«Без здоров'я немає щастя»

Дата: 26-11-2014, 18:07 | Автор: Відділ гуманітарної освіти та виховання

 Нещодавно у ТНЕУ відбувся цикл тренінгів на тему «Здоров’я, сексуальне здоров'я. Культура статевого життя». Тренер – член МГО «Єднання» Галина Дричик. Студенти факультету банківського бізнесу поділилися враженнями від тренінгу:    «Здоров’я – спосіб життя людини. Це те найголовніше, що людина вибирає для себе, і саме воно визначає, досягне людина благополуччя чи ні. Давно доведено, що усе, що робить людина, відбивається на стані її здоров’я. Добре здоров’я – це постійний процес. До доброго здоров’я людина може йти, будучи зовсім здоровою чи навіть інвалідом. Добре здоров’я містить всі цілі життя людини, її інтереси і звички. Людина в житті може йти двома шляхами: один веде її до здоров’я, інший – від здоров’я. 

 

І саме цьому був присвячений тренінг, який відвідали студенти груп ФБС-11, ФБС-12, ЕТ-11.

     

Тренінг складався з 2 блоків. Перший блок був побудований, як весела гра, що аргументувала важливість здоров’я і показала, що його не можна повністю відновити. Як відомо, здоров’я складається з 5 складових: фізичної, духовної, розумової, соціальної,психічної. І студенти мали можливість показати свою творчу натуру, проілюструвавши їх.

  

Другий блок був присвячений статевому вихованню підлітків. Це питання є досить актуальним для сучасності. Сексуальне виховання – процес цілеспрямованого впливу на особистість з метою формування культури статеворолевої взаємодії, здорового ставлення до статі і сексуальності, вміння переживати й усвідомлювати свої фізіологічні і психологічні особливості відповідно до усталених в суспільстві норм і правил. Сексуальне виховання за своїм змістом залишалось в Україні морально-етичним і не зачіпало питань розвитку репродуктивної системи людини, її сексуальності, тобто було з позиції нинішньої термінології – ґендерним. Воно дотримувалось „моралізуючої” стратегії, за якої сексологічна інформація, якщо і не замовчується, то зводиться лише до того, кого і чого мають боятися діти (уникати незнайомців, боятися гомосексуальних домагань тощо). З точки зору психології, подібна тактика сексуального виховання призводить до тотального придушення сексуальності в житті дитини („не потрібно”, „не корисно”, „не роби”, „остерігайся”). При цьому сексуальність у свідомості дорослих і дітей виступає сферою безрадісною, тривожною, сповненою страхів та недобрих передчуттів. Звідси широкого розповсюдження набула позиція педагогів і батьків: „застерігати”, „не допустити”, „вберегти”, „змусити”, „засудити” тощо. Життя довело неефективність подібного стилю статевої соціалізації, адже сексуальні інтереси, потреби, потяги особистості заборонити неможливо.

  

Наприкінці тренінгу психолог подарувала буклети «Запланований вибір», в яких розповідається про різні способи контрацепції . Загалом атмосфера була дружньою та веселою, студенти почерпнули багато нової та цікавої інформації для себе.»