» » Науковці ЗУНУ взяли участь в експертному обговоренні Національної стратегії розвитку фінансової грамотності до 2025 року

Науковці ЗУНУ взяли участь в експертному обговоренні Національної стратегії розвитку фінансової грамотності до 2025 року

Дата: 20-09-2021, 12:45 | Автор: Відділ інформації та зв'язків з громадськістю

 Колектив кафедри фінансів імені С.І. Юрія Західноукраїнського національного університету продовжує брати активну участь у надзвичайно важливих і цікавих подіях, пов’язаних із популяризацією та підвищенням рівня фінансової грамотності населення в Україні.

Так, на початку вересня з ініціативи Національного банку України відбулося онлайн-засідання експертної групи «Фінансова грамотність. Освіта» з метою обговорення проєкту Національної стратегії розвитку фінансової грамотності до 2025 року. На засідання у якості члена експертної групи була запрошена доктор економічних наук, професор кафедри фінансів імені С.І. Юрія Західноукраїнського національного університету Тетяна Кізима – ініціатор та керівник освітньо-професійної програми «Фінансова грамотність», автор численних наукових публікацій та організатор низки просвітницьких заходів із цієї тематики.

Із вступним словом до понад 70 учасників заходу – представників закладів освіти з усіх регіонів України – звернувся заступник Голови Національного банку України Олексій ШАБАН. Модерувала захід начальник управління зв’язків з громадськістю та фінансової обізнаності НБУ Леся Войтицька. Про основні складові проєкту Національної стратегії розвитку фінансової грамотності до 2025 року доповідала менеджер проєкту «Підвищення рівня фінансової грамотності населення України» Національного банку України Олена Тригуб.

Учасники експертної групи проаналізували сучасний стан фінансової грамотності населення в Україні, ознайомилися із діяльністю Національного банку України у сфері фінансової грамотності й основними напрямами Національної стратегії розвитку фінансової грамотності до 2025 р., а також визначили перспективні вектори співпраці вітчизняних закладів освіти щодо реалізації стратегії із п’ятьма цільовими аудиторіями: діти та молодь; освітяни; люди працездатного віку; підприємці; люди передпенсійного та пенсійного віку.

Тетяна Кізима поділилася досвідом викладання дисципліни за вибором студентів «Фінансова грамотність» у класичному університеті Тернополя та наголосила на необхідності фахової підготовки майбутніх вчителів з фінансової грамотності не лише педагогами, але й фінансистами. Адже досвід показує, що сьогодні є надзвичайно великий запит від учителів, які викладають фінансову грамотність у школах, саме на отримання ґрунтовних знань у сфері фінансів.

У своєму експертному відгуку, надісланому до НБУ за результатами обговорення, Тетяна Кізима акцентувала на необхідності підвищення ролі держави у цьому важливому процесі, застосуванні міждисциплінарного підходу при підготовці майбутніх педагогів із фінансової грамотності, доцільності розроблення фахового експрес-тестування громадян з фінансової грамотності та необхідності визначення конкретного формату двосторонньої комунікації з усіма цільовими групами населення щодо ефективності реалізовуваних заходів з фінансової грамотності.