» » Французький експерт провів досліди на полях Тернопільського національного економічного університету

Французький експерт провів досліди на полях Тернопільського національного економічного університету

Дата: 14-08-2014, 16:50 | Автор: Відділ інформації та зв'язків з громадськістю

 Європейський Союз співпрацює з Україною в галузі сільського господарства, зокрема, надає підтримку Державній ветеринарній та фітосанітарній службі  для забезпечення захисту та покращення здоров’я рослин. 

 

Нещодавно стартував проект  Twinning “Надання допомоги Україні в наближенні законодавства у сфері фітосанітарії та адміністративних засад у відповідності до європейських стандартів”. Команда експертів Проекту працює разом з Державною ветеринарною та фітосанітарною службою України над приведенням фітосанітарних стандартів України у відповідність до європейського законодавства. 

 

Протягом 13-14 серпня на базі Державної фітосанітарної інспекції Тернопільської області проведено навчальний тренінг на тему «Підготовка проекту надзвичайних заходів боротьби  з західним кукурудзяним жуком (Diabrotica virgifera virgifera Le Conte)» за участю французького експерта Марка Дело. 

 

У тренінгу взяли участь фахівці Державних фітосанітарних інспекцій Вінницької, Волинської, Житомирської, Закарпатської, Івано-Франківської, Львівської, Рівненської, Тернопільської, Хмельницької та Чернівецької областей, а також працівники Державної установи «Тернопільська обласна фітосанітарна лабораторія». 

 

Програмою другого дня тренінгу було передбачено проведення практичних досліджень. Експерименти щодо виявлення імаго небезпечного карантинного організму – західного кукурудзяного жука проводилися на кукурудзяних полях НДВГ «Наука» Тернопільського національного економічного університету. 

 

За словами директора НДВГ «Наука» Йосифа Броніславовича Войнарського цьогоріч у господарстві посіяно 16 сортів кукурудзи на майже 10 гектарів угідь. Така видова різноманітність та велика площа насаджень забезпечує високу якість та наглядність проведення практичної частини тренінгу.

 

Присутній на зустрічі доктор економічних наук, доцент кафедри економіки довкілля, природних ресурсів і менеджменту природокористування ТНЕУ Борис Олегович Язлюк презентував учасникам факультет аграрної економіки та менеджменту, розповів про особливості навчальної програми на спеціальностях факультету та наголосив на необхідності поєднання науки, освіти та практики при підготовці фахівців аграрної сфери.