» » Проект «Інноваційний університет та лідерство»

Проект «Інноваційний університет та лідерство»

Дата: 6-11-2014, 13:20 | Автор: Відділ інформації та зв'язків з громадськістю

 У жовтні завершилося стажування доктора економічних наук, доцента, директора Науково-дослідного інституту інноваційного розвитку та державотворення Олександра Володимировича Длугопольського у Варшавському університеті (Республіка Польща). 

 

У рамках програми перебування у вищому навчальному закладі відбулися такі тренінги: «Виклики, які стоять перед навчальними закладами», «Вищий навчальний заклад та міністерство», «Українські ВНЗ у контексті нового Закону «Про вищу освіту», «Організація вищого навчального закладу»,  «Наукова політика в Європі і світі, дослідження та фінансування», «Формування стратегії розвитку ВНЗ», «Організація системи навчання», «Неетична поведінка у ВНЗ», «Інформаційні системи управління ВНЗ», «Підсумково-оцінювальна місія з метою розвитку», «Проякісні дослідження студентів і випускників», «Фінансова адміністрація ВНЗ».

 

Індивідуальна робота із фахівцями з академічного менеджменту передбачала проведення консультацій на факультетах університету та відділах якості й евалюації. За результатами стажування, вкінці жовтня учасники захистили індивідуальні та колективні проекти із впровадження окремих положень Закону України «Про вищу освіту» у практику своїх освітніх установ.

 

Тернопільський національний економічний університет спільно з Сумським державним університетом та Ніжинським державним університетом ім. М. Гоголя виступили партнерами із реалізації проекту «Побудова ефективної системи внутрішнього забезпечення якості освіти та освітньої діяльності у ВНЗ», метою якого є створення ефективної системи внутрішнього забезпечення якості освіти.

 

План реалізації проекту у ТНЕУ передбачає:

 

1. Вивчення досвіду роботи Центру якості освіти та Бюро евальвації Варшавського університету (Республіка Польща), аналіз зарубіжного досвіду функціонування осередків моніторингу якості освіти в країнах ЄС, США, Японії тощо.

 

2. Ініціювання громадських обговорень із вивченням суспільної думки щодо необхідності створення систем моніторингу якості вищої освіти у вітчизняних ВНЗ на базі Тернопільського національного економічного університету, а також перспектив формування евалюаційної культури в Україні, як чинника у визначенні цінності наукових та освітніх програм і проектів із залученням до обговорень як представників освіти, так і бізнес-середовища, органів державної влади та місцевого самоврядування.

 

3. Розробка рекомендацій щодо якісного оцінювання науково-педагогічних працівників вищого навчального закладу за критеріями цитування праць, внеску у наукову репутацію ВНЗ, академічні досягнення, студентського голосування тощо, а також створення теоретичної моделі, яка визначає принципи та функціональні обов’язки учасників системи внутрішнього забезпечення якості у ТНЕУ.

 

4.  Запрошення вітчизняних та зарубіжних фахівців з якості освіти та навчання персоналу Тернопільського національного економічного університету щодо принципів і процедур забезпечення якості вищої освіти, окреслення ролі евалюації в демократизації освітнього простору України.

 

5. Функціонування груп із якості освіти на окремих факультетах Тернопільського національного економічного університету та оприлюднення результатів моніторингу якості освіти на сайті, розвиток евалюаційних інструментів оцінювання якості освіти в ТНЕУ на основі критеріїв ефективності, якості, відкритості, професіоналізму, інноваційності.   

 

6. Формування рекомендацій для Національної агенції з забезпечення якості освіти щодо критеріїв оцінки систем внутрішнього забезпечення якості у ВНЗ.