» » Науково-практичний круглий стіл «Аудит в Україні та за кордоном»

Науково-практичний круглий стіл «Аудит в Україні та за кордоном»

Дата: 19-06-2014, 09:26 | Автор: Факультет обліку і аудиту

 17 червня 2014 року відбувся науково-практичний круглий стіл «Аудит в Україні та за кордоном», організований кафедрою аудиту, ревізії та контролінгу факультету обліку і аудиту ТНЕУ.

 

У заході взяли участь представники професорсько-викладацького складу кафедри аудиту ревізії та контролінгу, кафедри обліку у бюджетній та соціальній сфері, студенти 1-5 курсів та члени студентських наукових гуртків ФОА.

 

Відкриваючи засідання, кандидат економічних наук, викладач кафедри аудиту, ревізії та контролінгу, координатор студентського наукового гуртка та модератор круглого столу Марія Михайлівна Шестерняк зазначила, що аудит в Україні відноситься до наук, що знаходяться на стадії формування, коли його теорія не повністю сформована і не адаптована до вітчизняної практики бізнесу, а зарубіжні концепції не відповідають менталітету українців. У той же час ринкова економіка вимагає використання методів аудиту з метою захисту інтересів користувачів від можливих зловживань. Практика застосування аудиту в сучасній Україні вказує на наявність проблем, що вже понад 20 років існують у сфері становлення цього виду діяльності. Динамізм розвитку аудиту в нашій країні, неопрацьованість низки положень функціонування аудиту в умовах транзитивної економіки, специфіка аудиторської діяльності різних категорій користувачів викликає ряд проблемних запитань, що потребують ретельних досліджень. Ці фактори і визначають актуальність тематики круглого столу.

 

З вітальним словом до гостей та учасників заходу звернувся декан факультету обліку і аудиту, кандидат економічних наук, доцент Олександр Любомирович Шашкевич, який наголосив на необхідності проведення таких наукових заходів,  відзначив актуальність теми, винесеної для обговорення на даному круглому столі та побажав студентам творчого натхнення, плідної праці та ентузіазму. 

 

До привітання приєднався доктор економічних наук, професор, завідувач кафедри обліку у бюджетній та соціальній сфері, президент аудиторської фірми «Тер Аудит» (1994), сертифікований аудитор (1994) Михайло Романович Лучко, який зазначив, що аудиторська фірма «Тер Аудит» у цьому році святкуватиме 20 років практикуючої діяльності і за цей період її послугами скористалися більше 800 клієнтів.

 

Під час свого виступу професор також згадав авторів, що разом з ним створювали ЗУ «Про аудиторську діяльність». Зокрема, д.е.н., професор Зіновій Володимирович Гуцайлюк, а також – директор аудиторсько-консультаційної фірми «Орієнтир-Т» Василь Михайлович Тарас (випускник ТФЕІ 1971 року).

 

Михайло Романович Лучко звернув увагу студентів на те, що сьогодні  аудиторські фірми мають проходити контроль якості. Коли запровадили цю процедуру в Україні, то більшість практиків не були до цього готові. Зокрема, у м. Тернополі контроль якості пройшли тільки 2 аудиторські фірми. На Заході аудиторські послуги дуже забюрократизовані, тому орієнтуючись на зарубіжний досвід можна сказати, що сьогодні буде важко працювати аудиторам. Також професор відзначив, що справжнім аудитором можна стати тільки  на практиці, при цьому бути дуже відповідальним та багато працювати.

 

Тематика виступів учасників круглого столу: 

1.Бортник  Тетяна (група ОАс-51), тема доповіді: «Аудит і його формування у різних країнах» (науковий керівник: к.е.н., викладач Шестерняк М. М.);

2.Бортник Оксана (група ОАс-51), тема доповіді: «Застосування інформаційних технологій в аудиті» (науковий керівник: к.е.н., викладач Шестерняк М. М.);

3.Джугла Наталія (група ОБСм-51), тема доповіді: «Зарубіжний досвід організації системи контролю якості» (науковий керівник: д.е.н., професор Лучко М. Р.);

4.Ковальчук Ірина (група РКм-51), тема доповіді: «Особливості аудиту доходів та витрат в аграрному секторі» (науковий керівник: к.е.н., професор Мех Я. В.);

5.Крупко Юрій (група ОАс-51), тема доповіді: «Аудиторська перевірка показників фінансової звітності» (науковий керівник: к.е.н., ст. викладач Федоронько Н. І.);

6.Шпунярська Наталія (група ОП-31), тема доповіді: «Історія розвитку аудитув світі та в Україні» (науковий керівник: к.е.н., ст. викладач Федоронько Н. І.

 

Виступи студентів викликали жваву дискусію, цікаві запитання і низку пропозицій, які учасники круглого столу активно обговорювали та детально аналізували.

 

Підсумовуючи, модератор круглого столу Марія Михайлівна Шестерняк ще раз наголосила на актуальності питань, що обговорювались та відзначила високий рівень доповіді Наталії Джугли. 

 

Заступник декана факультету обліку і аудиту, кандидат економічних наук, доцент кафедри обліку в бюджетній та соціальній сфері Тарас Григорович Бурденюк нагородив студентів-учасників грамотами за активну участь у роботі наукового заходу.