Банкір – найкраща професія!!!

Дата: 8-11-2014, 14:42 | Автор: Факультет банківського бізнесу

 Сьогодні перед багатьма молодими людьми стоїть вибір – яку сферу діяльності обрати в житті? Якій професії присвятити своє майбутнє? Це запорука того, що «немарно проживеш вік», натхненно працюватимеш і отримуватимеш від своєї роботи велике задоволення. Зробиш помилку у виборі професії – і тебе не покидатиме відчуття, що займаєшся не своєю справою. Отже, найважливіше в житті – зробити правильний вибір, знайти своє покликання і сказати собі: «Це – моє!». 

 

Нині ми поговоримо про одну із найдавніших професій – професію банкіра. Це одна з важливих спеціальностей економічної діяльності. Саме у банківській сфері обертається основна частина капіталу, що й робить її такою впливовою на економіку держави. Важливість банківської системи у сучасному світі важко переоцінити, проблеми якої так чи інакше стосуються кожної людини. Усі міжнародні фінансові проблеми вирішують саме банки. Банківський службовець має орієнтуватися в процесі переміщення ресурсів, вміти сконцентрувати систему фінансових послуг на інтересах клієнта, працювати з кредитами тощо. Відтак, висококваліфіковані банківські кадри – запорука економічного зростання держави.

 

Варто звернути увагу на історичні аспекти розвитку цієї професії. У ХVI столітті з’явилися перші банкіри. Спочатку це були жителі північноіталійської області Ломбардії (з центром у Мілані). Звідси й «ломбард», і «банк» як лава, де проводилися перші торгівельно-обмінні операції. Прибутковість із банківської операції, навіть у найголодніші роки, складала, мінімум 25%, а з початком епохи географічних відкриттів зросла до 400-600%! Штат працівників банків став поповнюватися вихідцями з купецьких і чиновницьких сімей, і вже до XVIII ст. служба в банку розглядалася як стабільна і почесна. Навіть пересічний банківський клерк у ті часи був завидним нареченим.

 

Сучасна банківська справа – дуже динамічний вид бізнесу як в Україні, так і в усьому світі. Саме стрімкий розвиток українських банків став основою процесу формування повноцінних ринкових відносин та сукупності тих базових елементів, котрі пов’язані із рухом грошей і без яких узагалі неможливе функціонування ринкового господарства в нашій країні.

 

Сучасний банкір характеризується не тільки наявністю професійних знань, а й розширює діапазони діяльності. Значимість і необхідність кваліфікованих банкірів на сьогоднішній день неймовірно велика. Жодна економічно розвинена країна не зможе процвітати без людей, здатних налагодити механізм здійснення грошових операцій як внутрішньо, так і зовнішньодержавного масштабу. Сфера діяльності банкіра охоплює не тільки грошові операції, але й надання фінансових послуг юридичним і фізичним особам. На ділі ж банкір – це багатогранний фахівець, що відрізняється схильністю до прогнозування і аналітичним складом розуму.

 

Професія банкіра вимагає від фахівця таких якостей як прагматизм, аналітичний склад мислення, компетентність у своїй справі, стратегічне бачення діяльності банку, економіки в цілому, соціальна відповідальність тощо. Цей список є далеко не повний, адже банківська освіта дає змогу реалізуватися практично кожній людині у різноманітних галузях. До прикладу, якщо ви любите працювати з літературою, аналітичними даними, то ви потенційний розробник нормативно-методичних документів у фінансовій сфері; є бажання розробляти грандіозні фінансові плани – зможете працювати на керівних посадах у банку, підприємстві, організації; якщо ви педантична й уважна людина – посада головного бухгалтера, особливо в кредитній установі, саме для вас.

 

Банкір – це людина, якій тисячі громадян довіряють свої важко зароблені гроші. А тому, він має бути не просто фахівцем в економічній галузі. Це має бути і фінансовий стратег, і психолог, і порядна й чесна людина. І, звичайно, патріот своєї держави. Банкір має володіти цілим набором загальнолюдських позитивних рис, які допомагали б людині в роботі. Це і витримка, і порядність, і професійний такт, і вміння зберегти таємниці, знайти вихід зі складної ситуації, встановити спільну мову зі співрозмовником, який через певні обставини провокує конфлікт тощо.

 

«Професія банкіра для мене – це все! – говорить Павлов Максим Сергійович, керуючий Тернопільською філією «ПриватБанк», керівник центрального відділення. – Вона – це моє життя. Так як лікар лікує людину, так як вчитель вчить дитину і це є його покликанням, так і банкір надає якісні послуги, щоб людина мала з цього користь. Адже до нас приходять не банкіри, а вчителі, лікарі, пенсіонери, безробітні. І всі вони задають різні запитання: від елементарного – як оплатити комунальні послуги, до складнішого – як скористатись карткою, як заощадити, як заробити кошти. Тому, банкір має бути обізнаною та комунікабельною людиною. Він повинен вміти продати послугу так, щоб клієнт був задоволений, прийшов у банк знову та порекомендував іншому».

 

Професія банкіра нині є однією із найпрестижніших професій. Також – це професія майбутнього. На думку відомих банкірів України, банківський сектор, незважаючи на складність економічної та політичної ситуації, розвивається найдинамічніше. Український банківський сектор є найінтегрованішим у світовий фінансовий простір та є відкритим для залучення іноземного капіталу. Відтак, на ринку банківських послуг зростає конкуренція та потреба у висококваліфікованих банківських працівниках. Особливою перевагою роботи, особливо в невеликих банках, є те, що праця кожного співробітника – як на долоні, тому можна зарекомендувати себе як креативного та перспективного спеціаліста, досить швидко отримати нову посаду, і, як наслідок, підвищення заробітної плати. Керівництво банків заохочує ініціативних молодих співробітників, які працюють якісно, не бояться брати на себе відповідальність, готові вчитися і удосконалюватись в професійній сфері. «До хорошого працівника завжди придивляються і помічають його», – говорить Щедра Ірина, випускниця Факультету банківського бізнесу ТНЕУ. – Не важливо, з якої посади почати будувати свою кар’єру, головне як себе зарекомендувати на цій посаді». Сама ж Ірина за 4 роки мала досить стрімкий кар’єрний ріст – від агента банку по залученню клієнтів до керівника відділення.

 

Хотілося б відзначити, що можливість працевлаштування банкірів є однією із переваг цієї професії. Аналізуючи ринок праці, зокрема держаний сектор економіки, зазначимо: статистика є досить невтішною. Постійне скорочення державних службовців у таких структурах як державна податкова інспекція, митна служба, державне казначейство, фінансовий відділ та інших державних установах, робить фахівців державного сектору економіки не конкурентоздатними на фінансовому ринку. Що ж стосується банкірів – то це спеціалісти широкого профілю.

 

У суспільстві інколи виникають думки, що праця в банківській сфері є сухою, формальною, пов’язаною лише з безликими цифрами. Але ж банкір працює, в першу чергу, з людьми, а вже потім з грошима і цифрами! А відтак, в діяльності банкіра надзвичайно важливим є елемент творчості, який, насамперед, полягає в інтуїтивному підході до виконання функцій, в неординарності вирішення проблем і винаходах нових продуктів та схем. Лише логічного мислення – недостатньо. Без відповідної творчості працівників банк перестає бути банком. Ми запитали Павлова Максима Сергійовича, керуючого Тернопільською філією «ПриватБанк», керівника центрального відділення про можливість студента, без досвіду роботи, потрапити в банк на роботу. «Потрапити у банк на роботу цілком реально. Адже нині в комерційних структурах працюють спеціалісти, які мають достатній рівень знань та вмінь, а не «по блату»! Це можна зрівняти із футбольною командою. Хтось просить взяти гравця в команду, він грати не вміє, але хай по полю побігає. Ні! Якщо ти вмієш забивати голи – ласкаво просимо, а якщо ні – то вчись, тренуйсь, а вже потім приходь. У наш час гроші платять лише професіоналам. Показуй свої знання та вміння – тоді можливість працювати у нас є реальною».

 

Якщо ж ви вже вирішили, що банкір – це ваша майбутня професія, але ще не знаєте, як ним стати, перегляньте пропозиції Факультету банківського бізнесу (ФББ) Тернопільського національного економічного університету – провідного українського ВНЗ у підготовці фахівців цієї сфери. Чому молодь обирає цю професію? З таким запитанням ми звернулись до студентів ФББ. Павлов М. С., студент 5 курсу ФББ, розповів: «Ще в студентські роки я знав, що в Тернополі є економічний ВНЗ. ТНЕУ – це висококласний та престижний навчальний заклад вже давно. Я за спеціальністю економіст, але так як довгий час працюю в банку, виникла необхідність поєднати практичні та теоретичні аспекти в єдине ціле. Тому вирішив підвищити рівень кваліфікації, навчаючись у магістратурі саме Факультету банківського бізнесу. Мені імпонує ставлення викладачів до студентів. Це неначе мати і батько піклуються про свою дитину, так і у Вас викладачі опікуються своїми студентами. Особлива турбота про студентів у декана ФББ Адамика Б. П. На факультеті мені подобається все: заняття спортом, якісне навчання, цікаве дозвілля. Тут готують не лише професіоналів, а формують особистість, яка обов’язково буде успішною в житті». Відомий банкір зазначає, що для банківського працівника важливо не тільки і не стільки освіта у значенні наявності диплома, скільки інтелект, набутий у процесі навчання, знання, навички побудови комунікацій та управління бізнесом. Адже недостатньо просто щось знати, важливіше вміти користуватися цими знаннями. На факультеті ви зможете повноцінно відчути атмосферу студентського життя.

 

Міцний фундамент для професійного становлення банкіра закладається висококваліфікованими викладачами. Цікаві лекції, обговорення та диспути на семінарах, аналіз різних проблемних ситуацій на практичних заняттях поступово формують комплексне стратегічне бачення економічних процесів. Окрім цього, практично третина навчального часу студентів присвячується науковій роботі. Не варто думати, що для майбутнього банківського працівника вона не потрібна. Через наукову роботу студент вчиться не тільки давати критичну оцінку, проводити аналіз емпіричних даних, а й аргументовано переконувати у правильності своїх висновків колег та опонентів. Для амбітної людини такі вміння є вкрай необхідні. «Мені багато в чому допомогла наукова діяльність під час навчання. Я навчився публічним виступам, вільному веденню дискусій, що є необхідним при роботі з клієнтом банку», – зазначив випускник факультету, банківський працівник Бегман Мар’ян.

 

Та не навчанням єдиним живуть студенти-банкіри. Щороку вони беруть участь у різноманітних екскурсіях визначними місцями України (Умань «Парк Софіївка», Хотин, Кам’янець-Подільський, Краків, Люблін, Прага, Будапешт та ін.). Активних студентів залучають до спортивних змагань та ігор, конкурсів та вікторин. Для першокурсників проводять конкурси «Ми – нова генерація», «Студентська ліра». Творчі особистості, які полюбляють співати, танцювати, вміють жартувати, мають можливість виступати на сцені, вступити в команду КВН.

 

Нині випускники ФББ працюють практично у всіх банківських установах м. Тернополя і не тільки. Начальник філії Тернопільського обласного управління Ощадбанку Соляр Я. В., випускник ФББ, банкір із 32 річним стажем роботи, розповів: «В останні роки тісно співпрацюю із керівництвом Факультету банківського бізнесу, очолюю державні екзаменаційні комісії. Звичайно, що під час роботи в комісії видно рівень підготовки студентів, їх бажання вчитися, та досягати чогось у житті. Відповідно, і спеціалісти в банку формуються з тих людей, які знають роботу, хочуть працювати і вдосконалюватись. Сьогодні ми залучаємо до роботи дуже багато випускників факультету. Оскільки зараз Ощадбанк запроваджує нову стратегію розвитку, відкриває відділення нового формату, відтак виникає потреба у молодих, професійних, висококваліфікованих працівниках. У цьому питанні нам допомагає факультет банківського бізнесу. Адже випускники факультету – це особистості, які мають хороший рівень базових знань із банківської справи. Зважаючи на те, що наша мережа є найрозгалуженіною (більше 5 тисяч відділень, понад 30 тисяч працівників, обслуговування великої кількості населення), нам завжди потрібні спеціалісти банківського профілю. Нині ми запроваджуємо нову посаду – хол-менеджера. Це спеціаліст, який координує роботу клієнтських потоків. Ми набираємо молодих, енергійних спеціалістів, в першу чергу випускників ФББ, які б могли професійно, кваліфіковано, розумно, грамотно обслуговувати клієнтів. За останні 2 місяці ми прийняли на роботу 8 таких працівників. Саме на ці посади ми залучаємо не лише випускників, а й студентів, які перейшли на індивідуальний графік навчання. Вони показують гарні знання, витримані, культурні, ввічливі. Ми дуже задоволені роботою цих студентів. Маємо на меті формувати кадровий резерв, щоб мати можливість оперативно залучати людей до роботи в нашому банку. Звичайно, надаватимемо перевагу випускникам і студентам факультету банківського бізнесу».

 

Банкір – це і професія, і самодостатня позиція, а факультет банківського бізнесу Тернопільського національного економічного університету – це надійна теоретична основа і гарантована практична перспектива формування молодого громадянина України – справжнього професіонала банківської сфери. І сьогодні факультет банківського бізнесу запрошує Вас, молодих і талановитих, наполегливих і творчих, – учнів та випускників шкіл, коледжів, технікумів, працівників фінансово-кредитних установ опанувати секрети банківської справи і стати успішними банкірами.