» » Відбулися Сьомі наукові читання пам’яті С. І. Юрія

Відбулися Сьомі наукові читання пам’яті С. І. Юрія

Дата: 18-11-2021, 11:56 | Автор: Відділ інформації та зв'язків з громадськістю

 У Західноукраїнському національному університеті відбулися Сьомі наукові читання пам’яті видатного українського вченого-економіста, людини, яка залишила неоціненний слід у розвитку фінансової науки, Сергія Ілліча Юрія. У заході взяли участь науковці та студенти не лише класичного університету Тернополя, а й інших закладів вищої освіти України.

Із  вітальним словом до присутніх звернулася завідувачка кафедри фінансів ім. С. І. Юрія, д.е.н., професорка Ольга Кириленко. Вона пригадала основні віхи життєвого шляху Сергія Ілліча, його професійні та особисті якості, як науковця, керівника, громадянина.

У межах проведення читань було заслухано три теми із актуальних для сучасної фінансової науки напрямів. Відкрив наукову частину зібрання д.е.н., доцент кафедри фінансів ім. С. І. Юрія Володимир Горин із доповіддю «Фінансовий механізм суспільного добробуту». У своєму виступі він акцентував увагу на основних проблемах функціонування фінансового механізму суспільного добробуту та векторах його модернізації у контексті реалізації ідей концепції інклюзивного розвитку.

До спілкування долучилася д.е.н., професорка кафедри фінансів ім. С. І. Юрія Тетяна Кізима, яка висвітлила тему «Напрями реструктуризації фінансової системи України у контексті сучасних глобальних трендів». Вона розповіла про глобальні тренди трансформації фінансових систем розвинутих держав та їх вплив на формування пріоритетів фінансової політики.

Із доповіддю «Реалізація технології бюджету участі в управлінні фінансовими ресурсами територіальних громад» виступив к.е.н., доцент кафедри фінансів ім. С. І. Юрія Богдан Малиняк. Він окреслив основні проблеми у застосуванні бюджетів участі на рівні територіальних громад, а також охарактеризував рекомендації щодо їхнього вирішення, напрацьовані викладачами кафедри у межах виконання науково-дослідних праць на замовлення органів місцевого самоврядування.

Традиційною складовою щорічних заходів для вшанування пам’яті С. І. Юрія є проведення Всеукраїнського конкурсу наукових есе «Роздуми майбутнього фінансиста». Сергій Ілліч приділяв велику увагу підтримці молодих науковців, стверджуючи, що «Усе, що сьогодні є – мало початок, усе, що мало початок – мало й початківців...». Саме ці слова доречно згадала у своїй роботі, приуроченій перспективам розвитку професії фінансового консультанта, переможниця цьогорічного конкурсу, студентка групи ФФ-21 Ірина Віятик.

 Близько двадцяти студентів із різних вишів України долучилися до написання есе. За рішенням журі почесне друге місце у науковому змаганні розділили Ангеліна Харовська (студентка гр. 372-1 Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича) та Олег Нагорний (студент групи 42Ф факультету фінансів і банківської справи Одеського національного економічного університету). Третє місце вибороли: Діана Ратушняк (студентка групи 372 Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича), Павло Шарий (студент групи ФФ-22 факультету фінансів та обліку Західноукраїнського національного університету).

У номінації «Оригінальність, креативність та неординарність»   переможцями стали Ксенія Добрянська (студентка групи 272 Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича), а також студенти факультету фінансів та обліку ЗУНУ Юлія Рижик, Катерина Марченко, Вероніка Варварук й Ірина Рибачук.

На завершення заходу завідувачка кафедри фінансів ім. С. І. Юрія д.е.н., проф. Ольга Кириленко подякувала учасникам Сьомих  наукових читань за участь та увагу до вшанування пам’яті видатного українця, фінансиста Сергія Ілліча Юрія.