» » Відбувся круглий стіл «Ідентифікація викликів та загроз збалансованого розвитку держави та регіону: механізми попередження та нівелювання»

Відбувся круглий стіл «Ідентифікація викликів та загроз збалансованого розвитку держави та регіону: механізми попередження та нівелювання»

Дата: 3-04-2014, 16:29 | Автор: Відділ інформації та зв'язків з громадськістю

Круглий стіл проводився під патронатом ректора ТНЕУ, д.е.н., професора Крисоватого А.І.  Ініціатором та організатором  проведення заходу виступила кафедра державного і муніципального управління факультету державного управління. До участі були запрошені: голова Тернопільської ОДА Сиротюк О.М., директор департаменту економічного розвитку Тернопільської ОДА Воляник Г.М., голова Тернопільського обласного територіального відділення Антимонопольного комітету України Курницький І.І., начальник регіонального відділення Фонду державного майна України по Тернопільській області Шкільняк М.М., секретар Тернопільської міської ради Турський І.В., заступник міського голови Бицюра Л.О, начальник управління стратегічного розвитку міста Тернополя Дейнека Ю.П., директор Тернопільського регіонального центру перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів державної влади, органів місцевого самоврядування, державних підприємств, установ і організацій Слюзар В.К., проректор з наукової роботи ТНЕУ, д.е.н., професор Задорожний З-М.В., проректор з науково-педагогічної роботи д.е.н., проф. Брич В. Я., проректор з міжнародних зв'язків д.е.н., проф. Козюк В.В., проректор з науково-педагогічної роботи д.е.н., проф. Луців Б.Л., професорсько-викладацький склад кафедр фінансів, податків та фіскальної політики, міжнародних фінансів та глобальної економіки ім. С.І. Юрія, банківського менеджменту та обліку, обліку в бюджетній та соціальній сфері, обліку і правового забезпечення АПВ, молоді науковці, державні службовці та службовці органів місцевого самоврядування, слухачі магістратури за спеціальностями «Державна служба» та «Адміністративний менеджмент».


Розпочав зустріч Андрій Ігорович Крисоватий, який сказав: «Для нас вже стало доброю традицією проводити в стінах університету круглі столи. Особливо приємно бачити серед присутніх представників органів місцевої влади. Я закликаю усіх учасників круглого столу до наукової полеміки. Представникам органів влади рекомендую прислухатись до порад професорсько-викладацької еліти університету, адже їхні ідеї заслуговують уваги. Для наших студентів та слухачів магістерських програм такі круглі столи – це можливість поспілкуватись із успішними людьми, дізнатись про стан справ у економічній та політичній сферах діяльності органів влади, перейняти досвід. 


Голова Тернопільської обласної державної адміністрації Сиротюк О.М. подякував за можливість взяти участь у такій дискусії. «Мені дуже приємно бути серед вас, адже я теж закінчив ТНЕУ. Нам хочеться почути аспекти викликів та загроз збалансованого розвитку держави та регіону, а також пропозиції щодо удосконалення організації діяльності органів державної влади, модернізації діючих технологій та запровадження новітніх інструментів управління збалансованим розвитком регіону, які б забезпечили  посилення  фінансового потенціалу,  інвестиційну активність, відкритість, конкурентоспроможність регіону. З огляду на сучасний стан економічних відносин у державі та непростої суспільно-політичної ситуації, слід зауважити, що думкою національного економічного університету ми не маємо права не цікавитись. Ми не можемо оминути науковців, говорячи про економічні проблеми нашого краю. Адже країна потребує швидких економічних рішень, особливо сьогодні, коли вона стоїть на порозі змін, так само, як і органи влади. Обласна адміністрація зорієнтована на діалог з університетом. Сподіваюсь, що сьогоднішній круглий стіл стане першим кроком у реалізації нових проектів. Ми аналізуватимемо програми, що стоять сьогодні на порядку денному, вироблятимемо нову концепцію діяльності обласної державної адміністрації. Наше завдання полягає у тому, щоб розуміти необхідність спільної праці науковців та практиків. Сподіваюсь, що ця зустріч буде результативною, і з’являться ідеї, які можна буде втілити у життя».


Поле для  наукових дискусій заклала доповідь д.е.н., професора кафедри державного і муніципального управління Желюк Т.Л., яка  наголосила на актуальності теми, виокремила наднаціональні, національні та регіональні дисбаланси розвитку України, обґрунтувала концептуальну модель управління збалансованим розвиток з виокремленням тих основних механізмів, над реалізацією яких необхідно працювати як на державному, так і на регіональному рівнях в забезпеченні конкурентоспроможності, цілісності, функціональної відповідності інституційних секторів. 


Робота круглого столу проводилася за такими напрямками: структуризація викликів та загроз збалансованому розвитку на макро- та мезорівнях; технології діагностики та оцінювання національних та регіональних дисбалансів; проблеми інституційного забезпечення управління збалансованим розвитком; модернізація функціональних механізмів попередження та подолання дисбалансів регіонального розвитку. 


Теоретико-методологічне та прикладне підґрунтя вирішення проблем діагностики та подолання національних та регіональних дисбалансів визначили виступи:  д.е.н., проф. Довгань Ж.М., д.е.н., проф. Мельник А.Ф., д.е.н, проф. Козюка В.В., д.е.н., проф.  Шкільняка М .М., д.е.н., проф. Брича В.Я., секретаря Тернопільської міської ради Турського І.В., директора департаменту економічного розвитку Тернопільської обласної державної адміністрації Воляник Г.М., директора  Тернопільського регіонального центру  перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів державної влади, органів місцевого самоврядування, державних підприємств, установ і організацій Слюзара В.К.   


Підсумком круглого столу стало напрацювання науково обґрунтованих рекомендацій, щодо впровадження  сучасних технологій  діагностики, прогнозування та попередження дисбалансів розвитку, зокрема управління боргом, кредитоспроможністю банківського сектору, державно-приватного партнерства, міжрегіонального співробітництва, спільного інвестування, демонополізації регіональних ринків житлово-комунальних послуг, транспортних та телекомунікаційних мереж, як додаткового ресурсу регіонального розвитку; антикорупційних технології реалізації владних повноважень, механізми детінізації фінансових потоків,  легалізації ринку праці, детінізації земельних відносин.