» » Відбулася конференція «ІТ-освіта: синергія взаємодії ІТ-індустрії та системи освіти»

Відбулася конференція «ІТ-освіта: синергія взаємодії ІТ-індустрії та системи освіти»

Дата: 25-12-2013, 11:47 | Автор: Відділ інформації та зв'язків з громадськістю

 

 Сімнадцятого грудня 2013 року в Національній академії наук України відбулася конференція «ІТ-освіта: синергія взаємодії ІТ-індустрії та системи освіти». Організатором заходу виступила Асоціація «Інформаційні технології України» за підтримки Міністерства освіти і науки України.

 

Учасники конференції намагалися знайти відповіді на запитання: як буде розвиватися ІТ-освіта в Україні? Які механізми співпраці компаній  та вищих навчальних закладів? Як перетворити систему вищої ІТ-освіти в джерело якісних кадрів для ІТ-галузі?

 

Учасниками заходу від освіти були декани та завідувачі кафедр ІТ-галузі з усієї України. Західний регіон представляли вчені з Тернополя та Львова. На запрошення організаторів участь у конференції взяли декан факультету комп’ютерних інформаційних технологій Тернопільського національного економічного університету, доктор технічних наук, професор Дивак Микола Петрович та заступник декана з міжнародної роботи, кандидат технічних наук, доцент кафедри комп’ютерних наук ТНЕУ Пукас Андрій Васильович.

 

Звертаючись до присутніх, перший заступник Міністра освіти і науки Суліма Є. М.  у своєму виступі наголосив, що зараз галузь інформаційних технологій вийшла на передові позиції ринку України за темпами розвитку, тим самим демонструючи чималий потенціал та резерви для подальшого успішного зростання. Більш того, швидкість та масштаб розвитку дали можливість Україні посісти місце в першій п’ятірці країн – світових експортерів програмного забезпечення.

 

«Підготовка фахівців у галузі ІТ – це не тільки підготовка студентів, а й постійне підвищення кваліфікації викладачів з урахуванням особливостей розвитку галузі. Тому актуальною є відновлення практики підвищення кваліфікації та перепідготовки  науково-педагогічних працівників в ІТ компаніях в рамках їх роботи над реальними комерційними ІТ проектами тривалістю не менше двох місяців з відривом від виробництва та збереженням заробітної платні,» - зазначив Євген Миколайович.

 

Присутні заслухали також доповіді керівників вищих навчальних закладів, що готують фахівців ІТ-спеціальностей  та провідних експертів компаній цієї галузі.

 

За словами Дивака М.П., така конференція – прекрасний спосіб комунікації  між науковцями та практиками, можливості для керівників компаній скоригувати свою роботу з врахуванням особливостей підготовки фахівців у ВНЗ, налагодження контактів між потенційними роботодавцями та постачальниками кадрів для ІТ-галузі. Зазначимо, що науковці факультету комп’ютерних інформаційних технологій вже не перший рік співпрацюють із провідними ІТ-компаніями Тернополя, керівники яких здебільшого – випускники факультету, адже наука без практики – неможлива.