» » ЗУНУ в об’єктиві майстра: завідувач фотолабораторії університету Михайло Бенч

ЗУНУ в об’єктиві майстра: завідувач фотолабораторії університету Михайло Бенч

Дата: 20-01-2021, 09:27 | Автор: Директор музею ЗУНУ

 Беззаперечним є той факт, що історію творять люди. Цілком співставний він і з розвитком нашого університету. Адже кожен, хто в той чи інший період був дотичний до нього, стає елементом величезної багатогранної мозаїки. Хтось ненадовго, а хтось на триваліший час.

Проте людина про яку піде мова у цій статті особлива, адже завдяки своєму таланту вона, у прямому сенсі цього слова, «зупиняє» історію і зберігає її для нащадків у вигляді неповторних світлин. І ця людина – Михайло Іванович Бенч – завідувач фотолабораторії Західноукраїнського національного університету, а разом з тим – знаний фотохудожник, публіцист, член Національної спілки фотохудожників України, Заслужений працівник культури України, Почесний працівник ЗУНУ.

Від 1972 року життя і творчість Михайла Бенча нерозривно пов’язана з класичним університетом Тернополя. Його фотоапарат фіксував найрізноманітніші миттєвості з життя університету: ювілеї, візити гостей, наукові конференції, спортивні і мистецькі заходи, навчальний процес. Особливо цінними є світлини корпусів університету різних років. Фото та фотоальбоми його роботи є у колекції чи не кожного працівника ЗУНУ та багатьох поколінь випускників.

А ще Михайло Іванович – багаторічний фотокореспондент газети ЗУНУ – «Університетська думка», його світлинами проілюстровано праці з історії ЗУНУ.

Упродовж багатьох років він особисто виставляє та оформляє власними фотороботами вестибюлі навчальних корпусів університету, організовує фотовиставки під час міжнародних наукових конференцій у ЗУНУ і його філіях: «Як тебе не любити, Києве мій...», «Червону троянду дарую я Вам...», «Де синії гори...», «У древньому Львові», «Зимова симфонія», «Подих весни», «Барви осені», «Весна дарує квіти і любов», «Весняний дарунок», «Візит випускника університету Президента України В. Ющенка в альма-матер», хронікально-документальні виставки «Від філії – до ТНЕУ» до 10-, 25-, 30-, 40-, 45-, 50-річчя зво.

Також Михайло Іванович опікується каплицею Різдва Пресвятої Богородиці, яка розташована на території ЗУНУ: підібрав ікони для її оформлення, періодично навідується і змінює їх, відповідно до релігійних свят.

Разом з тим у Михайла Бенча чимало досягнень поза університетом. Він - учасник міжнародних, всесоюзних, всеукраїнських, обласних і міських фотовиставок, де неодноразово ставав лауреатом. Публікував фотороботи у газеті «Правда», «Известия», «Робітнича газета». Був акредитований фотокореспондентом «Олімпіади-80» у Москві та Державного візиту в Україну Глави Держави Ватикан Його Святості Іоанна Павла II у 2001 р., має персональні фотовиставки: «Спорт – посол миру», «Візит Папи Римського в Україну», «Боже, Україну збережи», «З любов’ю до вас» (до 50-річчя від дня народження та 25-річчя творчої діяльності), «Во ім’я України» та ін.

Під час Помаранчевої революції, Революції Гідності висвітлював події Тернопільського та Київського майданів. Зафіксував у світлинах візити державних осіб України на Тернопільщину.

Плідно співпрацює з різноманітними виданнями, зокрема редакціями часописів «Божий сіяч» (м. Тернопіль) та «Людина і світ» (м. Київ). Особливе місце в доробку митця посідають роботи на релігійну тематику: «Святкування тисячоліття хрещення Руси-України», «Приїзд в Україну Патріарха Мстислава та його інтронізація у Святій Софії в Києві», «Від храму Божого – до храму в душі», «Святині України», «Колиска християнства Руси-України – Херсонес (Крим)», «Одна з найвеличніших святинь Тернопілля – Свято-Успенська лавра», «Український Лурд – Маріїнський духовний центр у Зарваниці на Теребовлянщині» та ін.

Західноукраїнський національний університет об’єднував і об’єднує творчих і креативних особистостей, серед яких Михайло Іванович Бенч посідає вагоме місце, адже завдяки його невтомній праці увіковічнено звершення нашого навчального закладу.