» » ІV Міжнародна науково-практична конференція „Сучасні тенденції у сфері лінгвістики, мовної комунікації та методики викладання іноземних мов”

ІV Міжнародна науково-практична конференція „Сучасні тенденції у сфері лінгвістики, мовної комунікації та методики викладання іноземних мов”

Дата: 22-05-2014, 14:21 | Автор: Відділ інформації та зв'язків з громадськістю

15-16 травня 2014 року відбулася ІV Міжнародна науково-практична конференція „Сучасні тенденції у сфері лінгвістики, мовної комунікації та методики викладання іноземних мов”, організована  кафедрою іноземних мов та професійної комунікації ТНЕУ.

 

Мета конференції – узагальнення результатів наукових досліджень у галузі теоретичної та прикладної лінгвістики і методики викладання іноземних мов для професійного спілкування, обмін досвідом та обговорення актуальних проблем розвитку вищої освіти в Україні та закордоном. 

 

Для участі у конференції надійшли заявки від 136 науковців.

 

У заході взяли участь 11 науковців з наступних країн: Канади, Великобританії, США, Польщ, Республіки Білорусь, Росії, Німеччини, та з Києва, Львова, Чернівців, Дніпропетровська, Острога, Вінниці, Харкова, Луганська, Чернігова, Рівного, Білої Церкви, Сум, Хмельницького, Чернігова, Макіївки, Черкас, Дрогобича. 

 

З вітальним словом до гостей та учасників конференції звернувся проректор з наукової роботи ТНЕУ, доктор економічних наук, професор Зеновій-Михайло Васильович Задорожний, який, вказуючи на важливу роль вивчення іноземних мов у ТНЕУ та загалом у ВНЗ у сучасних умовах інтеграційних та глобалізаційних процесів та побажав творчого натхнення і креативних ідей.

 

Високу професійну майстерність науково-педагогічних працівників кафедри та активну діяльність кафедри іноземних мов та професійної комунікації у підготовці високопрофесійного конкурентоспроможного фахівця, що відображається у проведенні тренінгів, інтенсивних курсів з вивчення іноземних мов, відзначив у своєму вітальному слові кандидат економічних наук, доцент, в.о. директора Навчально-наукового інституту міжнародних економічних відносин імені Б.Д. Гаврилишина Ігор Михайлович Таранов.

 

Під час пленарного засідання виступили доктори наук, професори Шуневич Богдан Іванович, Тарнопольський Олег Борисович, Глотов Олександр Леонідович, кандидати наук, доценти Ємець Олександр Васильович, Нестеренко Олег Афанасьевич. Варто зазначити, що частина доповідей була презентована у дистанційному режимі за допомогою скайп-зв’язку, що свідчить не лише про відповідний науковий рівень викладу матеріалу, а й про раціональне використання сучасних телекомунікаційних технологій. У дискусіях протягом пленарного засідання взяли участь наступні учасники конференції: Глотов Олександр Леонідович, Ємець Олександр Васильович, Лиса Наталія Степанівна, Стешин Інна Олександрівна, Семенчук Юліан Олексійович, Рибачок Світлана Михайлівна. 

 

Під час конференції проводилися майстер-класи представників агенції «Руна» Наталії Дячук з м. Львова, спрямовані на оволодіння практичними вміннями та навичками, які необхідні для складання міжнародних мовних екзаменів Кембріджського університету відповідно до глобальної шкали мовних рівнів Загальноєвропейських рекомендацій з мовної освіти.

 

Учасники конференції працювали у чотирьох секціях, які відображають тематичні напрямки наукового заходу. Керівники секцій спрямували роботу таким чином, щоб виступили як досвідчені науковці, так і молоді дослідники, які представили свої наукові розвідки. 

 

Серед обговорюваних проблем, які знайшли відображення у тезах доповідей, варто виділити перспективи удосконалення вищої освіти з урахуванням особливостей Болонського процесу, інноваційні технології у методиці викладання іноземної мови для професійного спілкування, мовна підготовка іноземних громадян у вітчизняних вищих навчальних закладах. Також учасники запропонували для обговорення матеріали, які висвітлюють питання щодо сучасних напрямків теоретичних та прикладних лінгвістичних досліджень, наукові розвідки з лінгвокраїнознавства і міжкультурної комунікація в умовах глобалізації, актуальних проблем порівняльного літературознавства та типологічного мовознавства, теорії і практики перекладу. 

 

За результатами пленарного та секційних засідань учасники взяли до уваги деякі рекомендації.

 

Науково-практична конференція була проведена на високому науковому, організаційному та технічному рівні, засвідчила належну теоретичну й практичну підготовку учасників, що сприяє подальшому розвитку української науки.