» » Екскурсійна поїздка студентів четвертого курсу факультету банківського бізнесу двома з семи чудес України

Екскурсійна поїздка студентів четвертого курсу факультету банківського бізнесу двома з семи чудес України

Дата: 11-04-2014, 17:13 | Автор: Студентка групи ФБС-43 Людмила Риндюк

На передодні останньої сесії четвертого курсу навчання, на фініші одержання навчально-освітнього ступеня «бакалавр», студентами групи БС-43 та їхнім куратором Віталієм Ярославовичем Руданом була проведена незабутня екскурсійна поїздка двома з семи чудес України – Хотинською фортецею та Національним історико-архітектурним заповідником «Кам’янець».

 

Скелястий мис над Дністром, геометричні орнаменти мурів шириною 5-6 і висотою 40 метрів, п'ять башт, археологічні роботи на території фортеці, виставки "Стінобитної зброї" та "Знарядь для тортур" у підвалах замку, картинні галереї у просторих залах – саме так нас зустрічала перша пам’ятка.

 

Хотинська фортеця (рум. Cetatea Hotinului)  – фортеця XIII-XVIII століть у місті Хотин на Дністрі, що у Чернівецькій області України. Сьогодні на її території розташований Державний історико-архітектурний заповідник «Хотинська фортеця». 

 

Це не просто фортеця – це свідок численних війн та баталій, чого лише вартують три Хотинські битви (1621, 1673, 1688 років). Протягом століть вона була центром розвитку ремесел і торгівлі, культури та економіки. Ця середньовічна красуня може багато розповісти тому, хто побажає її вислухати...

 

У Хотинській фортеці проводилися зйомки багатьох художніх фільмів, серед яких: «Захар Беркут», «Балада про доблесного лицаря Айвенго», «Три мушкетери», «Стріли Робін Гуда». Серед недавніх – екранізація твору відомого українського письменника Юрія Мушкетика «Яса» та зйомки кінострічки «Запорозька Січ» за повістю Миколи Гоголя «Тарас Бульба».

 

Наступним пунктом маршруту групи молодих студентів, спраглих до пригод та нових вражень, стало особливе місто – перлина Подільського краю, що зберегла особливий дух середньовіччя. Своєрідність та унікальність якого полягають у гармонійному поєднанні ландшафту і містобудівної структури, в якому військові інженери, використовуючи чудові природні властивості, створили фортифікаційну систему, що не має аналогів у Європі – місто Кам’янець-Подільський з його історично-архітектурними візитівками.

 

Кам'янець-Подільська фортеця (пол. Twierdza w Kamiencu Podolskim, тур. Kamanie Kalesi, рос. Каменец-Подольская крепость) – фортеця у місті Кам'янець-Подільський (Хмельницької області). Вона відома ще з XIV століття як частина оборонної системи міста Кам'янець, колишньої столиці Подільського князівства XIV-XV ст., Подільського воєводства XV-XVIII ст., а далі Подільської губернії (1793-1924 pp.). та є складовою частиною Національного історико-архітектурного заповідника «Кам'янець», що відноситься до «Семи чудес України».

 

Із перших хвилин екскурсій фортецею, острівною частиною заповідника, усіма міськими укріпленнями, здавалось що міське життя тут повністю зберегло свою первісну красу і продовжує до сьогодні не просто жити у цій атмосфері, а жити нею. 

 

Старий замок, 11 веж, замковий міст, брами та мури, святині – усе зі своєю унікальною історією, назвами, особливостями та власними легендами захоплює, змушує затамовувати подих, щоб не пропустити жодної важливої деталі. 

 

Кам’янець-Подільська фортеця є, мабуть, однією з найпопулярніших серед всіх туристичних об’єктів України.

 

І на завершення, по дорозі додому, ще один цікавий експрес-екскурс одним із найдавніших міст України. Через густий парк, по доріжці викладеній бруківкою –до руїн замку в Теребовлі, які є визначною пам’яткою оборонної архітектури Поділля ХVІІ ст., з характерними ознаками заломлених мурів у поєднанні з винесеними назовні баштами-бастеями...

 

Отже, один день, 18 студентів разом із викладачем, близько 360 км дороги, три області, три замкові споруди та незабутні враження.