» » Міжнародний круглий стіл «Міжнародна співпраця в умовах глобальних викликів»

Міжнародний круглий стіл «Міжнародна співпраця в умовах глобальних викликів»

Дата: 26-04-2024, 15:10 | Автор: Відділ інформації та зв'язків з громадськістю

 З нагоди 55-річчя кафедри фінансів С. І. Юрія факультету фінансів та обліку у Західноукраїнському національному університеті відбувся Міжнародний круглий стіл «Міжнародна співпраця в умовах глобальних викликів», у якому взяли участь понад 100 науковців, освітян, громадських діячів, молодих учених з України, Польщі, Німеччини, США, Великої Британії, Італії, Казахстану, Молдови.

Співорганізаторами заходу була кафедра фінансів ім. С. І. Юрія та наукове коло з питань економічної політики Ґданського університету.

Міжнародний круглий стіл – це майданчик для обміну думками, ідеями, який сприятиме зміцненню зв'язків та розвитку стратегій спільної дії між науковцями, установами та організаціями в умовах загроз та викликів сучасності. Україна стикається з викликами, які вимагають прийняття відповаідальних рішень. У нас триває війна, і це складний період для кожного українця. Проте, навіть у ці складні часи ми повинні зберігати віру в майбутнє, в перемогу, де наша країна знову зможе розвиватися та процвітати. Саме тому ця дискусія про міжнародну співпрацю є надзвичайно важливою, адже ми повинні шукати результативні шляхи вирішення проблем разом із світовою спільнотою.

Відкрила круглий стіл проректор з науково-педагогічної роботи (міжнародна діяльність) Уляна Коруц, зазначивши: «Шановні гості та колеги! Міжнародна співпраця в сучасних умовах є необхідною та важливою. Перед нами постає завдання знайти спільні рішення на глобальному рівні, щоб забезпечити стійкий та збалансований розвиток світу. Країни повинні працювати разом, обмінюючись досвідом, ресурсами та технологіями, щоб вирішувати проблеми ефективніше. Бажаю усім плідного діалогу та новітніх ідей!»

Декан факультету фінансів та обліку Андрій Кізима зауважив, що саме такі комунікативні формати забезпечують платформу для відкритої дискусії, обміну ідеями та пошуків спільних рішень. Ці заходи, за його словами, не тільки сприяють залученню різноманітних фахівців, але і стимулюють побудову співпраці між державами, міжнародними організаціями та громадськістю для розв'язання складних проблем.

До спілкування долучилися президент Міннесотської академії офтальмології, медичний директор і голова правління центру хірургії Манкато, провідний лікар-офтальмолог Mankato Clinic Eye Care Center Наталія Данилкова, яка розповіла присутнім про роботу громадських діячів, колег-лікарів та української спільноти в Америці, згуртованість у волонтерській діяльності, допомогу українцям і Збройним Силам України під час повномасштабного вторгнення росії. Пані Наталія побажала учасникам плідної праці й цікавих ідей під час роботи круглого столу, запевнила в особистій підтримці та майбутній співпраці у межах функціонування Міжнародної дискусійної платформи.  Також привітала учасників громадський діяч, керівник експертної групи з когнітивного менеджменту Асоціації політичних наук України – Зоряна Головата.

Продовжуючи роботу круглого столу, учасники заслухали різноманітні доповіді. Про цілі сталого розвитку, глобалізацію та бідність розповів професор Католицького університету в Мілані, д-р. Роберто Моро-Вісконті.  Студент  3 курсу Технічного університету Мюнхена Денис Коломийчук зосередив увагу на партнерських відносинах Німеччини та України в умовах російської агресії.  Доцент, старший науковий співробітник Національного інституту економічних досліджень Коріна Грібінча виступила із доповіддю про рушій сталого розвитку: стратегії та ініціативи зеленого фінансування в Молдові та за її межами. Кандидат економічних наук Казахського національного університету імені Аль-Фарабі Жанат Закієва розповіла про розвиток і перспективи співробітництва Євросоюзу та Центральної Азії. Анастасія Василевська – студентка 3 курсу Ґданського університету та Західноукраїнського національного університету виокремила роль корпоративної соціальної відповідальності у відновленні національної економіки України. Aнастасія Кусень – студентка факультету фінансів та обліку Західноукраїнського національного університету окреслила домінантні вектори співпраці Італії та України в умовах євроінтеграційних процесів. Кандидат економічних наук, доцент Дніпровського університету імені Альфреда Нобеля, стипендіат  VWS Університету Леуфана Ірина Шкура проаналізувала роль сталих фінансів у подоланні глобальних економічних викликів. Також із доповіддю «Роль сталих фінансів у подоланні глобальних економічних викликів» виступив магістр бізнес-адміністрування, д-р, професор Х’юстонського університету Магді Сафа.

Підсумовуючи роботу круглого столу, всі учасники проголосували у підтримку резолюції, чим одноголосно задекларували згоду щодо створення Міжнародної дискусійної платформи, яка функціонуватиме на постійній основі.