» » Відбувся науковий семінар «Економічна дипломатія у вирішенні проблем міжнародних торгівельних відносин»

Відбувся науковий семінар «Економічна дипломатія у вирішенні проблем міжнародних торгівельних відносин»

Дата: 29-10-2013, 16:37 | Автор: Відділ інформації та зв'язків з громадськістю

 

 Двадцять п’ятого жовтня  2013 року відбувся науковий семінар «Економічна дипломатія у вирішенні проблем міжнародних торгівельних відносин», організований кафедрою міжнародних фінансів Україно-німецького економічного факультету Тернопільського національного економічного університету.

 

Актуальність проблематики такого заходу обумовлена посиленням впливу зовнішньоекономічної діяльності держави та окремих її суб’єктів на геоекономічний стан та макроекономічні показники країни. Важливу роль тут відіграють інструменти економічної дипломатії, які при правильному застосуванні дають можливість державі максимізувати позитивні ефекти від участі в процесах міжнародного поділу праці та глобалізації.

 

Модератор наукового заходу доцент кафедри міжнародних фінансів Фліссак К.А. представив студентам 2-5 курсів ФМБМ, УНЕФ та ФКІТ присутніх представників професорсько-викладацького колективу, серед них - в.о. декана ФМБМ, к.е.н. Таранов І.М., в.о. декана УНЕФ, д.с.-г.н. Гайда Ю.І., в.о. зав. кафедри міжнародних фінансів Пруський О.С., докторант кафедри міжнародних фінансів, к.е.н. Кравчук Н.Я., доцент кафедри міжнародних фінансів, к.е.н. Рожко А.О., ст. викладач, к.е.н. Круп’як І.Й., викладач Ліфанова М.І.

 

Почесним гостем засідання був к.е.н., доцент, Заслужений економіст України Фліссак Андрій Антонович, який упродовж 2001-2005 років працював на дипломатичних посадах в Посольстві України у ФРН, де займався питаннями економічного співробітництва України з ФРН та ЄС. 

 

У вступному слові в.о. декана УНЕФ Гайда Ю.І. окреслив важливість економічної дипломатії у вирішенні проблем інтеграційного профілю, які вирішуються Україною на даний момент.

Студентка Україно-німецького економічного факультету Теслюк Ю., презентуючи доповідь «Сутність і функції економічної дипломатії», ознайомила присутніх із змістом економічної дипломатії, її місцем в сучасних економічних процесах на макроекономічному рівні.

 

Тезисно охарактеризувавши «Основні напрями економічної дипломатії України», студентка УНЕФ Сич Ю. навела інформацію про стан зовнішньоекономічної діяльності України в останні роки, описала структуру основних зовнішньоекономічних партнерів нашої держави, відзначила перспективні шляхи поглиблення інтеграції України.

 

В своєму виступі на тему «Проблеми сучасної економічної дипломатії» студентка Дудик Л. розкрила сутність ряду основних проблем, що постають сьогодні перед системою економічної дипломатії України, вказала на стан їх розв’язання, а також наголосила на тих аспектах даної галузі, яким сьогодні в нашій державі приділяється недостатня увага.

 

 

Доцент Фліссак А.А. у своїй доповіді послідовно розглянув проблеми інтеграції України у провідні світові інституційні утворення та необхідність якісної підготовки фахівців в системі дипломатії в Україні, навів приклади щодо специфіки прийняття управлінських рішень в Україні та в країнах-партнерах нашої держави. Андрій Антонович навів безліч прикладів із практичного досвіду щодо специфіки економічної дипломатії в Україні та зазначив перспективні напрямки її розвитку.

 

Студенти та викладачі обговорили дискусійні питання та підсумували, що проведення подібних заходів є актуальним в навчальному процесі, адже наука без практики неможлива.