» » Відбулося засідання круглого столу на тему: «Дисбаланс ринку освітніх послуг та молодіжного ринку праці»

Відбулося засідання круглого столу на тему: «Дисбаланс ринку освітніх послуг та молодіжного ринку праці»

Дата: 26-11-2014, 17:24 | Автор: Відділ інформації та зв'язків з громадськістю

25 листопада об 11.00 год у бібліотеці ТНЕУ відбулося засідання круглого столу на тему: «Дисбаланс ринку освітніх послуг та молодіжного ринку праці».

 

Факультет економіки та управління й Центр працевлаштування та зв’язків з випускниками ТНЕУ організували зустріч, щоб спільними зусиллями відповісти на запитання студентства: Як знайти роботу? Де отримати практичний досвід? У якій сфері діяльності себе реалізувати?  У ході дискусії молоді люди, викладачі, працівники Центру зайнятості та керівники підприємств, установ та організацій шукали шляхи подолання дисбалансу між попитом та пропозицією на ринку праці.


У заході взяли участь представники підприємств, установ та організацій:

-         Стахів Наталія Василівна, заступник начальника відділу організації сприяння працевлаштуванню та надання послуг роботодавцям Тернопільського обласного центру зайнятості;

-         Смирнов Валерій Геннадійович, виконавчий директор Організації роботодавців Тернопільської області;

-         Нестюк Ірина Романівна, директорТернопільського обласного молодіжного центру праці і Греськів Оксана Миколаївна, менеджер з підбору персоналу Тернопільського обласного молодіжного центру праці;                          

-         Рибак Юлія Олександрівна, представник Центру розвитку бізнесу „Робота і кар’єра”;

-         Павлов Максим Сергійович, керуючий в Тернопільській області ПАТ КБ „Приватбанк”;

-         Михальчук Ірина Іванівна, менеджер по персоналу ПП „Волошин”;

-         Чернець Леся Миколаївна, представник ПП „МагнетікВан”;

-         Макода Надія Степанівна, менеджер по персоналу Компанія „Галактика комфорту”;

-         М`яхкота Уляна Олександрівна, Карачун Галина Сергіївна,фахівці з персоналу ТОВ „ФОЗЗІ ФУД”;

-         Процик Павло Романович, менеджер з персоналу ТЦ „Епіцентр”;

-         Буяк Ігор Григорович, директор ТОВ „Скай Інвест”.

 

До заходу також долучилися науковці та працівники ТНЕУ:

 

-         Островерхов В.М., декан факультету економіки та управління ТНЕУ;

-         Кривий З.І., директор Центру працевлаштування та зв’язків з випускниками ТНЕУ;

-         Борисяк О.В., Мазур І.О., провідні спеціалісти Центру працевлаштування та зв’язків з випускниками ТНЕУ;

-         Маршалок Т.Я., голова Ради молодих вчених ТНЕУ;

-         викладачі факультету економіки та управління ТНЕУ.

 

Розпочалося засідання із вітального слова декана факультету економіки та управління. Віктор Михайлович Островерхов зазначив: «Ми стоїмо на межі великих економічних трансформацій, зокрема, змін на ринку праці. Сьогодні знайти гідне місце роботи дуже важко, тому діалог між студентами та працедавцями – на часі».

 

«Зараз у нас більше запитань, а ніж відповідей. Але впевнений, що разом ми знайдемо вихід із складної ситуації», – додав співорганізатор, директор Центру працевлаштування та зв’язків з випускниками Зіновій Іванович Кривий.

 

До дискусії долучилися:

 

-         Мельник Катерина, студентка групи УПЕП-31, факультету економіки та управління ТНЕУ; доповідь „Професійний дисбаланс на молодіжному ринку праці” (науковий керівник Островерхов В.М., кандидат економічних наук, доцент кафедри управління персоналом і регіональної економіки ТНЕУ);

-         Новак Марія, студентка групи УПЕПм-51, факультету економіки та управління ТНЕУ; доповідь „Пропозиція освітніх послуг на
молодіжному ринку праці” (науковий керівник Дяків О.П., кандидат економічних наук, доцент кафедри управління персоналом і регіональної економіки ТНЕУ);

-         Ониськів Ольга, студентка групи УПЕП-41, факультету економіки та управління ТНЕУ; доповідь „Формування цінностей у сучасних студентів” (науковий керівник Дяків О.П., кандидат економічних наук, доцент кафедри управління персоналом і регіональної економіки ТНЕУ);

-         Николайчук Юлія, студентка групи УПЕП-41, факультету економіки та управління ТНЕУ; доповідь „Дослідження ціннісних орієнтацій студентів” (науковий керівник Дяків О.П., кандидат економічних наук, доцент кафедри управління персоналом і регіональної економіки ТНЕУ)

 

У своїх виступах молоді люди піднімали питання формування цінностей у сучасних студентів, визначення життєвих орієнтирів молоді,  формування професійно-кваліфікаційної збалансованості ринку освітніх послуг і ринку праці в Україні.

 

Наталія Василівна Стахів пояснила, чому рівень працевлаштування є низьким. «Вакантні робочі місця не відповідають очікуванням молодих людей. Великою проблемою є те, що у Тернопільській області найнижча заробітна плата в Україні. Ми спрямовуємо на роботу випускника, а через два місяці, він повертається до нас знову.»

 

Тарас Ярославович Маршалок, голова Ради молодих вчених ТНЕУ, беручи участь у дискусії наголосив: «Студентів не вміють заявляти про себе. Їхній потенціал надзвичайно високий, 20% випускників ТНЕУ готові професіонали. Біда нашої країни – працевлаштування за домовленістю. Прикладом є корпорація «Мрія», де банкрутство призвело до дефолту в Україні на 1 млрд 300 млн доларів».

 

Упродовж роботи круглого столу були обговорені напрями співпраці роботодавців, адміністрації факультету економіки та управління  ТНЕУ, Центру працевлаштування та зв’язків з випускниками.