» » Cемінар «Торгівля з ЄС в рамках поглибленої та всеосяжної угоди про вільну торгівлю (ЗВТ+). Роз’яснення переваг поглибленої та всеосяжної угоди про вільну торгівлю між Україною та ЄС»

Cемінар «Торгівля з ЄС в рамках поглибленої та всеосяжної угоди про вільну торгівлю (ЗВТ+). Роз’яснення переваг поглибленої та всеосяжної угоди про вільну торгівлю між Україною та ЄС»

Дата: 15-04-2014, 12:33 | Автор: Відділ інформації та зв'язків з громадськістю

Чотирнадцятого квітня 2014 року в Тернопільському національному економічному університеті відбувся обласний семінар «Торгівля з ЄС в рамках поглибленої та всеосяжної угоди про вільну торгівлю (ЗВТ+). Роз’яснення переваг поглибленої та всеосяжної угоди про вільну торгівлю між Україною та ЄС». 

 

У роботі семінару взяли участь проректор з науково-педагогічної роботи ТНЕУ, доктор економічних наук, професор Василь Ярославович Брич, уповноважений з питань євроінтеграції Валерій Пятницький, заступник економічного відділу Посольства Королівства Нідерланди в Україні Аннелус Вівен, директор компанії СТА Марк Хейлієр, Президент Тернопільської торгово-промислової палати Валерій Писарик, консультант компанії СТА Сергій Нерпій, науковці Тернопільського національного економічного університету, представники торгово-промислової палати та бізнесу Тернопілля.

 

Привітавши учасників, професор Брич сказав: «Раді бачити вас у стінах ТНЕУ. Не дивлячись на важкий час, ми зібралися сьогодні для обговорення надзвичайно важливої проблеми, яка стоїть перед суспільством. Процес  формування зони вільної торгівлі нелегкий. Він потребує часу та виважених рішень. Звичайно, і ЄС, і Україні доведеться піти на поступки у багатьох питаннях. Майбутнє залежить від нас. Сподіваюся, що ми зробимо правильний вибір».

 

Валерій Пятницький презентував доповідь «Розвінчання міфів щодо ЗВТ+». Він представив аргументи на користь укладання угоди. «Запровадження європейських стан¬дартів і правил - це інвестиція в майбут¬нє.  Європейська інтеграція позитив¬но вплине на економіку України в се¬редньо- та довгостроковій перспективі. Зростуть внутрішні та міжнародні інвес¬тиції. Більше українських ком¬паній зможуть конкурувати на світово¬му ринку. Напри¬клад, підприємства нашої держави отримають такі ж умови доступу до ринку державних закупівель ЄС, що й європейські компанії, тільки після того, як Україна сама ухвалить відповідні директиви ЄС. Також наша країна могла би подати заявку на вступ до ЄС у разі прийняття такого рішення. Поки ж за¬пропонована Угода про асоціацію дає можливість скористатися з прак¬тичної допомоги ЄС та його досвіду про¬ведення реформ, які допомогли бага¬тьом державам провести модернізацію та забезпечити вищі стандарти життя для своїх громадян», - зазначив уповноважений з питань євроінтеграції.

 

З доповідями виступили також заступник економічного відділу Посольства Королівства Нідерланди в Україні Аннелус Вівен та директор компанії СТА Марк Хейлієр.

 

Учасники обговорили актуальні питання, поставили запитання доповідачам та отримали змістовні відповіді.