Наукова дипломатія у ЗУНУ

Дата: 16-02-2023, 11:25 | Автор: Відділ інформації та зв'язків з громадськістю

 Нещодавно у межах проєкту «Студії публічної дипломатії 4.0: експертно про політику, економіку, бізнес та міжкультурні комунікації» відбулася зустріч із кандидаткою історичних наук, науковою співробітницею Інституту історії України НАН України Тетяною Водотикою.

Тема розмови «Наукова дипломатія». Говорили про те, як українська наука "проживає війну",  еволюцію і формулу міжнародного іміджу України у "фреймах майбутнього",  наукове закулісся, "бойові трофеї" українських науковців, складні, але відповідальні рішення, соціальний інтелект і голос "своєї держави". Також обговорили основні тренди освітньої дипломатії, серед яких: україністика як міждисциплінарний напрям, безпекові студії, демократичний транзит, реновація і модернізація України у контексті європейських цінностей.

Учасники спробували дати відповідь на запитання: «Навіщо українські науковці за кордоном?» Так ось, для того, щоб творити нове знання про Україну для України; щоб транслювати загальновідоме про нашу країну для світу; змінити дискурс і "нав'язані наративи" про Україну у світі; зрештою, щоб продемонструвати світові, що Україна - це винаходи, креативність, стійкість, нові наукові перспективи. Зрозуміли, що науковці за кордом - це модератори й амбасадори іміджу України у світі.

Як зазначила наша гостя: «Кожен шукає свою мотивацію і свій шлях в науці. На цьому шляху нема просто маленьких кроків. Це маленькі кроки на великому шляху для своєї держави і свого народу. Водночас наука - це цікаво, це можливість займатися тим, що тобі подобається і отримувати драйв від цього. Наука - це унікальна спільнота однодумців без кордонів і комфортне робоче середовище. Наука - це соціальний ліфт».

Дякуємо за цікаву і мотиваційну зустріч.

Проєкт реалізується на базі навчально-наукового інституту міжнародних відносин ім. Б.Д.Гаврилишина Західноукраїнського національного університету  у партнерстві з GDIP Media Center . Дякуємо партнерам за підтримку.