» » 2 вересня – День народження гривні

2 вересня – День народження гривні

Дата: 2-09-2014, 11:57 | Автор: Директор музею історії ТНЕУ

2 вересня 1996 року в Україні запустили грошову реформу: карбованці замінили повноцінною національною валютою – гривнею.

 

У перший же її день перерахували з карбованців у гривні за курсом 1 до 100 000 усі ціни, зарплати, пенсії та стипендії, тарифи, вклади, кошти на рахунках підприємств. Упродовж двох тижнів карбованець і гривня ще паралельно перебували в обігу, але після 16 вересня єдиним платіжним засобом залишилася українська національна валюта – гривня.

 

Нова національна валюта вводилася в прив'язці до курсу долара. Тоді за одну гривню можна було придбати 66 центів.

 

Робота над запровадженням національної валюти розпочалася ще коли Україна була в складі Радянського Союзу. Вже в ті роки постійна комісія Верховної Ради з питань економічної реформи і управління народним господарством організувала розробку дизайну гривні, розрахунок кількості грошових знаків в обігу та визначення структури номіналів і пошук потужностей із виготовлення власних українських грошей.

 

Спершу планували, крім звичних нам нині номіналів монет, випустити й металеві гроші номіналом у 3, 15 та 20 копійок. Такі були в обігу за часів Союзу. Паперові ж гривні повинні були мати номінал 1, 3, 5, 10, 25, 50, 100 та 200 гривень. Пізніше вирішили замінити 3-гривневу купюру 2-гривневою, а 25-гривневу — 20-гривневою.

 

"Двохсотка” виявилась не найбільшою за номіналом серед гривневих банкнот — минуло десять років з часу появи в обігу гривні, й у вересні 2006-го з'явилась купюра номіналом у 500 гривень.

 

Назва національної валюти "гривня" - природня, традиційна, логічна для України. У різний час слово "гривня"(«гривна») означало спершу мідяну монету номіналом у дві з половиною, згодом — у три копійки, а з часом — срібну, вартістю у десять копійок. А загалом походження слова "гривна” виводять від прикраси з золота чи срібла у вигляді обруча, який наші предки носили на шиї (тобто — на «загривку»). Історія гривні — давня: ще в "Повісті минулих літ” її вже згадують як платіжний засіб. Після розпаду Давноруської держави, гривня ще певний час перебувала в обігу, після чого поступово вийшла з обігу.

 

Знову на історичну арену гривня вийшла на початку ХХ століття. В часі Української Народної Республіки Центральна Рада запровадила в Україні нову національну валюту. Первісно такою валютою було визначено український карбованець. Проте після його введення в обіг майже одразу ж було зафіксовано випадки фальшування. З огляду на те, а також на деякі політичні причини (так, УНР, яка за Третім універсалом визначалася як складова частина федеративної Росії, проголошувалася за Четвертим універсалом 22 січня 1918 року «самостійною, ні від кого не залежною державою») Центральна Рада 1 березня 1918 року прийняла закон про запровадження нової грошової одиниці — гривні, яка поділялася на 100 шагів і дорівнювала 1/2 карбованця.

 

Протягом 1918 року в Берліні було видрукувано грошові знаки у 2, 10, 100, 500, 1000 та 2000 гривень (проекти двох останніх було виконано вже після проголошення гетьманату на чолі з Павлом Скоропадським). Ескіз першої купюри, оздобленої досить простим геометричним орнаментом, виконав Василь Кричевський, трьох наступних — Георгій Нарбут.

Гетьман Павло Скоропадський, прийшовши до влади в Україні у квітні 1918 року, відновив як основну грошову одиницю Української Держави карбованець, що поділявся на 200 шагів. Було виготовлено ескізи купюр у 10, 25, 50, 100, 250 та 1000 карбованців.

 

Після переходу влади в Україні у грудні 1918 року до рук Директорії на чолі з Володимиром Винниченком та Симоном Петлюрою основною грошовою одиницею відновленої УНР знову було проголошено гривню.

 

Відтак, запровадження гривні як національної грошової одиниці України в 1996-му мало вагоме історичне підгрунтя. А от нинішню копійку спочатку пропонували назвати і "резана”, і "сотий” - але в підсумку зійшлись на назві, звичній іще з радянських часів.

 

До речі, у вересні 2008 року в рамках щорічного засідання комісії з естетики Міжнародного фінансового банку швейцарські фінансисти організували конкурс серед світових валют на звання найкрасивішої. Експертизу 50 номінантів проводили за наступними категоріями: естетичне оформлення, платоспроможність, банківське забезпечення, історичне значення зображення на валюті. За підсумками експертних результатів третє місце дісталося євро, друге – австралійського долара, а найкрасивішою була визнана українська гривня.

 

За матеріалами Інтернет-ресурсів