» » Фінансова грамотність: як її розуміють тернополяни і чому прагне вивчати сучасна молодь

Фінансова грамотність: як її розуміють тернополяни і чому прагне вивчати сучасна молодь

Дата: 14-11-2013, 15:50 | Автор: Відділ інформації та зв'язків з громадськістю

 

В рамках відзначення Всесвітнього дня заощаджень (31 жовтня) та Всеукраїнського тижня фінансової грамотності (4-10 листопада) студентами, які навчаються на магістерській програмі «Управління фінансами домогосподарств» (керівник – д.е.н., проф. Кізима Т.О.), та викладачами кафедри фінансів було проведено ряд заходів, спрямованих на популяризацію фінансових знань серед наших співвітчизників.

 

Так, напередодні Всесвітнього дня заощаджень студенти групи ФДГм-51 на вулицях міста провели опитування тернополян щодо самооцінки ними рівня їх фінансової грамотності та володіння основними навиками управління особистими (сімейними) фінансами. Відео-інтерв’ю з представниками найрізноманітніших прошарків населення (школярі, студенти, пенсіонери, службовці, домогосподарки, підприємці) засвідчило, що у наших городян фінансова грамотність асоціюється передусім з «умінням правильно розпоряджатися заробленими коштами». І лише незначна частина респондентів (двоє з опитаних)пов’язали фінансову грамотність насамперед з «умінням заробляти гроші, а також ефективно їх витрачати».

 

Опитування показало, що тернополяни практично не ведуть особистих (сімейних) бюджетів, тож достеменно не знають структури їхніх доходів і витрат. При виборі фінансової установи для придбання тієї чи іншої фінансової послуги вони, як правило, користуються порадами родичів або знайомих (зрідка – рекламною інформацією).Однак усі респонденти виявилися одностайними в думці про те, що фінансової грамотності (як і грамотності загалом) потрібно навчати, причому робити це треба якомога раніше.

 

31 жовтня, у Всесвітній день заощаджень, майбутні фінансисти завітали до студентів коледжуЧортківського інституту підприємництва і бізнесу та Калуського коледжу економіки, права та інформаційних технологій ТНЕУ і розповіли про ідею зародження та історію становлення цього свята у різних країнах світу (студентка групи ФДГм-51 Петришина Олена), сутність, мотиви та основні форми заощаджень населення, переваги і недоліки кожної з них (студентка групи ФДГм-51 Онищук Вікторія), а також основні помилки, яких найчастіше припускаються громадяни в процесі управління особистими фінансами (студент групи ФДГм-51 Юрик Ігор). Наприкінці зустрічі студенти коледжів із задоволенням відповіли на запитання анкети, розробленої студентами-п’ятикурсниками, щодо володіння азами фінансових знань і навиків.  

 

Упродовж Всеукраїнського тижня фінансової грамотності викладачі кафедри фінансів мали зустрічі із тернопільськими школярами (6 листопада – у школі-ліцеї №6 ім. Н. Яремчука, 8 листопада –у загальноосвітній школі І-ІІІ ступенів – економічному ліцеї №9), де на конкретних життєвих прикладах доводили необхідність володіння основами фінансової грамотності для сучасної молодої людини. К.е.н., доцент Сидорчук А.А. ік.е.н., доцент Горин В.П. розповіли школярам про пілотний проект з вивчення фінансової грамотності, який стартував в Україні минулого року, його практичну спрямованість та орієнтацію на формування у молоді навиків управління особистими фінансами (ведення обліку доходів і витрат, здійснення заощаджень, планування сімейного бюджету тощо). Анкетування, проведене серед школярів, засвідчило, що юнаки та дівчата розуміють важливість піднятих питань, адже 98,8% опитаних висловили своє позитивне ставлення до викладання дисципліни «Фінансова грамотність» у навчальних закладах. Особливу подяку висловлюємоОстапчуку Олександру Миколайовичу – директору школи–ліцею №6 –та Рибаку Григорію Володимировичу – директору школи – економічного ліцею №9 – за розуміння і сприяння у популяризації фінансових знань та підвищенні рівня фінансової грамотності сучасної молоді.

 

Є великі сподівання на те, що відтепер усе більше українців замислюватимуться над необхідністю управління особистими фінансами і розумітимуть, що бути фінансово грамотним сьогодні не лише престижно, але і вкрай необхідно. І це розуміння нестимуть в українські родини саме теперішні школярі, студенти.