» » Науковий семінар на тему: «Особливості та перспективи розвитку банківської справи України в умовах ратифікації угоди про асоціацію з ЄС»

Науковий семінар на тему: «Особливості та перспективи розвитку банківської справи України в умовах ратифікації угоди про асоціацію з ЄС»

Дата: 3-11-2014, 12:06 | Автор: Факультет банківського бізнесу

 23 жовтня 2014 року відбувся науковий семінар студентського гуртка «Грошова парадигма» на тему:  «Особливості та перспективи розвитку банківської справи в Україні в умовах ратифікації угоди про асоціацію з ЄС».

 

В обговоренні взяли участь викладачі кафедри банківської справи: к.е.н, доцент Чайковський Ярослав Іванович, к.е.н, доцент Балянт Ганна Романівна та к.е.н, старший викладач Метлушко Ольга Володимирівна, а також куратори гуртка: к.е.н., доцент Малахова Олена Леонідівна і к.е.н., доцент Іващук Ольга Олегівна.

 

Першою виступила Марія Дзюбина з доповіддю на тему «Проблема імплементації угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом», в якій зосередила свою увагу на тому, що шлях до імплементації Угоди  про асоціацію в Україні триває ще з 2009 року. Також розглянула фактори, які роблять цей процес затяжним, та детально охарактеризувала основний із них –відсутність національного механізму імплементації угоди на державному рівні та детальної схеми його реалізації. Марія зауважила, що в юридичній площині перспектива членства ні в якому разі не означає автоматичний початок процесу вступу до ЄС. Водночас, за останні місяці підвищився рівень співпраці Європи та України, тому швидкість вступу до ЄС залежатиме від дій нової української влади.

 

Продовжила розгляд теми Катерина Вихристюк, виступивши з доповіддю «Перспективи розвитку банків з іноземним капіталом в Україні та їх вплив на банківську систему». Доповідач акцентувала увагу на динаміці розвитку банківських установ за 2011-2014 роки, зокрема з 100% участю іноземного капіталу та зазначила, що банки, в складі яких є частка іноземного капіталу, продовжують згортати свою діяльність на роздрібному ринку та роблять переорієнтацію на корпоративний сегмент. Також проаналізувала розмір їх простроченої заборгованості, продемонструвала рейтинг банків за надійністю депозитних вкладів. Підсумовуючи зазначила, що подальшому розвитку банківських установ з іноземним капіталом в нашій державі буде сприяти запровадження в банківську систему України новітніх банківських продуктів та залучення іноземних інвесторів.

 

Завершила науковий семінар Оля Павлова з доповіддю на тему «Наслідки підписання угоди з ЄС для  банківської системи України», в якій проаналізувала позитивні наслідки підписання угоди з ЄС для банківської системи України, серед них: широкий доступ до інвестиційних ресурсів західних інвесторів; розширення доступу до кредитних ресурсів населення та суб’єктів реальної економіки; здешевлення банківських кредитів; впровадження новітніх банківських продуктів і технологій ведення банківської діяльності. Водночас до ризиків, пов’язаних з євроінтеграцією банківської системи України, доповідач віднесла: посилення конкуренції на ринку банківських послуг; наростання валютних дисбалансів у структурі активів пасивів банків; збільшення розриву між рівнем розвитку фінансового і реального секторів економіки, розбалансування сукупного попиту та пропозиції, а відтак і платіжного балансу; збільшення зовнішньої залежності банківської системи та каналів впливу нестабільності на міжнародних фінансових ринках на ринок банківських послуг України.

 

Жваве обговорення учасники наукового семінару вели стосовно збільшення розриву між рівнем розвитку фінансового і реального секторів економіки, оскільки вітчизняну економіку такий дисбаланс може призвести до вкрай негативних наслідків.

 

У результаті наукових дискусій були зроблені висновки щодо необхідності подальших наукових досліджень у напрямку євроінтеграції вітчизняного банківського сектору та виокремленні дієвих механізмів імплементації угоди про асоціацію України з ЄС.