» » Співпраця із Адміністрацією Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України

Співпраця із Адміністрацією Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України

Дата: 10-03-2023, 16:48 | Автор: Відділ інформації та зв'язків з громадськістю

 Сьогодні кібербезпека - пріоритетний напрям розвитку для України, захисту даних та технологічних рішень. Упродовж років викладачі та студенти факультету комп’ютерних інформаційних технологій працюють над розробкою сучасних програмних продуктів, впровадженнями, адаптацією, експлуатацією інформаційних систем та технологій. Кожен студент ФКІТ проходить безкоштовне навчання за програмами курсів з вивчення мов програмування, кібербезпеки, адміністрування комп’ютерних мереж та інше.

Взаємодія у сфері захисту інформації та кіберзахисту, підготовка висококваліфікованих спеціалістів, консолідація наукового потенціалу, вдосконалення цифрової грамотності населення країни – це головна мета підписання меморандуму про співпрацю між Західноукраїнським національним університетом та Адміністрацією Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України.

Ректор ЗУНУ Андрій Крисоватий та заступник Голови Держспецзв’язку Олександр Потій домовилися про організацію кібернавчань, консультативно-методичну допомогу щодо сервісів кіберзахисту, обмін статистичною, довідковою, технічною та технологічною інформацією, здійснення досліджень недокументованих функцій у розвитку матеріально-технічної бази й навчально-наукових лабораторій та програмному забезпеченні, шкідливого програмного забезпечення, яке застосовується зловмисниками під час кібератак на інформаційну інфраструктуру України, проведення теоретичних та практичних занять, лекцій, тренінгів.

Адміністрація Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації є центральним органом виконавчої влади із спеціальним статусом, діяльність якого спрямовується і координується Кабінетом Міністрів України.

Основними завданнями адміністрації є участь у формуванні та реалізація державної політики у сфері захисту державних інформаційних ресурсів в інформаційно-телекомунікаційних системах, криптографічного та технічного захисту інформації; забезпечення функціонування, безпеки та розвитку державної системи урядового зв’язку і національної системи конфіденційного зв’язку; здійснення державного контролю за станом криптографічного та технічного захисту інформації, яка є власністю держави, або інформації з обмеженим доступом, вимога щодо захисту якої встановлена законом, а також за додержанням вимог законодавства у сфері надання послуг електронного цифрового підпису; охорона об’єктів, приміщень, систем, мереж, комплексів, засобів урядового і спеціального зв’язку, ключових документів до засобів криптографічного захисту інформації Держспецзв’язку.

«Сьогодні ми розпочинаємо співробітництво із Адміністрацією Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України. Кіберзахист є вагомою складовою частиною усієї системи безпеки нашої держави, адже покликаний допомагати й керувати стратегіями, які є необхідними для перешкоджання загрозам.  Я переконаний, що разом ми зможемо швидко реагувати, запроваджувати заходи для забезпечення протидії спробам зламати комп'ютерні системи чи мережі, а також сприяти підготовці кіберфахівців-професіоналів», - зазначив ректор Андрій Крисоватий.

Спілкуючись із науковцями, заступник Голови Держспецзв’язку Олександр Потій промовив: «Ворог не полишає спроб кібератакувати українців, але я впевнений, що у співпраці із викладачами та студентами Західноукраїнського національного університету ми зможем зміцнити сферу кібербезпеки нашої держави. Це співробітництво буде результативним, адже ми працюємо на благо України. Війна закінчиться, а ми разом продовжимо захищати дані, адже інформаційна безпека - це ще один фронт боротьби за країну!»

До обговорення напрямів співробітництва долучилися начальник Управління Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України в Тернопільській області Ігор Вуїв, декан факультету комп’ютерних інформаційних технологій Микола Дивак та завідувач кафедри кібербезпеки й координатор співпраці Василь Яцків.

Переконані, що підписаний меморандум стане вагомим поштовхом у розвитку сфери кібербезпеки, а проведення спільних наукових заходів, конференцій,  реалізація проєктів дасть змогу здобути ще більше напрацювань у царині захисту інформації!