» » Круглий стіл «Інновації в роздрібному банківському бізнесі: світовий досвід та вітчизняні реалії»

Круглий стіл «Інновації в роздрібному банківському бізнесі: світовий досвід та вітчизняні реалії»

Дата: 5-12-2013, 12:16 | Автор: Відділ інформації та зв'язків з громадськістю

 

Двадцять сьомого листопада 2013 року студентським науковим гуртком кафедри банківської справи «Грошова парадигма» був проведений круглий стіл «Інновації в роздрібному банківському бізнесі: світовий досвід та вітчизняні реалії».

 

Відкрила засідання круглого столу голова студентського гуртка Катерина Новацька, яка представила присутніх на науковому заході: кураторів гуртка – к. е. н., доцента О. О. Іващук, к. е. н., доцента О.Л. Малахову, викладача кафедри банківської справи Л. О. Матлагу, а також представників банків, зокрема, заступника директора ПАТ «Терра Банк» Діану Петрівну Рибчак, начальника відділення ПАТ «Укрсоцбанк» Андрія Петровича Гапонюка та членів наукового гуртка «Грошова парадигма».

 

Студентка групи ФБС-32 Уляна Гринчевська першою представила свою доповідь «Інновації у банківській діяльності». Вона виявила, що ефективність роботи банку і його конкурентоспроможність на ринку багато в чому залежать від впровадження нових банківських продуктів і технологій. Відповідно до динамічних умов діяльності будь-який банк як повноцінний учасник ринку вимушений змінюватися  сам та удосконалювати надані послуги. Щоб вийти на новий рівень, збільшити клієнтську базу, удосконалити послуги і банківські продукти, вітчизняні банки все частіше застосовують інноваційні технології.

 

Презентуючи доповідь «Інноваційні банківські депозитні продукти та перспективи їх розвитку» Павло Василина вказав, що значна частина ресурсів банку утворюється за рахунок депозитів – коштів, які розміщені в ньомудля збереження та використання з наступною виплатою відсотків вкладникам. Найбільшу питому вагу всіх зобов’язань банківської установи займають грошові кошти юридичних та фізичних осіб, тому їх зростання в пасивах дає більші можливості цьому фінансовому інститутові для здійснення своїх активних операцій. Щодо рейтингів банківських установ за надійністю, то згідно із даними офіційних рейтингових агентств, лідируючі позиції посідають державні Ощадбанк і Укрексімбанк, а також досить надійною по вкладах є банківська група UniCreditBank.

 

З тематикою «Світовий досвід застосування інновацій в банківському роздрібному бізнесі» виступила студентка групи ФБС-42 Мар’яна Калин. Доповідачем було виявлено те, що на сьогодні ІТ-технології в банках України застосовуються для надання послуг клієнтам в режимі реального часу, упорядкування даних про клієнтів, утворення надійної системи захисту документів та операцій, розроблення електронних підписів та ін. Студенткою було зазначено, що останньою розробкою CommonwealthBank Австралії для смартфонів є додаток Kaching, що наділений більшими можливостями, ніж стандартний банківський додаток. Він виконує всі звичайні функції – здійснення платежів і перевірка балансу, проте крім цього дозволяє робити покупки без готівки або карток.

 

Заслухавши  доповіді, всі присутні взяли активну участь в обговорені теми круглого столу, яка переважно стосувалася практичного аспекту розробки і впровадження інновацій в роздрібний банківський бізнес.

 

Приєднавшись до дискусії, начальник відділу ПАТ «Укрсоцбанку» Андрій Петрович Гапонюк наголосив, що в сучасному світі без інновацій не обійтись, а особливо в банківському секторі, де панує така велика конкуренція. Андрій Петрович зазначив, що Україна займає передостаннє місце по впровадженню інновацій. Банкір розповів також про новорічні вклади, які діють в ПАТ «Укрсоцбанк».

 

Підсумувала обговорення круглого столу голова студентського наукового гуртка «Грошова парадигма» Катерина Новацька, підкресливши актуальність тематики наукового заходу, висловивши подяку доповідачам за змістовні виступи та всім присутнім за цікаву й плідну дискусію.