» » Спортивно-правовий табір – це круто!

Спортивно-правовий табір – це круто!

Дата: 8-08-2022, 10:30 | Автор: Відділ інформації та зв'язків з громадськістю

 З 27 липня по 5 серпня юридичний факультет класичного університету Тернополя спільно із чемпіонкою світу з пауерліфтингу Лілею Проць провели спортивно-правовий табір для школярів 12-15 років.

 

Табір розпочав свою роботу із зустрічі з чудовою командою експертів ГУНП в Тернопільській області: вибухотехніки, кінологи, працівники ювенальної превенції.

Кінологи продемонстрували як собаки Найк та Айс вміють виконувати різні команди та шукати вибухонебезпечні предмети. Кожен охочий мав змогу сфотографуватися зі службовими собаками.

 

Поліцейські-вибухотехніки продемонстрували зразки гранат РГД-5 та Ф-1, електродетонатори та вибухові пристрої. Учасники табору ознайомились з правилами безпечної поведінки у разі виявлення підозрілих предметів.

 

Інспектори ювенальної превенції роз’яснювали дітям як застосовувати турнікети, косинки, інші кровоспинні засоби, надати першу домедичну допомогу собі та оточуючим, а також показали прийому самозахисту та види зброї.

 

Інспектори відділу зв’язків з громадськістю Патрульної поліції у Тернопільській області розказали учасникам табору про безпечний відпочинок влітку. Навчали надавати першу домедичну допомогу у басейні та водоймі.

 

А ще для дітей організували показ службового автомобіля і спеціальних засобів, що використовують у своїй службовій діяльності поліціянти.

 

І на завершення зустрічі поліціянти організували фотоквест та спортивні естафети з амуніцією та знанням прав дитини.

 

Далі взаємодію із школярами продовжили викладачки юридичного факультету Західноукраїнського національного університету.

 

Зокрема, Тетяна Кузь - викладач кафедри конституційного, адміністративного та фінансового права розповіла у форматі «питання-відповідь» про права дітей згідно Конвенції ООН про права дитини від 1989 року. По черзі діти розповідали про більш знайомі їм права, а вже згодом викладачка доповнювала тими правами, які діти забули чи не знали.

 

Також було приділено багато уваги обговоренню питань обов`язків та відповідальності дітей. Адже серед учасників табору були діти, яким виповнилося 14 років. Тому було зроблено акцент на тому, що для підлітків такого віку за зчинені злочини

наступає вже кримінальна відповідальність.

 

Тетяна Дракохруст - професор кафедри міжнародного права та міграційної політики розповіла учасникам табору про права дітей, які порушуються під час збройного конфлікту. А також ознайомили юнаків та дівчат з такими новими термінами як "колаборант" та "комбатант", акцентували на відповідальності дітей за колабораціонізм.

 

Варто зазначити, що учасники табору на основі отриманих знань змогли розпізнати усі права дітей серед неіснуючих та презентувати власні проєкти, де визначили права, що стосуються 4-го покоління прав людини.

 

І на завершення зустрічі було переглянуто фільм "Диво". Це кінострічка про хлопчика, який переніс 27 операцій на обличчі, оскільки має рідкісне генетичне захворювання. Після перегляду учасники табору говорили про цькування дітей та відповідальність за це. Зосередили увагу на толерантності по відношенню до дітей з інвалідністю.

 

Крім того, викладачі ознайомили учасників табору із можливостями навчання на юридичному факультеті й презентували спеціальності: «Право», «Міжнародне право» та «Правоохоронна діяльність». Також розповіли про закордонні стажування, конференції та студентську мобільність і вручили інформаційні буклети.

 

Така взаємодія надихає на подальшу співпрацю та цікаві формати заходів для майбутніх абітурієнтів юридичного факультету ЗУНУ.