» » Відбулася ІІ Міжнародна науково-практична конференція «Трансформаційні процеси економічної системи в умовах сучасних викликів»

Відбулася ІІ Міжнародна науково-практична конференція «Трансформаційні процеси економічної системи в умовах сучасних викликів»

Дата: 30-09-2015, 15:00 | Автор: Відділ інформації та зв'язків з громадськістю

 24 вересня 2015 року відбулася ІІ Міжнародна науково-практична конференція «Трансформаційні процеси економічної системи в умовах сучасних викликів».

 

Мета наукового заходу – обговорення сучасних трендів трансформаційних процесів економіки в умовах сучасних викликів, ідентифікація існуючих проблем, вироблення практичних рекомендацій щодо забезпечення висхідного розвитку інституційних одиниць та економічної системи в цілому.

 

Разом із професорсько-викладацьким колективом ТНЕУ в роботі конференції взяли участь представники бізнесу, керівники та службовці органів державної влади та органів місцевого самоврядування Тернопільської області, науковці НАН України, вищих навчальних закладів України, Польщі, слухачі магістратури.

 

Привітав гостей та колег ректор Тернопільського національного економічного університету, доктор економічних наук, професор Андрій Ігорович Крисоватий: «Сьогодні економіка нашої країни переживає непрості часи. Ми, як науковці й свідомі громадяни, не повинні залишатися осторонь тих процесів, які відбуваються у державі. Застосовуючи свої знання і вміння, набутий досвід та професійну майстерність ми впевненим кроком ступаємо у майбутнє, навчаючись на помилках минулого й враховуючи виклики сьогодення. Бажаю усім нам плідної роботи й ефективних рішень».

 

До вітальних слів долучилися проректор з наукової роботи ТНЕУ Зеновій-Михайло Васильович Задорожний, декан факультету економіки та управління ТНЕУ Віктор Михайлович Островерхов, а також доктор габілітований, професор Вроцлавського економічного університету (Республіка Польща) Анетта Зелінська.

 

Під час пленарного засідання доповідачі акцентували увагу на сучасних трендах трансформаційних процесів економіки в умовах сучасних викликів, ідентифікували існуючі проблеми в контексті розвитку економіки України та Польщі. З ґрунтовними доповідями виступили доктор економічних наук, професор, завідувач кафедри економіки підприємств і корпорацій ТНЕУ Валерій Іванович Гринчуцький, доктор економіки Економічного університету в Катовіцах (Республіка Польща) Ян Чемпас і професор Вроцлавського економічного університету (Республіка Польща) Анетта Зелінська. Виступи супроводжувалися жвавим обговоренням.

 

Після завершення пленарного засідання учасники конференції розпочали роботу в секціях.

 

У рамках секції «Проблеми оптимізації відтворення трудового потенціалу в умовах демографічної кризи» активно обговорювалася проблематика забезпечення ефективності використання  персоналу, сучасні підходи до управління персоналом на підприємствах у розрізі різних функціональних секторах економіки.

 

Основною прагматикою доповідей секції «Шляхи подолання депресивних процесів у регіонах України» стали пошук доцільних форм трансформації розселення, процесне  регулювання ринків в регіонах, структурна корекція економіки та вирішення проблем адміністративно-територіальної реформи в Україні.

 

Робота секції «Фінансові механізми стимулювання підприємницької діяльності» зосередилася на  зовнішніх та внутрішньо-організаційних фіскальних інструментах, які б ураховували специфіку діяльності підприємств та сучасні реалії економіки України.

 

В рамках роботи секції «Управління вартістю підприємства» найбільш жваво обговорювалася тематика щодо побудови комплексної концепції управління вартістю підприємства, яка б враховувала як економічні параметри, так і вагу соціального капіталу.

 

Значну увагу учасники секції «Розвиток підприємства: засади стабілізації і перспективи модернізації» звернули на принципи інституційного проектування на підприємстві та моделювання процесів мінімізації опору персоналу  змінам.

 

Забезпечення соціальної відповідальності бізнесу стало ще одним напрямком роботи наступної секції, де жваво та змістовно були обговоренні питання корпоративної соціальної відповідальності в розрізі інструментів її забезпечення та реалізації.

 

Питання соціального захисту, захисту здоров’я та економічної безпеки населення стали пріоритетними в роботі ще однієї секції, де найбільшу дискусію викликали питання модернізації економічних механізмів управління охороною здоров’я в Україні та чинників забезпечення здоров’я населення.

 

Робота учасників секції «Перешкоди інноваційного розвитку підприємств та шляхи їх подолання» була зосереджена на пошуку доцільних прийомів оцінювання та підвищення інвестиційної привабливості підприємств різних форм власності та сфер діяльності.

 

Робота учасників ІІ Міжнародної науково-практичної конференції «Трансформаційні процеси економічної системи в умовах сучасних викликів» була ефективною, за її результатами буде підготовлено аналітичну записку з практичними рекомендаціями щодо забезпечення висхідного розвитку інституційних одиниць та економічної системи в цілому.