» » «Антикризова політика ФРС США та ЄЦБ: досвід для України»

«Антикризова політика ФРС США та ЄЦБ: досвід для України»

Дата: 2-12-2015, 13:16 | Автор: студентка групи ФБС-41 Марія Вільшанська

 Першого грудня 2015 року учасники студентського наукового гуртка «Банківський аналітик» кафедри банківської справи організували засідання круглого столу на тему: «Антикризова політика ФРС США та ЄЦБ: досвід для України».
 
Зі вступним словом виступила голова гуртка Марина Варга, представивши присутніх на засіданні круглого столу, зокрема к.е.н., доцента Чайковсього Я.І., к.е.н., доцента Балянт Г.Р., а також кураторів гуртка к.е.н., доцента Забчук Г.М. та викладача Рудана В.Я. Марина Варга наголосила на актуальності обраної тематики, оскільки глобальні передумови поширення кризових явищ в економіці полягають у сучасному характері розвитку світового господарства, який відзначається зростанням інтеграції національних економік до глобальної економіки, що зумовлює збільшення їх залежності від кон’юнктури міжнародних ринків за умов лібералізації всіх видів економічної активності. Студентка зазначила, що оскільки Україна активно інтегрується в світові економічні структури, вона перебуває в зоні ризику поширення криз на національну економіку і потребує вжиття необхідних заходів для попередження і врегулювання такого роду викликів.
 
Із змістовними доповідями виступили члени гуртка: Ірина Мельник, Валерій Ткачук та Марина Варга. Зокрема, студентка групи ФБС-21 Ірина Мельник у доповіді на тему: «Антикризова політика ФРС» зауважила, що: «США посідають значне місце у світовій економіці, так як вони - найбільший імпортер продукції та найбільший кредитор. Валюта багатьох країн світу (в тому числі й України) прив’язані до долара, і тому їх експорт залежить від його курсу. І дуже важливо, щоб економіка США не зазнавала економічного падіння, бо це, як показала практика, завжди впливає на світову економіку в цілому. Для цього уряд США повинен оперативно реагувати на найменші зміни». Студентка акцентувала увагу на проблемах ліквідності, яку американські банки почали вирішувати за рахунок споживчого кредитування, обмежуючи поточне споживання та кредитування реального сектору економіки, який, в умовах масового використання фінансового левериджу, формування обігових коштів за рахунок кредитних ресурсів, почав відчувати труднощі з залученням кредитів, дефіцит обігових коштів і ріст вартості грошей — кредитних ставок для сфери виробництва і послуг. Також у доповіді досліджено інноваційні кредитні механізми, які дозволили відновити функціонування основних сегментів фінансового ринку – передусім міжбанківського кредитування, ринку комерційних паперів і ринку забезпечених активами цінних паперів.
 
Студент групи ФБС-21 Валерій Ткачук «Антикризова політика ЄЦБ» дослідив, що Європейський центральний банк (ЄЦБ) одним із перших серед центральних банків розвинутих країн знизив свою короткострокову ставку рефінансування, а ситуація у сфері державних фінансів країн-членів єврозони почала погіршуватись через потребу активізації фіскальних заходів. Студент звернув увагу на те, що усі антикризові заходи, що здійснювались у Спільноті протягом останніх років і частково продовжують реалізовуватись сьогодні, можна розділити на групи за трьома напрямами: 1) створення нової архітектури фінансового ринку на рівні ЄС; 2) стабілізація і відновлення економіки і 3) глобальна консолідація і регіональна солідарність у подоланні наслідків кризи. Відтак, було зроблено висновок, що стратегія виходу з антикризового режиму управління економікою повинна бути також вертикально скоординована, що передбачає збалансований відхід від антикризових заходів різного характеру: фіскальних, монетарних, структурних, фінансових, а також важливим є забезпечення відновлення умов здорової конкуренції, порушених внаслідок фіскальних інтервенцій урядів держав-членів.
 
З доповіддю «Особливості реалізації антикризової політики в Україні» виступила студентка групи ФБСм-11 Марина Варга. Доповідач ретельно проаналізувала кризи, які спіткали вітчизняну економіку впродовж 1993-1994, зазначивши, що ці кризи зумовили катастрофічне падіння обсягів виробництва, зниження ділової активності суб’єктів господарювання, масштабне безробіття, «параліч» платіжно-розрахункової системи й криза банківської ліквідності, скорочення імпорту та експорту, зменшення доходів бюджету і валютних надходжень при значному нагромадженні зовнішньої та внутрішньої заборгованості, істотне зниження реальних доходів і рівня життя населення. У доповіді було зазначено, що ефективність проаналізованих антикризових заходів, вжитих інституціями та установами ЄС та США, дають підстави зробити припущення про доцільність використання європейського досвіду Україною у майбутньому. На думку студентки, Україні слід запозичити у ЄС досвід середньострокового бюджетно-фінансового планування, в рамках якого, поряд з деталізованими річними бюджетами, затверджувати загальні бюджетні перспективи на кілька суміжних років, а в ФРС – нетрадиційні методи, наприклад корегування балансів.
 
Після виступу доповідачів, учасники круглого столу активно обговорювали проблемні та дискусійні питання даної тематики. Так, Віталій Ярославович Рудан зазначив, що в США антикризова політика була спрямована на збереження рівня безробіття на мінімальному рівні і рівня ВВП, в Україні ж – на збереженні електорату. Ярослав Іванович Чайковський звернув увагу присутніх, що проводити антикризову політику в Україні слід шляхом реорганізації та рекапіталізації банківських установ, політики «кількісного пом’якшення» та спільних зусиль уряду та НБУ.
 
Голова студентського наукового гуртка Марина Варга висловила подяку доповідачам за ґрунтовні доповіді та всім присутнім за доповнення та обговорення.