«Дорога до Пінзеля»

Дата: 24-11-2015, 10:17 | Автор: Відділ інформації та зв'язків з громадськістю

 Упродовж тижня української культури в ТНЕУ студенти юридичного факультету спеціальностей «Документознавство та інформаційна діяльність» та «Право» відвідали виставку видатного майстра скульптури ХVІІІ століття Іоана Георга Пінзеля, яка відкрита у Тернопільському обласному краєзнавчому музеї.
 
В експозиції презентовано твори майстра, створені 300 років тому для християнських храмів м. Бучач та книжкові видання про творчість митця. Водночас, екскурсія супроводжувалася переглядом кінофільму «Таїна Пінзеля: від Бучача до Лувру» про реставрацію скульптур з нагоди виставки барокової пластики Галичини у Луврі.
 
Те, що такі культурні заходи необхідні сучасній молоді, свідчать захоплені відгуки студентів-документознавців ТНЕУ:
 
«Давно хотіла побачити роботи Пінзеля. І була вражена, що у фондах Тернопільського краєзнавчого музею зберігаються чотири скульптури-алегорії з бучацької церкви Покрови Пресвятої Богородиці: Віра, Мужність, Мудрість і св. Товій.
 
Для мене, як і для багатьох, Пінзель – це загадка. Дивлячись на роботи скульптора, неодноразово думаєш: як можна настільки правдиво відтворити у дереві людське тіло. На них треба не просто дивитися, а захоплюватися.
 
На мою думку, в роботах Пінзеля багато болю. На великий жаль, про його життя багато не відомо, проте, з його творчої спадщини я бачу, що він – геніальний скульптур»(Олена Гадевич).
 
«Мені сподобалося у кімнаті Іоана Георга Пінзеля, але, на жаль, занадто мало робіт митця. Я б хотіла побачити їх більше, оскільки давно чула про цього скульптора, бачила його роботи в Німеччині, в Баварському національному музеї в Мюнхені. Було б чудово, якби в Тернополі було більше його робіт.
 
Я рада, що ми пішли в музей. У майбутньому планую відвідати виставку робіт скульптора в Івано-Франківському художньому музеї»(Анастасія Верблян).
 
«Іоан Георг Пінзель є видатною людиною в нашій історії, його називають українським Мікеланджело. Мені сподобалася виставка скульптора, зокрема, найбільше вразили алегоричні постаті Віри, Мужності, Мудрості і Святого Товія, які досить добре відреставровані. Я пишаюся тим, що роботи такого видатного митця були виставлені в Луврі» (Мураль Катерина).
 
«Твори всесвітньо відомого скульптора XVIII століття Іоанна Пінзеля після виставки у Луврі виставлено в оновленій експозиційній кімнаті Тернопільського краєзнавчого музею. З ними мали змогу ознайомитись студенти Тернопільського національного економічного університету. Творчість Іоанна Пінзеля надихає, відкриває нові горизонти свідомості, його сакральне мистецтво  дозволяє проникнутися потаємним» (Анна Філіпчук).

Модератор заходу – Надія Білик, кандидат історичних наук, доцент кафедри ДІДУ.