» » Півстоліття тому видано Указ міністра вищої і середньої освіти УРСР про організацію Тернопільського фінансово-економічного інституту

Півстоліття тому видано Указ міністра вищої і середньої освіти УРСР про організацію Тернопільського фінансово-економічного інституту

Дата: 11-12-2020, 15:20 | Автор: Відділ інформації та зв'язків з громадськістю

 Західноукраїнський національний університет пройшов чималий шлях розвитку і становлення. Знаковим для нашого закладу став початок 70-х років, коли міністр вищої і середньої спеціальної освіти УРСР видав наказ № 848 від 11 грудня 1970 р. про організацію з 1 січня 1971 р. на базі факультету Київського інституту народного господарства ім. Д. С. Коротченка Тернопільського фінансово-економічного інституту (ТФЕІ). Виконувачем обов’язків ректора, а згодом ректором ТФЕІ було призначено Леоніда Каніщенка. Саме його спогади чи не найкраще передають важливість тих подій:

«Ми розвивалися настільки бурхливо (певною мірою побили рекорди тодішнього Союзу), що за неповних п’ять років створили самостійний заклад вищої освіти. Однак за цим – величезна робота. Приміром, якщо у перший рік ми мали всього 4 викладачі, то через чотири роки – уже 150. І не просто викладачів. 70 відсотків з них  були кандидати і доктори наук. Словом, це був потужний професорсько-викладацький штат. Треба було працювати. І коли побачив перші результати, то зрозумів, що, незважаючи на проблеми (не вистачало викладачів, книг, приміщень, стільців...), при великому бажанні можна зробити все. Хотілось і вірилось. Не було такої наради чи засідання, де б ми не аналізували зроблене і не планували, що треба зробити. Кожен крок уперед вважався у нас надзвичайною подією. Кожен новий професор чи кандидат наук – великим досягненням. Розумію, що інколи я був надто вимогливим, навіть дещо настирливим. Але іншого виходу я не бачив».

Тернопільський фінансово-економічний інститут став першим в Україні вищим навчальним закладом фінансово-економічного профілю. Вже в середині 1971 р. міністр вищої і середньої спеціальної освіти України підписав наказ про присвоєння йому другої категорії, а з 1 вересня 1979 р. – першої. Тоді на території колишнього Радянського Союзу було всього чотири фінансово-економічних інститути – Казанський, Ленінградський, Московський і Тернопільський. Його головним завданням була підготовка кваліфікованих спеціалістів-економістів для фінансової системи, промисловості, сільського господарства та державної статистики.

В умовах динамічного сучасного світу ЗУНУ продовжує впевнено свій рух вперед, проте поряд з тим ми повинні пам’ятати витоки наших сучасних успіхів, та людей, які своєю невтомною працею та ентузіазмом сприяли становлення Західноукраїнського національного університету.