» » II Міжнародні наукові читання імені Богдана Гаврилишина

II Міжнародні наукові читання імені Богдана Гаврилишина

Дата: 12-12-2022, 14:11 | Автор: Відділ інформації та зв'язків з громадськістю

 Вже вдруге з ініціативи кафедри міжнародних відносин та дипломатії у навчально-науковому інституті міжнародних відносин імені Б. Д. Гаврилишина Західноукраїнського національного університету відбуваються Міжнародні наукові читання імені Богдана Гаврилишина.

Видатний українець, професор, меценат і громадський діяч Богдан Гаврилишин народився 19 жовтня 1926 року у містечку Коропець.

Під час Другої світової війни у 1944 року його забрали до Німеччини. Після 1945 року перебував у таборі для переміщених осіб, 1947 року виїжджає до Канади: працював лісорубом, організовував вечірні класи для українців, діяв у профспілках. У Канаді здобуває освіту в Університеті м. Торонто, а з 1960 року — мешкає у Швейцарії і здобуває ступінь Ph. D. з економіки у Женевському Університеті. Майже тридцять років Богдан Гаврилишин присвятив Міжнародному інституту менеджменту МІМ-Женева. Очолював Міжнародну академію довкілля в Женеві.

З 1988 року Богдан Гаврилишин працював на громадських засадах в Україні. Від здобуття Україною незалежності був радником кількох Президентів України, прем’єр-міністрів, голів Верховної Ради. У 1990 році заснував Міжнародний інститут менеджменту в Києві. Пластун, голова Крайової пластової ради – законодавчого органу Пласту.

У 2010 році заснував Благодійний фонд Богдана Гаврилишина, місією якого була підготовка критичної маси молодих українців, які на власному досвіді вивчили як функціонують найкращі країни Європи, та зможуть утворити критичну масу людей, яка трансформує Україну.

Навчально-науковий інститут міжнародних відносин Західноукраїнського національного університету гордо носить ім’я Богдана Гаврилишина. Для проведення Міжнародних наукових читань імені Богдана Гаврилишина обрали 10 грудня 2022 року. Саме у цей день у світі відзначають Міжнародний день прав людини, заснований Генеральною асамблеєю ООН.

Богдан Гаврилишин обґрунтував, що однією з передумов виконання Загальної декларації прав людини, прийнятої Генеральною Асамблеєю ООН у 1948 році, є усвідомлення та прийняття кожним членом суспільства індивідуальної відповідальності на всіх рівнях. У 2014 році Богдан Гаврилишин створив Декларацію відповідальності людини, яка складається з 15 пунктів.

Починаючи з 2021 року, у День народження Богдана Гаврилишина,  автора «Декларації відповідальності людини» відзначатиметься державне свято України – Всеукраїнський День відповідальності людини.

Працюючи на світовому рівні, як член Наглядової ради Міжнародної академії мистецтва та науки, ще на початку 2010-х Богдан Гаврилишин дійшов висновку, що світ не є здоровий і що для того, щоб змінити ситуацію, потрібно брати на себе відповідальність на всіх рівнях. Тому, 19 жовтня 2022 року в День відповідальності людини з ініціативи кафедри міжнародних відносин та дипломатії навчально-наукового інституту міжнародних відносин імені Б. Д. Гаврилишина Західноукраїнського національного університету вже вдруге було оголошено конкурс есе «Чому важливо брати на себе відповідальність?» та відеопрезентацій «Бути українцем – це відповідально!». Мета – просування візіонерських і філософських ідей видатного українця зі світовим ім’ям – Богдана Гаврилишина; популяризації та поширення цінностей Декларації відповідальності людини; виявлення та підтримки молодих талантів, формування нової генерації відповідальних лідерів-змінотворців. Про результати конкурсу учасники дізналися під час проведення II Міжнародні наукові читання імені Богдана Гаврилишина.

II Міжнародні наукові читання імені Богдана Гаврилишина розпочалися з вітальних слів директорки навчально-наукового інституту міжнародних відносин імені Б. Д. Гаврилишина Ірини Іващук, голови Фонду родини Богдана Гаврилишина Маріанни Єлейко та завідувачки кафедри міжнародних відносин та дипломатії Оксани Тулай. 

Почесними гостями заходу були Почесний консул Республіки Сенегал в Україні Ірина Іващук, Почесний консул Литовської Республіки у м. Тернопіль та Тернопільській області Ярослав Візняк та Почесний консул Республіки Хорватії в Західному регіоні Віталій Запухляк. Почесні консули поділилися своїми думками про відповідальність людини та дали настанови молодим людям щодо формування активної життєвої позиції.

На конкурс есе та відеопрезентацій надійшло близько 40 робіт. Журі працювало, шукаючи зернятка творчості та натхнення у конкурсних роботах.

Гран-прі конкурсу за відеороботу отримала команда Світлани Пікіної, студентки освітньої програми «Міжнародні відносини, суспільні комунікації та регіональні студії» навчально-наукового інституту міжнародних відносин імені Б. Д. Гаврилишина ЗУНУ, до якої увійшли Марія Заверуха (мама школярок), Діана Заверуха (учениця 2-А класу Тернопільської класичної гімназії), Вероніка Заверуха (учениця 1-Б класу Тернопільської класичної гімназії) та собачка Намі. Переможці отримали відзнаку та особливий подарунок – картину від директорки навчально-науковому інституту міжнародних відносин імені Б. Д. Гаврилишина, Почесного консула Республіки Сенегал в Україні Ірини Іващук.

Дипломом I ступеня за відеороботу нагороджена Анна Стасюк, студентка освітньої програми «Міжнародні відносини, суспільні комунікації та регіональні студії» ННІМВ ім. Б. Д. Гаврилишина ЗУНУ та Мар’яна Паук, учениця 11 класу, яка проживає у Відні (Австрія).

Дипломом II ступеня за відеороботу нагороджена команда учнів 10 класу Лановецького закладу загальної освіти І-ІІІ ступенів № 2: Юрій Петрунишин, Ілона Садляк, Владислав Задерей, Владислав Шелестовський, Аліна Демчук; педагог-організатор Інна Пастернак та учителька Валентина Білик. Команда отримала також подарунок – книги від Почесного консула Республіки Хорватії на заході України Віталія Запухляка та запрошення відвідати Почесне консульство Республіки Хорватії в Західному регіоні.

Дипломом III ступеня за відеороботу нагороджена Вікторія Симко, студентка освітньої програми «Міжнародні відносини, суспільні комунікації та регіональні студії» ННІМВ ім. Б. Д. Гаврилишина ЗУНУ та Анастасія Рожук, учениця 10-А класу Тернопільської класичної гімназії.

Дипломом III ступеня за відеороботу нагороджена Діана Лисак, учениця 10 класу Тернопільської спеціалізованої школи I–III ступенів № 7 з поглибленим вивченням іноземних мов.

Чимало приємних несподіванок чекало на переможців Конкурсу есе.

Дипломом I ступеня нагороджений Павло Цурган, учень 10 класу Лановецького закладу загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів № 2 та подякою відзначена учителька Лілія Матевощук.

Дипломом II ступеня нагороджена Оксана Бінас, студентка освітньої програми «Міжнародна інформація» Національного університету «Львівська політехніка».

Дипломом II ступеня нагороджений Ян Сидорчук, студент освітньої програми освітньої програми «Міжнародні відносини, суспільні комунікації та регіональні студії» ННІМВ ім. Б. Д. Гаврилишина ЗУНУ.

Дипломом III ступеня нагороджена Олеся Ільницька, студентка освітньої програми «Міжнародна інформація» Національного університету «Львівська політехніка».

Дипломом III ступеня нагороджені Гуменюк Дарія, учениця 11 класу, Тернопільської спеціалізованої школи І-ІІІ ступенів № 3 з поглибленим вивченням іноземних мов та Юлія Човник, учениця Тернопільської спеціалізованої школи І-ІІІ ступенів № 5 з поглибленим вивченням іноземних мов.

Почесний консул Литовської Республіки у м. Тернопіль та Тернопільській області Ярослав Візняк оголосив переможців у номінації #МояВідповідальність та запросив переможців-студентів освітньої програми «Міжнародні відносини, суспільні комунікації та регіональні студії» навчально-наукового інституту міжнародних відносин імені Б.Д. Гаврилишина: Валентину Гулій, Артема Мудрого, Анатолія Савіцького, Анастасію Демінську та Павла Солтиса у Почесне консульство Литовської Республіки у м. Тернопіль та Тернопільській області для нагородження.

Тепла та дружня атмосфера також панувала під час виступів та наукових доповідей, які презентували українські й зарубіжні науковці. Щира вдячність докторці філософії Надії Дубровіній з Університету економіки та менеджменту у Братиславі (Словаччина), завідувачу кафедри міжнародної інформації Василю Гулаю та доцентці кафедри міжнародної інформації Національного університету «Львівська політехніка» Вірі Максимець, німецьким дослідникам – здобувачам наукового ступеня доктора філософії Стефану Грассеру та Вероніці Грімбергер за активну участь у роботі II Міжнародних наукових читань імені Богдана Гаврилишина. Щиру подяку висловлюємо Мілі Луговій, яка працює менеджером в головному офісі Світового Конгресу Українців (м. Торонто, Канада) та була відповідальною за історичний проєкт українізації американських виборів.

Попри те, що реалії українського сьогодення та нестабільне енергопостачання прискорили завершення заходу, ми віримо у нашу незламність та перемогу. Сподіваємося, що співпраця навчально-наукового інституту міжнародних відносин імені Б. Д. Гаврилишина класичного університету Тернополя з Фондом родини Богдана Гаврилишина за підтримки «Медіацентру» Генеральної дирекції з обслуговування іноземних представництв у межах проведення щорічних Міжнародних наукових читань імені Богдана Гаврилишина буде довготривалою та міцною.