» » Студентське самоврядування ТНЕУ в Мережі університетів прикордоння

Студентське самоврядування ТНЕУ в Мережі університетів прикордоння

Дата: 16-06-2014, 10:40 | Автор: Вадим Явич, студент групи МЗЕД-41 ННІМЕВ ім. Б.Д. Гаврилишина

Наприкінці навчального року за підтримки ректора ТНЕУ, д.е.н., професора Андрія Ігоровича Крисоватого нам випала чудова можливість відвідати Білостоцький державний університет у рамках співпраці Мережі університетів прикордоння.

 

Отримавши персональне запрошення від ректора університету та без особливих проблем оформивши візи, ми вирушили в дорогу за новими враженнями, знаннями та досвідом. 

Нас зустрів привітний та доброзичливий Матеуш Ольхановскі, голова студентського парламенту Білостоцького державного університету, який відвіз нас до гуртожитку та допоміг поселитись. Все в гуртожитку було чистим та охайним, адже студенти доглядають та цінують місце, яке на деякий час стало їхнім домом. 

 

Наступного ранку ми відправились в університетську бібліотеку, де проводилось засідання конференції, на якому всі делегації представили свої університети та обговорили подальші напрямки співпраці студентів в рамках Мережі університетів прикордоння. Барановичі, Брест, Гродно, Львів, Каунас, Смоленськ і, звичайно ж, Білосток – дуже рідко коли випадає нагода познайомитись із такою кількістю цікавих студентів із різних міст та країн. 

 

Дуже сильно нас вразило ставлення студентів Білостоцького університету до навчання та до своєї альма-матер. Із великою повагою вони описували свій вищий навчальний заклад та всі ті можливості, які він їм дає. З непідробним захопленням та блиском в очах молодь розповідала нам про наукові гуртки та студентське життя. Відразу стало зрозуміло, що навчання в університеті для них не  обов’язок, а цікава, насичена та важлива сторінка їхнього життя. 

 

У другій половині дня формат зустрічі змінився на неофіційний і ми поїхали на Ювеналію. Ювеналія – це свято студентів, яке проводиться кожного року в багатьох містах Польщі. Масштаби свята вразили нас, враховуючи доволі невеликий розмір міста. Для цього є свої причини. З 300 тисяч населення Білостоку 50 тисяч – студенти. У неформальній обстановці спілкування між студентами різних університетів проходило без жодних проблем. Навпаки, все йшло надзвичайно легко і невимушено. Студент студента зрозуміє завжди, навіть, якщо вони розмовляють різними мовами. 

 

Наступного ранку, після кількох годин сну, ми знову поїхали в університетську бібліотеку, де провели чергове засідання. Після цього студент-історик із Білостоцького університету провів для нас екскурсію. Білосток – надзвичайно гарне і затишне місто, яке концептуально дуже нагадує Тернопіль. Європейські вулички та алеї, ратуша, костел та Палац Браніцьких нікого не залишили байдужим. 

 

Після екскурсії ми відвідали новий кампус Білостоцького університету. Проектував його відомий сучасний польський архітектор. Лише одного погляду вистачило для того, щоб зрозуміти – це університет, в якому хочеться вчитися і в якому хочеться бути успішним. 

 

Закінчилась наша зустріч банкетом, на якому ми підбили підсумки конференції та просто гарно провели час. До кінця вечора всі студенти почувались як давні знайомі, незалежно від країни, з якої приїхали, та мови, на якій розмовляли. 

 

Наступного дня ми вже повертались додому з повним багажем вражень та досвіду. Впевнений, що ми зможемо використати це на користь нашого університету, завдяки якому і стала можливою поїздка.