротьбу з величезною бідою піднявся весь народ. Співробітники державної безпеки також включилися в неї з перших годин. Разом з вченими-атомниками їм належало в найкоротший час внести ясність в причини глобальної катастрофи, відповісти на велику кількість питань для негайного прийняття найважливіших рішень. В стислі терміни була добута і надана Урядовій комісії необхідна інформація для локалізації поширення величезної радіоактивності за межі зруйнованого 4-го блоку і атомної станції в цілому.

На зменшення шкідливих наслідків впливу радіації на організм людей була спрямована робота вчених-медиків. В період аварії і в подальшому працівники Військово-медичного управління самовіддано боролися за збереження здоров‘я та життя ліквідаторів, в тому числі співробітників Служби безпеки. В підсумку наполегливої клопіткої праці провідними фахівцями було винайдено і застосовано методику і засоби по виведенню з організму людини радіонуклідів. Завдяки цьому зменшилась захворюваність ліквідаторів.

Але вирішення складних завдань вимагало перебування в місцях підвищеної, а часом безмежної, радіації. В результаті значна кількість ліквідаторів отримали тяжкі захворювання, стали інвалідами, а багато хто в молоді роки передчасно пішов з життя.

Вічна їм пам‘ять і подяка народу України, всього людства!

Принагідно відмічаємо, що кращі традиції українського народу - співчуття, доброта, готовність підтримати людину, яка потрапила в скрутне становище, сьогодні, як і раніше, присутні у суспільстві.

Серед чудових людей, які зробили чималий внесок у подолання наслідків катастрофи на ЧАЕС, є і випускник Вашого університету Віктор Рибін.

Талановиті вчителі-тернопільчани 50-60-х років надали Віктору відмінні знання, всебічну підготовку і вірні орієнтири на все життя. Цьому також сприяли його заняття в предметних кружках, спортивних секціях, участь у художній самодіяльності, підготовка і проведення цікавих вечорів відпочинку, пізнавальних туристичних походів по мальовничим місцям Тернопільщини.

Віктор Рибін вже в шкільні роки користувався великою повагою. Про це свідчить його неодноразове обрання секретарем комсомольської організації. Отримане у школі загартування стало дієвим підґрунтям для наступного успішного навчання у Львівському політехнічному інституті і його Тернопільському філіалі, де згодом продовжилося становлення особистості Віктора Рибіна - майбутнього фахівця і громадянина. Його обирають секретарем комітету комсомолу інституту, делегатом 1-го зльоту студентів України, а у 1970 році - делегатом 1-го зльоту студентів величезної країни.

Середня школа, інститут, кипляча громадська діяльність в молоді роки підготували Віктора до дуже корисної для багатьох тисяч тернопільчан роботи на постах першого секретаря обласного комітету комсомолу, керівника Бережанського райкому і виключно відповідальної діяльності в обласному центрі.

Віктору Петровичу Рибіну було під силу рішення будь-яких задач. Це яскраво проявилося при відселенні людей із заражених радіацією населених пунктів, будівництво для них житла і вирішення численних питань облаштування на новому місці.

Разом з першим керівником області тих часів Анатолієм Івановичем Корнієнком за участі всіх районів Тернопільщини в надзвичайно стислі терміни і вперше в Україні було організовано будівництво 180 добротних будинків в Макарівському районі Київської області. Понад завдання, кожній сім‘ї при врученні ключів від нових, обставлених меблями квартир був дарований цілий набір дуже важливих для переселених сільських мешканців тварин і птиць (вівці, кози, поросята, кури, гуси, качки) і корми для них на тривалий час. Також додатково до попередніх планів у новому "тернопільському" мікрорайоні були побудовані дорога, тротуари, зелені парканчики навколо домів, магазин.

І в наступні роки Віктор Петрович, за позовом серця, не відсторонився від благодійної діяльності по відношенню до чорнобильців. Нам відомі приклади з надання допомоги ветеранам СБУ - ліквідаторам, які приїздять на лікування до чудового санаторію "Медобори", який розташований в мальовничому місці на території Геребовлянського району. Це стосується і зустрічі на вокзалі ветеранів, які в попередні роки чимало зробили для області, і надання їм допомоги транспортом, облаштування в лікувальному закладі, інтересу до ходу лікування. Все це свідчить про безкорисливість і високу порядність Вашого вихованця.

Від імені патріотичних громадських організацій,
очолюваних ветеранами СБУ, напередодні 30-ї роковини
Чорнобильської катастрофи дякуємо колективу вашого
навчального закладу за виховання чудових патріотів,
справжніх героїв, які за покликом серця чесно виконали
свій службовий і громадський обов‘язок в приборкуванні наслідків катастрофи на атомній станції в 1986 році.

Ми впевнені, що нинішнє покоління наставників молоді продовжуватиме традиції з виховання достойного покоління - грамотного, чесного, беззастережно відданого боротьбі за інтереси рідної Вітчизни.