» » Тернопільський національний економічний університет відкриває двері для співпраці на шляху до успіху кожній молодій людині!

Тернопільський національний економічний університет відкриває двері для співпраці на шляху до успіху кожній молодій людині!

Дата: 29-05-2014, 12:43 | Автор: головний редактор газети ТНЕУ «Університетська думка» Марія Баліцька

28 травня 2014 року – в рамках Днів Європи у ТНЕУ – у залі засідань Вченої ради ТНЕУ відбувся Міжнародний круглий стіл на тему «Бізнес симуляція як інноваційний метод навчання в умовах економічних знань». Вітаючи учасників круглого столу, проректор з міжнародних зв’язків ТНЕУ, доктор економічних наук, професор Віктор Козюк наголосив, що подібні міжнародні заходи, коли студенти нашого університету мають можливість продемонструвати не лише свої знання з іноземної мови, а й представити власні бізнес-ідеї, є важливим кроком у напрямку інтернаціоналізації оцінки їхніх знань.

 

Із доповідями виступили:  з українського боку – кандидат економічних наук, доцент кафедри економіки і корпорація Людмила Куц, яка представила аналітичну оцінку даного проекту;  з польського боку – заступник декана Гданського університету, доктор, професор Войцєх Бізон та помічник ректора зі співпраці Вроцлавського економічного університету Анета Зелінська, яка, представляючи учасникам круглого столу віртуальну студентську консультативну фірму, розповіла історію створення фірмі, про зміни, які відбулися у фірмі з часу заснування, про перші кроки, зростання, поступ фірми; про можливість польських студентів пробувати себе в якості працівників та поділилася планами на майбутнє, яке є перспективним, зокрема, завдяки тому, що фірма є у міжнародній базі країни.

 

У роботі круглого столу участь взяли координатор співпраці між ТНЕУ та Гданським університетом, доктор, професор Мірослав Йотко; науковці Гданського університету доктор Мартін Скурчиньскі і доктор Анжей Пошевєцкі.

 

Такий захід у ТНЕУ відбувається уже другий рік поспіль, і модератором його незмінно виступає  к.е.н., доцент кафедри економіки підприємств і корпорацій Ольга Собко.

 

- Ольго Миколаївно, як і коли виникла ідея проведення такого міжнародного круглого столу?

 

- Під час перебування у Гданському університеті я брала участь в аналогічному заході, який спільно проводили науковці Польщі і Німеччини, і у мене виникла ідея провести подібний захід у Тернопільському національному економічному університеті. Поділилася ідеєю з колегами на кафедрі економіки підприємств і корпорацій, яку очолює д.е.н., професор В. І. Гринчуцький. Словом, мене підтримали і рідна кафедра, і деканат факультету економіки та управління разом із деканом – к.е.н., доцентом В. М. Островерховим, і адміністрація університету на чолі з ректором, д.е.н., професором А. І. Крисоватим. Відтак, результатом є проведення нинішнього міжнародного круглого столу, суть якого – стимулювати студентів до відкриття власного бізнесу одразу після закінчення навчання в університеті. Адже важливим аспектом у практиці функціонування вітчизняних вищих навчальних закладів є налагодження співпраці студентів університету із бізнес-середовищем. Водночас звертаю увагу читачів на те, що Тернопільський національний економічний університет не закривається у втіленні своїх ідей у життя, ми відкриваємо двері для співпраці на шляху до успіху кожній молодій людині.

 

Свідченням сказаному є те, що студенти інших вищих навчальних закладів мали можливість долучитися до міжнародного проекту. Зокрема, студент 5 курсу Тернопільського національного педагогічного університету імені Володимира Гнатюка Тарас Бойчик, який навчається за спеціальністю Ландшафтний дизайн, представив бізнес-ідею зі створення власної дизайн-студії – через фахову розробку логотипів та ін.. 

 

Партнери міжнародного круглого столу «Бізнес симуляція як інноваційний метод навчання в умовах економічних знань» наголосили, що спеціальність Ландшафтний дизайн зараз є найпоширенішою у Польщі і, зацікавлено заслухавши юного доповідача, схвально оцінили бізнес-розробки перспективного дизайнера Тараса Бойчика.

 

Не лише високу оцінку, а й нагороду від професора  Войцєха Бізона отримали третьокурсниці факультету економіки та управління Тернопільського національного економічного університету Олеся Фаріон та Оксана Гуйда (г.ЕПП-31) за фаховий підхід у розробці та представлення власного бізнес-проекту зі створення V-салону краси «Nefertiti», у якому вони продумали не лише вдале місце розташування і надання сучасних послуг красуням Тернополя, а й підібрали потрібну кількість працівників, прорахували оренду приміщення, окупність затрат  та ін.. Кошторис всього бізнес-план студенток ТНЕУ складає 5 мільйонів гривень, але вони впевнено довели учасникам круглого столу його окупність і ефективність… Тому Олеся і Оксана сміливо «взяли» кредит у розмірі 90,4% інвестиційного бюджету – на два роки (24 місяці) під річну відсоткову ставку 22%, який повинен надатися із відтермінуванням за платежами протягом перших 6 місяців, а надалі вони зобов’язувалися щомісяця повертати основний борг кредиту і погашати відсотки за використання кредиту…

 

Заступник декана Гданського університету, доктор, професор Войцєх Бізон розповів, що науковці з Польщі дуже задоволені співпрацею з Тернопільським національним економічним університетом:

 

-На даному круглому столі «Бізнес симуляція як інноваційний метод навчання в умовах економічних знань» були представлені дуже гарні і цікав задумки студентів, які нічим не відрізняються від польських студентів, адже наша молодь має подібні зацікавлення. Приємно, що студенти вашого університету мають багато енергії і ентузіазму, який хочуть реалізувати у власній справі. Також хочемо подякувати пані Олі Собко за організацію та проведення круглого столу і сподіваємося на подальшу співпрацю з Тернопільським національним економічним університетом.

 

Тема «Бізнес симуляція як інноваційний метод навчання в умовах економічних знань» викликав жваву дискусію викликала жваву дискусію серед учасників круглого столу. 

 

На думку начальника Центру розвитку експортного потенціалу Тернопільського торгово-промислової палати Вікторії Галамай, студентам досить важко розпочинати власну бізнес-справу одразу після навчання в університеті і запропонувала майбутнім бізнесменам спочатку попрацювати – вивчити справу і вникнути у неї, тобто набути досвіду. 

 

Натомість кандидат економічних наук, доцент кафедри економіки підприємств і корпорацій Ірина Бойчик наголосила, що, зважаючи на особливу актуальність середнього і малого бізнесу у нашому регіоні, випускники університету, отримавши базові знання, яких достатньо для старту, можуть сміливо започатковувати свою маленьку справу, бо той юний бізнесмен, який щось не добрав під час навчання, - добере в процесі діяльності, зрозумівши, на чому потрібно сконцентрувати увагу.

 

А доктор економічних наук, професор, проректор з міжнародних зв'язків, завідувач кафедри економічної теорії. ТНЕУ Віктор Козюк вважає, що відкриття вчорашніми студентами власної справи залежить від їхньої готовності ризикувати, адже, як свідчить практика, чим молодші люди, тим вони більше готові до ризиків, які варто використовувати у бізнесі.