» » Відбулася презентація другого номеру альманаху «Мистецька хвиля»

Відбулася презентація другого номеру альманаху «Мистецька хвиля»

Дата: 20-11-2015, 13:54 | Автор: Відділ гуманітарної освіти та виховання

 18 листопада 2015 року у виставковій залі ТНЕУ відбулася незвичайна подія, а саме презентація 2-го номера літературно-музичного альманаху «Мистецька хвиля», присвячена новітнім Героям України. Матеріали альманаху підготував творчий колектив відділу гуманітарної освіти та виховання ТНЕУ, упорядники – начальник відділу гуманітарної освіти та виховання Світлана Миколаївна Сорочинська та заступник начальника відділу Алла Іванівна Бінцаровська. Альманах видається з ініціативи та за сприяння ректора ТНЕУ, професора Андрія Ігоровича Крисоватого.
 
На святі були присутні митці нашого краю, поети, письменники, твори яких увійшли до альманаху: Анатолій Вихрущ, Василь Дерій, Наталія Волотовська, Марія Баліцька, Леся Любарська.
 
Подяки від ректора університету гостям свята та студентам, твори-роздуми яких увійшли до альманаху, вручив проректор з науково-педагогічної роботи, професор Брич Василь Ярославович.
 
З вітальним словом виступила заступник начальника управління освіти і науки Тернопільської міської ради Наталія Володимирівна Гайда.
 
Захід розпочався з оптимістичної пісні «Ми – українці», яку виконав студент ТНЕУ Павло Тютюнник.
 
Хвилиною мовчання присутні вшанували пам'ять працівників, студентів та випускників ТНЕУ, які віддали найдорожче – життя – захищаючи Україну. Це Тарас Слободян, Віктор Сімчук, Володимир Гарматій, Роман Ільяшенко, Андрій Юркевич, Тарас Михальський, Сергій Долгіх, Володимир Трух, Вадим Вернигора.
 
Проникливо і щиро пісню на вірші Алли Бінцаровської, музику Сергія Родька «Лицарі України» виконала Надія Дерев’яна.
 
Неймовірний сум охоплює серце за кожним вбитим у нерівному бою українцем. Викликала сльозу у присутніх композиція «Мамо, не плач» у виконанні Анни Акопджанян.
 
Радіємо серцем і душею, що наші герої – справжні воїни світла, повертаються додому живими.
 
Приємно, що на презентації альманаху були присутні Володимир Сімчук та Володимир Свистун, хлопці, які стояли на блок-постах, на передовій, захищаючи кордони рідної землі. Вони поділилися своїми спогадами, почуттями, що викликало сльози на очах присутніх.
 
Декілька слів про альманах: тексти альманаху згруповані у восьми розділах. У першому з них подані «Молитва українського революціонера» (автор – Осип Мащак), «Дванадцять прикмет характеру українського націоналіста» (автор – Степан Ленкавський), «Із повчань Матері Терези», «Присяга вояка Української Повстанчої Армії», затверджену УГВР наказом від 19 липня 1944 року., «44 правила українського націоналіста» (автор – Дмитро Мирон-Орлик), «Молитва борця за державність України» (автор невідомий), історія написання лемківської пісні «Пливе кача по тисині», «Присяга учасника Майдану» (автор невідомий).
 
Другий і третій розділи – листи українському солдатові і патріотичні етюди студентів ТНЕУ. Ці тексти приваблюють високим патріотизмом, світлою емоційністю та щирістю почуттів.
 
Четвертий розділ склали біографії Героїв Небесної Сотні й бійців АТО – працівників, випускників і студентів нашого університету. Розповіді про кожного з них неможливо читати без хвилювання.
 
П’ятий розділ – «З народної скарбниці». У цьому розділі дібрані перлини народної мудрості – прислів’я, приказки про героїзм та любов до Батьківщини.
 
У шостому розділі альманаху «Пісні, що надихали до бою» упорядниками зібрано стрілецько-повстанські та авторські пісні.
 
Розділ «Новітня поезія краян» об’єднує вірші професійних письменників, наших земляків. Завершує альманах розділ «Пісні, народжені в університеті». Ці пісні у виконанні учасників творчих колективів університету прикрасили презентацію. Для усіх присутніх співали: Ірина Новомлинська, Владислав Вальків, Оксана Корзун, народний вокальний ансамбль «Галичанка».
 
Зі словами вітань до учасників дійства звернулася Голова Тернопільського обласного об’єднання Всеукраїнського товариства «Просвіта» ім. Тараса Шевченка Дарія Дмитрівна Чубата.
 
Віримо серцем – Герої не вмирають! Вони лише відходять у вічність, залишаючи за собою ідеї, справи, послідовників.