» » Зустріч із Юлією Шаіповою у межах проєкту «Студії публічної дипломатії 5.0»

Зустріч із Юлією Шаіповою у межах проєкту «Студії публічної дипломатії 5.0»

Дата: 20-03-2023, 14:36 | Автор: Відділ інформації та зв'язків з громадськістю

 У межах проєкту «Студії публічної дипломатії 5.0» за сертифікатною програмою «Європейські студії: дипломатія, політика, право, економіка, комунікації» відбулася друга зустріч з Юлією Шаіповою.

Юлія Шаіпова - фахівчиня у сфері публічної політики та європейської інтеграції, керівниця євроінтеграційних проєктів у центрі економічного відновлення, радниця з правових та політичних питань народної депутатки України, яка є заступницею голови української делегації в Парламентській асамблеї НАТО.

Під час зустрічі учасники говорили про шлях, який ми вже пройшли, очікувану тривалість вступу України в ЄС, яким критеріям та вимогам ми маємо відповідати і, які у нас станом на зараз є 7 рекомендацій для виконання.

Пані Юлія зосередила увагу на методиці оцінки Європейською комісією основних індикаторів прогресу країн-кандидатів і продемонструвала, якою була остання оцінка ЄК нашого прогресу.

Також говорили про те, як євроінтеграція пов'язана з відновленням України, якою є і може бути допомога ЄС нашій державі. У цьому контексті спікерка наголосила, що європейська інтеграція "буде своєрідним "хребтом" відновлення України". І це не лише про кошти, але й про цінності, реформи, технології, інновації, доступ до глобальних і сучасних знань.

Юлія Шаіпова акцентувала на розгляді таких питань: чому євроінтеграція України важлива для ЄС? Навіщо нам взагалі цей вступ? І що Україна може дати ЄС? У цьому блоці обговорили політику "стратегічної автономії" ЄС, "сильні сторони" України, як країни-кандидата на вступ у ЄС. Дискутували про людський капітал і свободу його руху у межах ЄС, потенціал ІТ-сфери, інноваційні стартапи у фінтех та високий рівень цифровізації банківської сфери, "м'яку силу" України в Східній Європі.

«Вступ до ЄС ні в якому разі не спринт. Це марафон методичної довгої роботи над чітко визначеними критеріями та вимогами. На цьому шляху в нас є виклики, які ми маємо подолати. Але точно є розуміння своїх сильних сторін і того, навіщо це нам, а ще, які цінності ми з собою несемо в ЄС» - підсумувала у своєму виступі Юлія Шаіпова.

Проєкт "Європейські студії: дипломатія, політика, право, економіка, комунікації" ініційований центром дипломатії, безпеки та демократії ЗУНУ. Реалізується на базі навчально-наукового інституту міжнародних відносин ім. Б.Д. Гаврилишина Західноукраїнського національного університету у співпраці з  GDIP Media Center, центром адаптації державної служби до стандартів Європейського Союзу, Вищою школою публічного управління Національного агенства України з питань державної служби та Інформаційним центром ЄС ЗУНУ.

Дякуємо Юлії Шаіповій за професійну та інтелектуальну дискусію, подані конкретні кейси і відкритість до співпраці!