» » ІV Наукова конференція студентів та молодих вчених

ІV Наукова конференція студентів та молодих вчених

Дата: 25-11-2013, 14:44 | Автор: Відділ інформації та зв'язків з громадськістю

21 листопада 2013 року в Тернопільському національному економічному університеті відбулася ІV Наукова конференція студентів та молодих вчених «Актуальні проблеми міжнародних економічних відносин: фінансові стратегії та інституційні системи міжнародного співробітництва». Організатором конференції виступила кафедра міжнародних фінансів Україно-німецького економічного факультету.

 

Для участі в конференції поступило 86 заявок від студентів та молодих вчених Черкаського інституту банківської справи Університету банківської справи Національного Банку України, Дніпропетровської державної фінансової академії, Україно-німецького економічного факультету, факультету міжнародного бізнесу та менеджменту, факультету банківського бізнесу, факультету фінансів, факультету комп’ютерних та інформаційних технологій і факультету економіки та управління. Безпосередньо в роботі конференції взяло участь 75 молодих науковців (студенти Черкаського інститут банківської справи Університету банківської справи Національного Банку України, Україно-німецького економічного факультету, факультету міжнародного бізнесу та менеджменту, факультету банківського бізнесу, факультету фінансів, факультету комп’ютерних та інформаційних технологій, факультету економіки та управління і професорсько-викладацький склад кафедр міжнародних фінансів). За результатами роботи наукового заходу видано збірник тез доповідей учасників конференції.

 

Робота конференції розпочалася із вступного слова декана Україно-німецького економічного факультету, доктора сільськогосподарських наук, доцента Гайди Юрія Івановича, який привітавши усіх учасників ІV Наукової конференції зазначив, що в умовах глобалізації усіх форм міжнародних економічних відносин, ключовим є вироблення чіткої фінансової стратегії адже державні і недержавні економічні, політичні, соціальні, ієрархічні структури досягають межі ефективності та вичерпують потенціал розвитку, поступаючись новим типам структуроутворення на міждержавному рівні, що кардинально змінює суб’єктну диспозицію і зумовлює необхідність інституціональних змін системи міжнародного співробітництва.

 

З доповідями виступили: студенти Черкаського інституту банківської справи Університету банківської справи Національного Банку України Ірина Кикоть та Надія Панкратова; студентка факультету банківського бізнесу Іванна Жигадло; студенти факультету фінансів: Альона Дзіковська; Ольга Білокінна; Олександр Максимчук; Ірина Лагоржевська; студентка факультету міжнародного бізнесу та менеджменту Христина Стрільчук; студентка факультету комп’ютерних та інформаційних технологій Вікторія Назарук; студенти Україно-німецького економічного факультету: Юлія Місюк, Тетяна Овсієнко, Тетяна Возьна, Ольга Дишкант, Юлія Крива, Вікторія Бестанчук, Марія Сус, Оксана Лазурко, Анастасія Питель, Галина Коваль, Ольга Біяк, Олена Сосульська, Марія Зятик, Ольга П’єх.

 

Зокрема, із доповіддю «Порівняльний аналіз трансакційних витрат в транзитивних і розвинених економіках» виступила студентка Черкаського інститут банківської справи Університету банківської справи Національного Банку України Ірина Кикоть. У доповіді було розкрито проблему трансакційних витрат, які виступають важливою складовою сукупних витрат економіки і мають значний вплив на її стан. Доповідач акцентувала увагу на джерелах стагнаційних трансакційних витрат в національній економіці, запропонувала вектори їх державного регулювання та напрями зменшення.

 

З доповіддю «Особливості специфікації прав власності України в контексті євроінтеграційних чинників» виступила студентка Черкаського інститут банківської справи Університету банківської справи Національного Банку України Надія Панкратова, яка підняла питання правил, які здатні забезпечити ефективний розвиток процесу специфікації власності, що є загальноприйнятим у традиційній ринковій економіці. Адже, відповідно до основних положень інституціональної економіки, чітка специфікація прав власності є необхідною умовою зменшення рентоорієнтованих трансакційних витрат. У жвавій дискусії, що мала місце після доповіді, взяли участь к.е.н., доцент, докторант кафедри міжнародних фінансів Кравчук Наталія Ярославівна, к.е.н., доцент кафедри міжнародних фінансів Фліссак Костянтин Андрійович, студент факультету міжнародного бізнесу та менеджменту Марків Тарас.

 

Під час роботи конференції виступила студентка факультету банківського бізнесу Іванна Жигадло із доповіддю на тему: «Аналіз проблем протистояння долара США та євро у світовій валютній системі». Доповідачем було висвітлено результати аналізу динаміки макроекономічних та монетарних показників США й країн Єврозони, які забезпечують стабільність національних одиниць та їх можливості виконувати роль провідної валюти світу. Підвищений інтерес та додаткові запитання дана доповідь викликала у Юлії Місюк та Марії Юрчак.

 

Студентка факультету фінансів Альона Дзіковська презентувала доповідь на тему: «Трансформація функцій золота у сучасній світовій економічній системі» у якій проаналізувала цінову динаміку світового ринку золота, еволюцію ролі золота як чинника валютно-фінансової стабільності та внутрішньої макроекономічної рівноваги, дослідила базові чинники її сучасної реактивації. Доповідач акцентувала увагу на посиленні нових функцій золота в ХХІ ст., зокрема таких, як функція страхових резервів на рівні національної економіки та функція інвестиційних активів.

 

З доповіддю «Міжнародні валютні війни: протистояння китайського юаня та японської єни» виступила студентка четвертого курсу Україно-німецького економічного факультету Юлія Місюк, яка підкреслила, що на сучасному етапі розвитку світової економіки єна та юань перебувають в числі лідерів по надійності. Доповідач наголосила, що Китай є основним суперником США в боротьбі за світову економічну першість і що метою валютно-фінансової стратегії даної країни є досягнення юанем до 2020 р. статусу світової резервної валюти (з часткою у світових валютних резервах не менше 3%).

 

Доповідь на тему: «Проблеми розвитку валютного ринку України» презентувала студентка факультету фінансів Ольга Білокінна, яка зазначила, що йдучи шляхом поглиблення міжнародних економічних зв'язків, Україна повинна здійснювати поступову лібералізацію валютних відносин, враховуючи при цьому досвід розвинених країн та близьких сусідів у цій сфері й надаючи перевагу економічним важелям впливу. Разом з тим, поруч із подальшим розвитком та впровадженням ринкових інструментів валютного контролю та регулювання при нестабільній економічній ситуації і не надто стійкому валютному ринку, НБУ має залишати за собою право на застосування певних адміністративних методів та інструментів управління валютними відносинами.

 

Проблемам інтеграції України у світовий фінансовий простір була присвячена доповідь студента четвертого курсу факультету фінансів Максимчука Олександра. На думку доповідача із врахуванням ключових тенденцій глобального розвитку для підвищення рівня та якості фінансового ринку України слід вирішити такі завдання: спрямувати економічні реформи в країні на підвищення рівня і якості життя населення, стимулювання заощаджень і, як результат, підвищення потенціалу розвитку фінансового сектора; посилити структурну стійкість бюджету за рахунок диверсифікації національного виробництва і експорту на основі критеріїв інноваційності, довгостроковості, конкурентоспроможності; для підсилення якості фінансової інфраструктури слід чітко дотримуватись виправданих та по¬слідовних умов встановлення цін кредитного, валютного інших ризиків фінансовими посе¬редниками, поширення інформаційної прозо¬рості здійснення діяльності, імплементацію до нормативно-правової бази та запровадження в практику міжнародних стандартів надання фі¬нансових послуг.

 

Студентка факультету комп’ютерних інформаційних технологій Вікторія Назарук представила доповідь на тему: «Становлення клірингу як системи розрахунків учасників біржової торгівлі в Україні» у якій відзначила, що в Україні становлення клірингу як системи розрахунків учасників біржової торгівлі за всі роки реформ практично не відбулося. Серед основних факторів, які зумовили таку ситуацію доповідач відзначила такі: відсутність достатньої правової бази, що регулює відносини, які виникають між товарною біржею, розрахунковою палатою й сторонами угоди при здійсненні клірингу; відсутність цілісної системи клірингу, що передбачає взаємодію різних клірингових установ й організацій; недостатня державна підтримка клірингу.

 

Студентка третього курсу УНЕФ Тетяна Овсієнко ознайомила присутніх з особливостями впровадження стандартів екологічної безпеки на прикладі німецького машинобудування.

 

Доповідь студентки другого курсу Україно-німецького економічного факультету Тетяни Возьної була присвячена питанням розвитку альфа-міст які є важливим елементом геоекономічного простору – стратегічним центром концентрації господарської діяльності, управління транскордонними фінансовими потоками та надання високотехнологічних послуг, радіус впливу яких виходить за межі державних кордонів країни їх географічного розміщення. Згідно переконань доповідача, ступінь інтеграції такого міста зі світовими ринками, культурою, технологіями визначає його місце в ієрархії глобальних міст. Цим самим воно відіграє ключове значення для великих регіонів у геоекономічному просторі і чинить на них серйозний політичний, економічний та культурний вплив. Дана тематика викликала підвищений інтерес та дискусію.

 

Проблемі, з якою стикається більшість успішних підприємств у галузях, до яких застосовуються методи економічного тиску у формі торгових воєн, була присвячена доповідь студентки четвертого курсу Україно-німецького економічного факультету Ольги Дишкант. Доповідач зауважила, що реакція підприємства на прояви щонайменше торговельних сутичок повинна бути миттєвою, адже підприємство може зазнати значних втрат, особливо виробничі підприємства. Наслідки торгових війн можуть призвести як до закриття підприємства (негативний ефект), так і до розширення його асортименту, покращення якості продукції та/чи зниження ціни на товари (позитивний ефект). На думку Ольги Дишкант, в будь-якому випадку, щоб вплив торгової війни був лише позитивним, керівництву підприємств необхідно діяти послідовно, зважено та рішуче.
Питання особливостей формування міжнародних партнерських відносин на мікрорівні було висвітлене у доповіді студентки третього курсу УНЕФ Юлії Кривої.
Окреслені питання знайшли логічне продовження і ґрунтовне відображення у доповіді студентки факультету фінансів Ірини Лагоржевської, яка акцентувала увагу на особливостях формування міжнародних партнерських відносин між суб’єктами підприємництва. Дана тематика викликала підвищений інтерес та дискусію. З питаннями щодо переваг стратегічних альянсів та ймовірності їх розпаду за умов створення на нерівноцінних умовах виступили Назар Гайда та Сергій Сорока.

 

З доповіддю «Специфіка адаптації рекламної стратегії світового бізнесу до потреб людини» виступила студентка четвертого курсу Україно-німецького економічного факультету Вікторія Бестанчук, яка підняла питання ранжування реклами відповідно до потреб споживачів. Як зазначила доповідач, ця практика часто проникає на українське телебачення із зарубіжних країн, але вітчизняні маркетологи її використовують рідко, навіть для доволі відомих брендів. Доповідь викликала додаткові запитання від Тараса Марківа та Юрія Товтина.

 

Питанню видобутку сланцевого газу в Україні була присвячена доповідь студентки четвертого курсу Україно-німецького економічного факультету Марії Сус. Доповідач зазначила, що механізм реструктуризації поточного енергетичного балансу України уже запущено і його рушійною силою є підписання Угоди про видобуток сланцевого газу на Львівщині між державою Україна, компанією «Шеврон Юкрейн Б.В.» і товариством з обмеженою відповідальністю «Надра Олеська». Згідно досліджень проведених доповідачем, у процесі реалізації Угоди в Україні буде створено до 15 тис. робочих місць, а додаткові надходження до бюджетів всіх рівнів становитимуть кілька сотень мільярдів гривень. Тому, на думку Марії Сус, наша держава має всі шанси здобути енергетичну незалежність та готова до глобальних викликів, пов’язаних із кризою енергетичного балансу, а пріоритетним аспектом у подоланні цієї проблеми повинен стати сланцевий газ.

 

Питання, які стосуються енергетичних проблем України знайшли логічне продовження і ґрунтовне відображення у доповідях студенток Україно-німецького економічного факультету Оксани Лазурко, Анастасії Питель та Галини Коваль. Зокрема, студентки другого курсу УНЕФ Оксана Лазурко та Анастасія Питель акцентували увагу на деяких аспектах співробітництва України та Туреччини у енергетичній сфері. Студентка третього курсу УНЕФ Галина Коваль презентувала доповідь на тему: «Стан і перспективи видобутку нафти і газу в Чорному морі».

 

Під час роботи конференції виступила студентка Україно-німецького економічного факультету Ольга Біяк із доповіддю на тему: «Перспективи використання альтернативних джерел енергії». Доповідачем було висвітлено основні проблеми використання нетрадиційних відновлюваних джерел сонячної та вітрової енергії в Україні та світі, окреслено перспективи використання альтернативної енергетики та їх вплив на економіку України, зокрема на сферу сільського господарства. Підвищений інтерес та додаткові запитання дана доповідь викликала у Максима Куриляка та Галини Парій.

 

У доповіді на тему: «Реалізація положень Кіотського протоколу в Україні», студентка четвертого курсу УНЕФ Олена Сосульська проаналізувала ефективність використання гнучких механізмів Кіотського протоколу як інструменту регулювання економічно-екологічної системи. Доповідач також висвітлила основні позитивні та негативні наслідки імплементації механізму протоколу та запропонувала шляхи розв’язання макроекономічних проблем й підвищення результативності використання можливих вигод від його підписання. У жвавій дискусії, що мала місце після доповіді, взяли участь Вікторія Бестанчук та Олеся Гичка.

 

Дослідивши динаміку та структуру зовнішньої заборгованості України і її вплив на фінансову безпеку держави, студентка четвертого курсу факультету міжнародного бізнесу та менеджменту Христина Стрільчук відзначила, що першопричиною збільшення державних зовнішніх запозичень нашої держави є бюджетний дефіцит, який у 2012 році становив 24,5 млрд. грн. та дефіцит платіжного балансу, на який впливає від’ємне торгове сальдо, що склало у 2012 році 6,5 млрд. дол. США.

 

Питання щодо перспектив торговельно-економічного співробітництва між Україною та Угорщиною були висвітлені у доповіді студентки четвертого курсу УНЕФ Марії Зятик, яка зазначила, що розвиток українсько-угорських торговельно-економічних відносин на сучасному етапі характеризується позитивною динамікою, збільшенням обсягів товарообороту й обсягів взаємних інвестицій, проте існують проблеми, що потребують вирішення. На думку доповідача, членство Угорщини в ЄС сприяє подальшому зміцненню українсько-угорських торговельно-економічних відносин.

 

Доповідь на тему: «Стимулювання інвестиційної діяльності в пріоритетних галузях економіки» презентувала студентка УНЕФ Ольга П’єх, яка зазначила, що за оцінками експертів, Україна залишається привабливою для інвестицій, водночас вона не знаходиться осторонь світових процесів, є достатньо інтегрованою у світове господарство і порушення макростабільності на зовнішніх ринках має свій відголос в Україні. При цьому, як зазначила Ольга П’єх, провідними сферами економічної діяльності, за обсягами залучення капітальних інвестицій, залишаються промисловість, будівництво, оптова та роздрібна торгівля, операції з нерухомим майном, транспорт, складське господарство та інші. В активному обговоренні взяли участь Назарук Вікторія, Возьна Тетяна та Сус Марія.

 

Підводячи підсумки роботи конференції декан факультету УНЕФ Гайда Ю.І. відзначив актуальність теми конференції та висловив слова вдячності всім присутнім за цікаву та плідну дискусію.

В.о. зав. кафедри
міжнародних фінансів,
к.е.н., доцент О.С. ПРУСЬКИЙ