» » Музеї класичного університету Тернополя

Музеї класичного університету Тернополя

Дата: 18-05-2021, 16:54 | Автор: Відділ інформації та зв'язків з громадськістю

 Щорічно, 18 травня, світова культурна громадськість відзначає Міжнародний день музеїв.

Це професійне свято хранителів загальнолюдської культури й національних цінностей був затверджений в 1977 році за рішенням ХІ Генеральної конференції Міжнародної ради музеїв. Тоді ж запропонували й девіз свята: «Музеї - важливий засіб культурного обміну, збагачення культур і розвитку взаєморозуміння, співробітництва й миру між народами».

Прийнято вважати, що через музеї суспільство виражає своє ставлення до історико-культурної спадщини. Збираючи й зберігаючи пам'ятники матеріальної й духовної культури, вони ведуть більшу науково-просвітню й освітньо-виховну роботу.

З 1977 року у кожного Міжнародного дня музеїв є своя тема і Міжнародна рада музеїв надає огляд пов'язаних з даною темою заходів, роблячи їх доступними для всіх. У 2021 році темою Дня стали слова - «Майбутнє музеїв: перевинайдення та переосмислення».

Зараз в Україні діє близько 5000 музеїв різних форм власності, у тому числі національних заклади, зокрема Національний заповідник «Софія Київська», Національний історико-культурний заповідник «Києво-Печерська лавра», Національний музей історії України, Національний художній музей України, Національний музей Тараса Шевченка, Національний архітектурно-історичний заповідник «Чернігів стародавній», Національний музей-заповідник українського гончарства (с. Опішня), Меморіальний комплекс «Національний музей історії Великої Вітчизняної війни 1941-1945 років», Національний музей у Львові імені Андрея Шептицького. Крім того, є відомчі, приватні, віртуальні музеї та музейні кімнати, що діють при школах, будинках культури, підприємствах тощо.
У Тернопільській області – майже тридцять музеїв, що перебувають у системі Міністерства культури. 140 музеїв та музейних кімнат діють на громадських засадах. В музеях області зберігається понад 350 тисяч експонати, які входять до Державного музейного фонду України.

Власні традиції музейної справи має і Західноукраїнський національний університет, адже на його базі діє Музей історії ЗУНУ та Музей історії грошей, Музей спорту, та міні-музей історії обліку і контролю при кафедрі обліку та економіко-правового забезпечення агропромислового бізнесу .

Музей історії ЗУНУ пройшов кілька етапів розвитку, а його відкриттю передувала значна робота, пов’язана із виявленням, вивченням та систематизацією різноманітних матеріалів,що давали уявлення про економіку краю та історію фінансово-економічного інституту. Початок цій роботі поклав наказ №49 від 23.03.1982 року, яким було сформовано комісію по організації створення музею історії Тернопільського фінансово-економічного інституту на чолі з доцентом кафедри економіки сільського господарства І. В. Войчишиним.

На базі зібрання створювалися тимчасові тематичні виставки, а згодом – музейна експозиція, яку розмістили в одному з приміщень навчального корпусу №3. Саме там 30 листопада 1987 року відбулося урочисте відкриття музею історії ТФЕІ та народного господарства краю  та перша екскурсія, яку провів Б.Д. Лановик – науковий керівник музею. Першим завідувачем музею була Т.Т. Вількова, згодом її замінили О.В. Богоніс та І.Р. Недошитко.

В 2004 та 2005 роках відбулося розширення експозиції музею, з’явилися нові розділи, що ознайомлювали відвідувачів з історією створення з першими викладачами та студентами, державними діячами і фахівцями, які є випускниками університету, а також із розвитком промислів, станом промисловості Тернопілля, становленням місцевих кооперативних господарств, фабрик, банків, тощо. А також розділ, присвячений участі студентів та трудового колективу ТАНГ в подіях 2004 року (Помаранчевій революції) та частину експозиції «Наш студент – наш Президент» про студентські роки В.А. Ющенка і його однокурсників в ТФЕІ.

З вересня 2008 року музей очолив Віталій Михайлиця. Тоді ж рішенням Вченої ради Університету він перейменований в музей історії Тернопільського національного економічного університету.

У 2009 році проведено наступну реекспозицію, згорнуто розділ «Історія господарства краю», після чого музей набув свого сучасного вигляду і складається з двох художньо оформлених експозиційних відділів, хронологічно розділених на 15 розділів.

У 2014 році в рамках змін у структурі факультетів та їх внутрішніх переміщень в межах студмістечка експозиція музею перестає діяти у навчальному корпусі №3. У серпні 2015 року у корпусі №1 відкрито повністю оновлений музей, обладнаний сучасними стендами та виставковими конструкціями.

В експозиції музею представлені матеріали, ілюстровані великою кількістю фото, підкріплені речовими пам’ятками та документами. Зокрема, висвітлено ключові етапи становлення ЗУНУ: від відділення до університету, а також досягнення у різних сферах діяльності навчального закладу на сучасному етапі.

Важливе місце в унаочненні навчального матеріалу займає Музей історії грошей ЗУНУ. Створений у 1986 році, як складова частина науково-дослідного центру історії грошей з ініціативи доктора історичних наук Роберта Тхоржевського на основі його власної колекції монет, бон, паперових грошей і літератури, яку він збирав з 1961 р. Роберт Йосипович – перший керівник центру історії грошей.

Його наступником стала Галина Марковецька, яка від 1990 року працювала в НДЦІГ старшим науковим співробітником. У 2005-2013 рр. НДЦІГ та музей очолював Руслан Марковецький.

Науково-дослідний центр складався з двох відділів: нумізматичного (монети) та боністичного (паперові грошові знаки та бони) і як і музеї історії грошей діяв на базі факультету банківського бізнесу.

У 2013 році у зв’язку з реорганізацією науково-дослідного Центру історії грошей у Навчальний центр історії грошей, його керівником було призначено викладача кафедри банківської справи Віталія Рудана. Тоді ж у музеї створено 4 експозиції: 1) «Домонетні форми грошей»; 2) «Монети, які перебували в обігу на території України в період з VI ст. до н.е. до XXI ст.»; 3) «Ескізи гривні, які не були затверджені Президією Верховної Ради України»; 4) «Банкноти країн світу» (включає банкноти 31 країни світу, що перебувають в обігу на даний момент). Таким чином у Музеї історії грошей було зібрано всі види грошей починаючи від найстаріших їх форм до сучасності.

З серпня 2018 року фонди Музею історії грошей розміщені у навчальному корпусі факультету фінансів та обліку Західноукраїнського національного університету та закріплені за к.е.н., доцентом кафедри банківського бізнесу Ярославом Івановичем Чайковським.

Щороку Музей історії грошей бере участь у відзначенні Дня ощадності, Тижня фінансової грамотності, Дня банківського працівника. В рамках таких заходів проводяться екскурсії, пізнавальні лекції та тренінги для студентів нашого Університету, коледжів, технікумів, учнів шкіл міста Тернополя та учасників конференцій, які проводяться в ЗУНУ.

Міні-музею історії обліку і контролю відкрито 11 квітня 2014 року як складову частину навчально-наукового центру кафедри обліку і правового забезпечення АПВ ТНЕУ (зараз - кафедра обліку та економіко-правового забезпечення агропромислового бізнесу навчально-наукового інституту інноватики, природокористування та інфраструктури ЗУНУ). Ініціатором відкриття центру і музею, зокрема, виступив завідував кафедри Руслан Феоктистович Бруханський, який і провів першу екскурсію міні-музеєм історії обліку і контролю для студентів та викладачів.

Музей спорту ЗУНУ створений у 2017 році з ініціативи директора Центрy студентського спорту Романа Станіславовича Цикваса. Експозиція музею розміщується у двох кімнатах фізкультурно-оздоровчого комплексу ЗУНУ та розповідає про здобутки його студентів-спортсменів. Тут ви можете ознайомитися з історією розвитку фізичної культури і спорту університету, віхами становлення окремих видів спорту, оглянути численні нагороди.

Західноукраїнський національний університет йде в ногу з часом, але водночас не забуває зберігати для наступних поколінь свої досягнення і здобутки. Для цієї мети чи не найкраще слугують музеї. Пам’ятаємо, цінуємо, примножуємо.