» » Круглий стіл "Банківсько-страхова інтеграція у забезпеченні економічного зростання в Україні"

Круглий стіл "Банківсько-страхова інтеграція у забезпеченні економічного зростання в Україні"

Дата: 23-05-2014, 12:28 | Автор: Кафедра банківської справи

21 травня 2014 року відбувся науковий круглий стіл, організований кафедрою банківської справи «Банківсько-страхова інтеграція у забезпеченні економічного зростання в Україні».

 

Вступним словом розпочала науковий семінар заступник завідувача кафедри з науково-дослідної роботи, к.е.н., доц. О.О. Іващук. Вона вказала на актуальність теми і відзначила, що в сучасних умовах розвитку вітчизняної економіки банківські установи та страхові компанії розпочали процес поступового зближення своєї діяльності з метою підвищення прибутковості, зниження адміністративних витрат, оптимізації витрат на збут та зменшення фінансових ризиків. Таким чином, сучасними тенденціями розвитку світового ринку фінансових послуг є банківсько-страхова інтеграція, найбільш розповсюдженою формою якої повинно бути банківське страхування.

 

Із ґрунтовними доповідями виступили провідні спеціалісти кафедри банківської справи: к.е.н., доц. О.Л. Малахова та к.е.н., доц. Г.М. Забчук.

 

Кандидат економічних наук, доц. О.Л. Малахова у своїй доповіді «Становлення і розвиток банківсько-страхової інтеграції в Україні» зауважила, що глобалізація світової економіки посилює тенденцію концентрації капіталу в різних галузях. Не є виключенням і сфери страхування та банківської діяльності. З метою оптимізації бізнесу та можливості отримання нових прибутків на ринку почали з’являтися альянси і відбуваються злиття всередині фінансового сектора, в основному між банками та страховими компаніями. Доповідач звернула увагу на основні причини підвищеної взаємної зацікавленості страхових компаній та банків, до яких віднесено такі, як: проникнення на нові ринки та забезпечення ефективного використання філіальної системи; можливість значно розширити клієнтську базу та обмін інформацією; необхідність акумулювати всі грошові потоки в одній системі; диверсифікація капіталу та доходу, підвищення норми прибутковості інвестиційних ресурсів тощо. Також проаналізовано етапи становлення банківсько-страхової інтеграції у світі та в Україні. Підводячи підсумок, О.Л. Малахова зауважила, що протягом останніх років рівень банківсько-страхової інтеграції в Україні характеризувався в середньому як низький. Тому необхідним є впровадження в дію адекватних стратегічних програм розвитку фінансового сектора економіки в цілому, страхового та банківського сегментів, зокрема.

 

Про необхідність ефективної системи управління кредитними ризиками розповіла у своїй доповіді «Особливості кредитного страхування в Україні» к.е.н., доц. Г.М. Забчук та відзначила, що одним із ефективних методів управління ризиками у системі кредитних відносин є страхування. Стабільне функціонування кредитного ринку можливе за умови формування та розвитку ринку кредитного страхування, що є окремим сегментом страхового ринку. Також доповідач підкреслила, що на шляху розвитку страхування ризиків у банківській системі існує багато проблем, які необхідно вирішувати, основними серед яких є наступні: відсутність сприятливого клімату для розвитку довгострокових страхових продуктів; низька платоспроможність населення і страховиків; недостатність інформації про страховиків тощо. Г.М. Забчук зауважила, що в сучасних умовах стабільно розвиваються класичні види кредитно-страхових послуг, а саме комплексне іпотечне страхування, автострахування та страхування застави. Однак, така стабільність є результатом швидше відсутності альтернативи, ніж вільного вибору клієнтами фінансових установ та продуктів, що оптимально задовольняють їхні потреби. Тому, зараз є надзвичайно актуальним створення комплексних інноваційних продуктів, які дали б можливість покривати додаткові ризики і купувати банківсько-страхові продукти за зниженими цінами.

 

Заслухавши представлені доповіді, провідні фахівці кафедри взяли активну участь в обговоренні проблемних і дискусійних питань щодо можливості банківсько-страхової інтеграції в Україні та перспектив її розвитку.

 

Зокрема, к.е.н., доц. Б.П. Адамик звернув увагу на банківські установи, які є найбільш інтегрованими у страхову сферу на вітчизняному ринку. Також зауважено, що страхування кредитів фізичних осіб в сучасних умовах в Україні знаходиться на низькому рівні, оскільки виникає потреба здійснювати значну кількість виплат із настанням страхових випадків, на що страхові компанії погоджуватись не бажають. В таких умовах великого значення набуло б медичне страхування, яке широко використовується у країнах Європи. Це б сприяло збільшенню капіталу страхових компаній і розвитку нових продуктів у банківсько-страховій сфері.

 

На проблеми, пов’язані із низьким обсягом страхування, звернула увагу к.е.н., доц. Г.М. Забчук і відзначила, що причиною такої ситуації є низька капіталізація страхових компаній та роздрібненість ринку. Підкреслено, що в умовах фінансової кризи упродовж 2008-2009 рр. спостерігалось зростання обсягів валових премій зі страхування кредитів, що свідчить про те, що під час кризи зростає потреба у страховому захисті від кредитних ризиків. Проте, така ситуація створює проблеми для страхових компаній, так як зростає рівень страхових виплат.

 

Д.е.н., професор О.В. Дзюблюк звернув увагу на те, що низький рівень розвитку ринку страхових послуг пов’язаний із неправильними діями страхових компаній стосовно своїх клієнтів, оскільки вони намагаються мінімізувати виплату премій при настанні страхових випадків. За таких умов попит на страхові послуги є надзвичайно низьким, так як страхові платежі є високими, а імовірність отримати премію при настанні страхового випадку дуже низька. Також відзначено, що у розвинутих країнах світу ринок страхових послуг значно перевищує банківський ринок. Однак, в Україні відсутні такі крупномасштабні інтегровані структури як, наприклад «Lloyd’s» у Великобританії, які б поєднували капітал страхових і банківських компаній та створювали оптимальний набір банківсько-страхових продуктів для своїх клієнтів. На вітчизняному ринку банківські установи і страхові компанії функціонують окремо, без відповідної співпраці, тому повноцінної банківсько-страхової інтеграції сьогодні ще немає. 

 

Викладач В.Я. Рудан відзначив, що найпоширенішою формою страхування у світі є страхування життя, але в Україні цей вид ще не набув широкого розвитку, тому компанії не володіють довгостроковими ресурсами. Також страхові компанії мають можливість залучати додаткові ресурси за допомогою розміщення своїх акцій на фондових біржах, однак головною умовою такої діяльності є прозорість. 

 

Підводячи підсумки, к.е.н., доцент О.О. Іващук відзначила, що в сучасних умовах банківсько-страхова інтеграція набуває свого поширення. На світових ринках така сфера уже набула свого розвитку, однак, в Україні дана інтеграція потребує ще законодавчого вдосконалення, визначення відповідних органів, які будуть здійснювати регулювання та нагляд за такою діяльністю, підвищення рівня капіталізації страхових компаній, а також розроблення інтегрованого банківсько-страхового продукту, який буде користуватись попитом серед клієнтів.

 

Д.е.н., професор О.В. Дзюблюк подякував усім учасникам наукового круглого столу за цікаві та ґрунтовні доповіді, а також за плідну дискусію щодо обраної тематики наукового заходу.