» » Дискусійна платформа «Україна-ЄС: нові виклики і можливості»

Дискусійна платформа «Україна-ЄС: нові виклики і можливості»

Дата: 23-05-2022, 11:52 | Автор: Відділ інформації та зв'язків з громадськістю

 Щороку у третю суботу травня в Україні відзначається День Європи. Цьогоріч ми відзначали цей день в умовах війни. Український народ героїчно відстоює демократичні цінності та мрії усієї прогресивної Європи про свободу і безпеку.
20 травня 2022 року в Навчально-науковому інституті міжнародних відносин ім. Б.Д. Гаврилишина Західноукраїнського національного університету відбулася дискусійна платформа «Україна-ЄС: нові виклики і можливості», приурочена до Дня Європи в Україні.
Співорганізаторами заходу виступили: Тернопільська обласна державна адміністрація; Тернопільська міська рада; Дирекція «Медіацентр» ДП «GDIP»; Почесне консульство Республіки Хорватія на Заході України; Почесне консульство Короліства Нідерландів у Львові; Почесне консульство Литовської Республіки у Тернополі; Почесне консульство Республіки Сенегал в Україні.
Захід відбувся за участі Програми Erasmus+ модуль ім. Жана Моне «Європейська регіональна політика: баланс локальних, національних та пан’європейських інтересів» та Програми Erasmus+ модуль ім. Жана Моне «Регіональна інтеграція: європейський бенчмарк в умовах викликів глобальної фрагментації».
З вітальним словом до присутніх звернулася Ірина Іващук – директор навчально-наукового інституту міжнародних відносин ім. Б.Д. Гаврилишина ЗУНУ, Почесний консул Республіки Сенегал в Україні, яка зауважила, що надання статусу кандидата на членство в ЄС, є, перш за все, політичним сигналом і першим кроком до визнання того, що Україна одного дня стане членом ЄC. «Разом з тим, ми сподіваємося, що надання статусу кандидата стане потужним політичним поштовхом до продовження глибинних трансформацій і проведення масштабних реформ у різних сферах з метою подальшої інтеграції України до спільного ринку ЄС. Окрім політичного аспекту, рішення про надання Україні статусу кандидата на членство в ЄС значною мірою визначатиме стратегічні вектори економічного розвитку нашої держави».
До участі в дискусії долучилися: Андрій Кудряченко – директор Державної установи «Інститут всесвітньої історії національної академії наук України», доктор історичних наук, професор, заслужений діяч науки і техніки України; Галина Костюкевич – доктор права (PhD Європейського інституту, Флоренція, Італія), доцент Європейського права Гаазького університету прикладних наук; Віталій Запухляк – Почесний консул Республіки Хорватія на Заході України; Андрій Гринчук – Почесний консул Короліства Нідерландів у Львові; Роман Зварич – доктор економічних наук, професор, завідувач кафедри міжнародних економічних відносин ЗУНУ.
Під час зустрічі дискутували про основні кроки і перспективи «прискореного кандидатства» на членство України в ЄС – від подачі заявки до отримання статусу кандидата, проведення переговорів і вступу в ЄС; обговорили Копенгагенські критерії, зокрема політичну, економічну та інституційну готовність України до членства в ЄС; проаналізували можливі виклики і майбутнє України в ЄС, а також перспективи створення міжнародної координаційної платформи, очолюваної Європейською Комісією – «Платформи реконструкції України», яка буде реалізовувати План реконструкції «Відновлення України».
Модерувала дискусію Наталія Кравчук – доктор економічних наук, професор кафедри міжнародних відносин та дипломатії ЗУНУ.
Дякуємо партнерам, запрошеним спікерам, студентам, усім, хто долучився до відзначення Дня Європи в Україні!