» » Зустріч із головою Національної служби посередництва і примирення Дмитром Кухнюком

Зустріч із головою Національної служби посередництва і примирення Дмитром Кухнюком

Дата: 22-03-2023, 15:19 | Автор: Відділ інформації та зв'язків з громадськістю

 23 березня о 16:00 год студенти навчально-наукового інституту комунікацій Західноукраїнського національного університету матимуть змогу поспілкуватися про роль та зміст діяльності Національної служби посередництва і примирення з кандидатом юридичних наук, доцентом Київського національного університету імені Тараса Шевченка головою Національної служби посередництва і примирення Дмитром Кухнюком (м. Київ).

Національна служба посередництва і примирення (НСПП) є постійно діючим державним органом, створеним Указом Президента України від 17.11.1998 № 1258/98, відповідно до Закону України «Про порядок вирішення колективних трудових спорів (конфліктів)» та Рекомендації Міжнародної організації праці щодо добровільного примирення та арбітражу № 92 1951 року.

Аналогічні служби в країнах світу існують понад 100 років. Зокрема, Федеральна служба посередництва і примирення у Сполучених Штатах Америки працює з 1917 року, Консультаційна служба арбітражу та примирення у Великій Британії – з 1896 року, Національна служба посередництва у Швеції – з 1899 року.

Основними завданнями НСПП є:

– сприяння взаємодії сторін соціально-трудових відносин у процесі врегулювання колективних трудових спорів (конфліктів), які виникли між ними;

– прогнозування виникнення колективних трудових спорів (конфліктів) та сприяння своєчасному їх вирішенню;

– здійснення посередництва і примирення під час вирішення колективних трудових спорів (конфліктів);

– забезпечення здійснення соціального діалогу, вироблення узгоджених пропозицій щодо розвитку соціально-економічних та трудових відносин в Україні;

– здійснення заходів із запобігання виникненню колективних трудових спорів (конфліктів);

– підвищення рівня правової культури учасників соціально-трудових відносин.

 

Захід відбудеться у межах вивчення дисципліни «Правове регулювання перемовин і медіації» освітньої програми «Психологія перемовин та медіація» під керівництвом к. ю. н., доцентки кафедри психології та соціальної роботи Оксани Яремко.