» » Відкрита лекція Анатолія Гулея на ФББ

Відкрита лекція Анатолія Гулея на ФББ

Дата: 19-05-2017, 16:29 | Автор: студентка факультету банківського бізнесу, Марія Вільшанська

 Вісімнадцятого травня 2017 року за сприяння декана факультету банківського бізнесу, доцента, кандидата економічних наук Б. П. Адамика відбулася відкрита лекція для студентів ФББ, ФФ та ФАЕМ на тему: «Економіка України: банківська система, валюта та показники. Аналіз 2013-2016 рр. та прогноз 2017 р.», яку прочитав доктор економічних наук, професор, голова Правління Української міжбанківської валютної біржі Анатолій Іванович Гулей.
 
Поважний гість розпочав зустріч вітальним словом з нагоди Дня банківського працівника та Тижня факультету банківського бізнесу. Мотиваційною складовою виступила коротка історія про Білла Гейтса та вміння розпоряджатися власним часом так, щоб кожна хвилина коштувала більше ста доларів.
                                                                                    
У своїй доповіді Анатолій Іванович коротко окреслив головні етапи розвитку економіки, зазначивши, що період 2001-2004 років став справжнім економічним дивом,  Україна змогла знайти внутрішній потенціал, позбутися радянського минулого і стати на шлях стабільного розвитку. У 2008 та 2013 роках у свою чергу показник ВВП перебував на найвищому рівні і становив 180 млрд. дол. 2014-2016 роки, за думкою експерта, характеризувалися новою кризовою сторінкою. Згадав доповідач і про необхідність вдосконалення законодавчої бази, що викличе приплив іноземних інвестицій, і про санацію банківської системи від проблемних банків. Врахувавши прогнози Міжнародного валютного фонду, Анатолій Іванович проаналізував тенденції споживчої інфляції та показники валютного ринку, націоналізацію Приватбанку та необхідність повернення довіри до Національного банку, як основного регулятора процесів, що відбуваються в банківському секторі. Потенціалом та драйвером росту України повинна виступити теорія секторальної економіки, яка передбачає поділ галузей на групи, найперспективнішою серед яких є фінансова сфера та ІТ-компанії, що здатні створювати додаткову вартість.
 
Наприкінці відбулося обговорення питань, які зацікавили студентів, зокрема про можливість створення державного банку-розвитку, необхідність виведення економіки з тіні як передумови збільшення надходжень до бюджету загалом та банківської системи зокрема, а також методів, шляхів та інструментів повернення довіри до центрального банку. Декан факультету подякував Анатолію Івановичу за пізнавальну і цікаву лекцію, та можливість переймати уроки та повчальний досвід, апробовуючи їх у розвиток власної особистості, здатної змінити державу.