Міжнародний день молоді

Дата: 12-08-2014, 11:13 | Автор: Директор музею історії ТНЕУ

 12 серпня відзначають Міжнародний день молоді. Це свято було започатковано Генеральною Асамблеєю ООН ще в 1999 році. 

 

Ідея Міжнародного дня молоді була запропонована в 1991 р. молоддю, яка зібралася в Відні (Австрія) на І сесії Світового молодіжного форуму системи ООН. Форум рекомендував, щоб Міжнародний день молоді було оголошено спеціально для збору коштів, просування та підтримки Фонду молоді ООН у партнерстві з молодіжними організаціями. Рішення про оголошення 12 серпня Міжнародним днем молоді було підтримано на І сесії Світової конференції Міністрів у справах молоді, що проходила в Лісабоні 8-12 серпня 1998 р. Ця рекомендація була підтримана 17 грудня 1999 р. 54 сесією Генеральної Асамблеї Організації Об'єднаних Націй у резолюції «Політика та програми, що залучають молодь» та 12 серпня було оголошено Міжнародним днем молоді. І вже в 2000 році вперше світова спільнота відзначала Міжнародний день молоді.

 

Поява Міжнародного дня молоді пов'язана з наміром міністрів у справах молоді провести ряд інформаційно-пропагандистських заходів, спрямованих на популяризацію затвердженої раніше молодіжної програми ООН. Її реалізація почалася в 1995 році. Ця програма грає найважливішу роль у розвитку молоді, розширюючи сферу впливу молодих людей для їхньої безпосередньої участі в житті суспільства.

 

Сьогодні молодь є кістяком суспільства, адже на планеті проживає майже 2 мільярди людей віком від 15 до 24 років. За даними ООН, майже половина з них живе за межею бідності. Міжнародна спільнота всіляко намагається створити умови для розвитку та особистісного становлення представників молоді, які зараз відчувають великі труднощі під час працевлаштування, придбання житла і в інших питаннях соціального характеру. 

 

Генеральний секретар ООН закликав міжнародне співтовариство визнати взаємозалежність поколінь і вирішувати проблеми різного віку спільно.

Тому Міжнародний день молоді щороку має певну основну тематику:

2001 — Боротьба з епідемією ВІЛ/СНІДу;

2002 — Дії молоді для стійкого розвитку;

2003 — Зайнятість молоді;

2004 — Молодь у суспільстві різних поколінь;

2005 — Перетворення зобов'язань у реальні справи;

2006 — Спільна боротьба з зубожінням: молодь і викорінювання зубожіння;

2007 — Будь поміченим, будь почутим: участь молоді заради розвитку;

2008 — Молодь і зміна клімату: час діяти;

2009 — Стабільність: наш виклик, наше майбутнє;

2010  — Діалоги взаєморозуміння;

2011 — Змінити наш світ;

2012 — Збудуємо новий світ: партнерство з молоддю;

2013 – Міграція молоді сприяє розвитку.

 

В 2014 році основною темою цього дня стала «Молодь і психічне здоров’я». Молодь з порушеннями психіки часто може відчувати дискримінацію, що в свою чергу приводить до ізоляції та небажання звертатися за допомогою. Тому Міжнародний день молоді-2014 покликаний сприяти підвищенню рівня поінформованості з цієї важливої проблеми.

 

Сучасні представники молодого покоління мають декілька приводів для святкування дня молоді. Крім Міжнародного дня молоді, 10 листопада щорічно відзначають Всесвітній день молоді. Крім цього практично в кожній країні існує і свій День молоді. В Україні це остання неділя червня.

 

У Міжнародний день молоді проходять всілякі акції, організовані молодіжними об'єднаннями. У всьому світі зростає визнання необхідності вдосконалення молодіжної політики та збільшення інвестицій у виховання молоді.

 

 
За матеріалами Інтернет-ресурсів