» » Випускник ТНЕУ став учасником літнього навчального курсу “UNSummerCourse 2014: TheWorldWeWant”

Випускник ТНЕУ став учасником літнього навчального курсу “UNSummerCourse 2014: TheWorldWeWant”

Дата: 27-08-2014, 12:38 | Автор: ННІМЕВ ім. Б. Д. Гаврилишина ТНЕУ

 З 28 липня по 2 серпня 2014 року Представництвом ООН в Україні в м. Києві було проведено літній навчальний курс “UNSummerCourse 2014: TheWorldWeWant”, участь у якому могли брати студенти 4-6 курсу або нещодавні випускники. Критеріями відбору конкурсантів були: зацікавленість у сфері міжнародного розвитку, хороші комунікаційні навики та високий рівень володіння розмовною та письмовою англійською. 

 

Серед тридцяти найкращих було обрано цьогорічного випускника Навчально-наукового інституту міжнародних економічних відносин ім. Б.Д. Гаврилишина Тараса Марківа.

 

Літній навчальний курс був присвячений програмі ООН з визначення пріоритетів розвитку на період після 2015-го року, яка стане наступницею програми “Цілі Розвитку Тисячоліття” (MillenniumDevelopmentGoals). Цікаво, що пріоритетні напрями, які були розглянуті під час курсу, були задані не вузькопрофільними фахівцями чи функціонуючими відомствами при ООН, а громадянами усього світу (через глобальні партисипативні платформи http://vote.myworld2015.org/ ), в тому числі українцями шляхом опитувань та фокус-груп в рамках формування національного звіту “Майбутнє, якого ми прагнемо”. 

 

В якості основних пріоритетів розвитку країни були названі:

•Рівність можливостей та соціальна справедливість: розбудова справедливого соціально інтегрованого суспільства, де неможливі відторгнення і маргіналізація;

•Ефективна і чесна влада;

•Чисте довкілля: збереження і розвиток екологічного потенціалу території;

•Ефективна система охорони здоров`я: зростання тривалості здорового життя;

•Гідна праця:сприяння людському розвитку і реалізації людського потенціалу;

•Сучасна економіка: формування інноваційної моделі розвитку.

 

Інтерактивні лекції проводились запрошеними координаторами проектів і експертами з Програми Розвитку ООН, Світового Банку, МОП, ВООЗ, ЮНІСЕФ, Ради з прав людини ООН, Фонду народонаселення ООН, Інституту демографії і соціальних досліджень ім. М. В. Птухи НАН України, громадських організацій та ініціатив, волонтерів ООН. 

 

Міждисциплінарний підхід дозволив учасникам літнього курсу краще осягнути виклики і проблеми світового масштабу. Лектори докладно пояснювали, які дії повинні бути зроблені на сьогоднішньому етапі з метою запобігання виникнення глобальних проблем, а також на прикладі вже успішних проектів показали, що, об’єднавшись, навіть малі локальні ініціативи торують шлях до кращого суспільства. Після завершення обговорень, учасники розпочали роботу в проектних групах, після чого представили свої ідеї для дискусій.

 

Окрім цього, організатори літнього курсу представили інноваційні форми навчання, один з яких – “людська бібліотека”, в якій учасникамнадавалась можливість“прочитати книгу” спілкуючись з людьми, які представляли різні організації, і, відповідні тематики: люди з обмеженими можливостями, гендерна нерівність, ВІЛ/СНІД, права біженців, права переселенців.

 

Кожна людина має свою історію життєвого шляху, начебто книгу життя, спілкуючись з якою і задаючи питання якій,учасники курсу мали змогу відкрити для себе нові сторінки книги і почерпнути нових знань.

 

За словами Тараса Марківа, участь в таких заходах підтверджує високий рівень як фахової підготовки, так і практики іноземних мов, які ТНЕУ надає для своїх студентів.