» » Вроцлав-Тернопіль: реалізація наукового співробітництва

Вроцлав-Тернопіль: реалізація наукового співробітництва

Дата: 23-09-2014, 14:35 | Автор: Відділ інформації та зв'язків з громадськістю

Необхідною умовою успішної реалізації міжнародних угод нашого університету із зарубіжними партерами є забезпечення безпосередньої взаємодії науковців та студентів вищих начальних закладів.

 

17-19 вересня 2014 року в рамках виконання Угоди про міжнародне співробітництво щодо підготовки та підвищення кваліфікації фахівців у сфері державного управління та місцевого самоврядування між ТНЕУ та Вроцлавським економічним університетом (Республіка Польща) делегація нашого університету у складі завідувача кафедри державного і муніципального управління, д.е.н., професора Алли Мельник, професора кафедри державного і муніципального управління, д.е.н., професора Григорія Монастирського та к.е.н., доцентів кафедри державного і муніципального управління Алли Васіної та Лілії Лаврів взяли участь у роботі ХХІІ Міжнародної наукової конференції «Місцева та регіональна економіка в теорії та практиці», яка відбулася в місті Єленя Гура на базі факультету економіки, управління та туризму. Алла Мельник на першому пленарному засіданні виголосила доповідь «Бідність в регіонах України: причини та наслідки». Григорій Монастирський здійснив керівництво секцією С конференції та виступив із доповіддю на другому пленарному засіданні на тему «Локальний та регіональний виміри європейської інтеграції України». Алла Васіна та Лілія Лаврів представили доповіді, відповідно, «Розвиток інфраструктури як важливого чинника структуризації економіки регіону» та «Стратегічний підхід до регіонального розвитку України: сучасний стан та концепція удосконалення».

 

У рамках конференції відбулося відзначення 30-річчя керівництва кафедрою регіональної економіки Вроцлавського економічного університету д.е.н., професором Данутою Штраль, що є уродженкою міста Збаража Тернопільської області. Професори Алла Мельник та Григорій Монастирський від імені ректора ТНЕУ д.е.н., професора Андрія Крисоватого висловили привітання, в якому наголосили: «Ми гордимося, що поступ нашого університету нерозривно пов’язаний з Вами, Людиною, Педагогом, Вченим, чий авторитет сприяв становленню плідних та багатогранних науково-освітніх зв’язків між нашими навчальними закладами. Вас знають і поважають не лише в Польщі, а й в Україні. Неоціненим є Ваш внесок у розвиток європейської науки. Напрацьовані Вами та Вашими учнями впродовж десятиліть теоретичні розробки та прикладні рекомендації сприяли переосмисленню процесу забезпечення ефективності функціонування економічних систем регіонального та муніципального рівнів, формуванню нової парадигми управління мезоекономічним розвитком в країнах Європи. Ми пишаємося тим, що Ви є дочкою благодатної Тернопільської землі. Від імені ректорату та професорсько-викладацького складу Тернопільського національного економічного університету зичимо Вам здоров’я, процвітання, нових сміливих наукових ідей, талановитих і вдячних учнів. Хай щодня Вашими надійними супутниками будуть Щастя, Віра, Надія та Любов!»

 

Відбулася робоча зустріч із заступником декана з наукової роботи факультету економіки, управління та туризму Вроцлавського економічного університету, д.е.н., професором Еліжбетою Собчак. Упродовж заходу було визначено практичні аспекти спільної участі українських та польських науковців в конкурсі на здобуття гранту ЄС в рамках програми «Горизонт-2020» щодо реалізації наукового проекту «Регіональний вимір європейського бачення розумного розвитку Польщі та України: потреби і можливості квантифікації». Погоджено склад та змістову компоненту участі польських науковців в VІІ регіональних та муніципальних читаннях в ТНЕУ, в рамках яких відбудеться Міжнародна науково-практична конференція «Формування моделі розподілу влади «центр – місцевість»: теорія і практика» (9-10 жовтня 2014 року).

 

Співпраця польських та українських вчених у різних сферах розвитку національної економіки є запорукою активізації європейських прагнень України, формою обімну та взаємозбагачення науковими досягненнями.