» » Семінар «Проблемні питання реалізації пілотного проекту «Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення»

Семінар «Проблемні питання реалізації пілотного проекту «Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення»

Дата: 7-05-2021, 10:32 | Автор: Відділ інформації та зв'язків з громадськістю

 6 травня 2021 року у приміщенні Тернопільської обласної прокуратури відбувся семінар «Проблемні питання реалізації пілотного проекту «Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення». На заході були присутні перший заступник керівника Тернопільської обласної прокуратури Олександр Божко, директор Регіонального центру БПВД Ірина Хондогій, начальник відділу ювенальної юстиції Марина Чудопалова, координатор програми Віталій Сольський, адвокат-медіатор Яна Оскоріп, психолог проекту, тренерка програми індивідуальних занять для неповнолітніх «Життєві навички» Оксана Коваль, ювенальні прокурори Тернопільщини.

«Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні злочину» впроваджується уже рік Міністерством юстиції України, Офісом Генерального прокурора України на базі системи надання безоплатної правової допомоги за підтримки Представництва Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні. Проект ґрунтується на відновних підходах у кримінальних провадженнях про злочини невеликої та середньої тяжкості, вчинені неповнолітніми, і включає в себе скоординовану організацію ефективної комунікації між такими неповнолітніми і потерпілими від вчинених ними злочинів з метою забезпечення відшкодування заподіяної шкоди, максимально раннього виведення неповнолітніх правопорушників із кримінального процесу з обов’язковим ужиттям узгоджених заходів для їх ресоціалізації та запобігання вчиненню повторним злочинам.

Запровадження такого проекту є унікальною можливістю для неповнолітніх, що вчинили кримінальне правопорушення, уникнути заглиблення у кримінальне середовище; це шанс знаходитись в колі близьких, не переривати навчання дитини, а головне, не потрапляти під згубний вплив oсiб, якi вiдбувають пoкарання в мiсцях пoзбавлення вoлi.

При цьому однаково вразливими є як неповнолітні  потерпілі і свідки, так і правопорушники, адже психічне здоров’я дитини страждає від будь-якого контакту з кримінальним процесом. Тому надзвичайно важливими є навички ефективного спілкування працівників прокуратури. Про те, як результативно та без зайвих емоційних травмувань працювати з неповнолітніми  розповідала учасникам семінару психолог Оксана Коваль: «Діти проектують модель сильнішого дорослого, який має право на все і в ранньому віці ще не можуть виставити кордонів поведінки. А це часто є можливість для потенційних правопорушників. При проведені розслідування факту правопорушення важливо знайти підхід до дитини, а це і уникнення повторності допитів, це і атмосфера приміщення, де проходить розмова, і кількість присутніх та ще багато інших важливих факторів».

Розглянули основні особливості підліткового віку, причини поведінкових реакцій підлітків, теорію триєдиного мозку Пола Макліна, техніку постановки правильних питань, методики безконфліктного спілкування, способи мотивації до взаєморозуміння.

Зустріч була цікавою та продуктивною!