» » Студентка-магістрантка ЮФ, випускниця Школи польського та європейського права взяла участь у стажуванні в Польщі

Студентка-магістрантка ЮФ, випускниця Школи польського та європейського права взяла участь у стажуванні в Польщі

Дата: 23-04-2017, 13:23 | Автор: Козієнко А. В.

 Будучи студенткою 5-го курсу юридичного факультету ТНЕУ, у березні 2017 року я проходила стажування у юридичній канцелярії Кракова. Упродовж 2015-2016 років я відвідувала Школу польського та європейського права,  наполегливо вчила мову та старалася завжди сумлінно виконувати всі завдання й відвідувати заняття.  Коли настав час зимового мовного іспиту я дещо перехвилювалася, тому здала його на 4, а не 5 як планувала. Це стало для мене сильною мотивацією та переросло у бажання довести, в першу чергу самій собі, що я можу досягти успіху.  
 
Після успішної здачі щотижневих екзаменів з Кримінального права Польщі, Права Європейського Союзу, Права товариств та інших цікавих дисциплін наступив час здавати кінцевий екзамен. І ось, я здала його на тверду п’ятірку і, як найкраща студентка школи, отримала право проходити стажування у одній з найбільших юридичних канцелярій Кракова – KubasKosGałkowski. Під час місячної практики, що тривала упродовж березня, я працювала в дружньому колективі канцелярії під пильним наглядом адвоката. Кожен день я займалася опрацюванням різноманітних матеріалів, необхідних для приготування юридичної документації (цивільний процес, цивільне та господарське право, включаючи речове право і право господарських товариств, а також кримінальне право).
 
До моїх обов’язків входив пошук та аналіз необхідних матеріалів (законодавства, судових рішень, юридичної літератури) та підготовка порівняльно-правових проектів . Я наочно вивчила судову систему та процес судочинства Польщі, оскільки майже кожен день брала участь в судових засіданнях (включаючи Верховний суд Польщі) та опрацьовувала матеріали справ перед кожним з них.  На власному досвіді дізналася про особливості розгляду  цивільних, адміністративних, господарських та кримінальних справ.


Також я навчилася складати письмовий аналіз матеріалів судової справи, навіть щодо таких складних юридичних питань як позов про усунення технічних несправностей у будинку; недобросовісної конкуренції у сфері інтелектуальної власності; у сфері обігу нерухомості; договору довічної оренди; визнання права власності на нерухомість у зв’язку з набувальною давністю та ін. Не можна назвати ці завдання легкими, адже польське право має суттєві відмінності з українським. Більше того, я написала меморандум про особливості здійснення господарської діяльності польським підприємцем на території України. Також я близько ознайомилася з функціонуванням реєстру підприємців у Польщі, оскільки детально побачила процедуру самої реєстрації на прикладі товариств з обмеженою відповідальністю. Крім цього, вивчила принцип функціонування державних реєстрів нерухомості, речових прав та обтяжень на речові права у Польщі.
 
Участь у стажуванні стало для мене надзвичайно цінним досвідом, адже я здобула багато практичних навиків та значно вдосконалила знання польської мови. Можна зробити висновок, що наполеглива праця завжди приносить  гарні результати та успіх.