» » Конференція «Ходжалинський геноцид – трагедія для всього людства»

Конференція «Ходжалинський геноцид – трагедія для всього людства»

Дата: 4-03-2024, 09:30 | Автор: Відділ інформації та зв'язків з громадськістю

 Студенти освітньо-професійної програми «Міжнародні відносини, суспільні комунікації та регіональні студії» і викладачі кафедри міжнародних відносин та дипломатії навчально-наукового інституту міжнародних відносин ім. Б. Д. Гаврилишина долучилися до всеукраїнської онлайн-конференції «Ходжалинський геноцид – трагедія для всього людства».

Захід було приурочено роковинам  Ходжалинської трагедії – масового вбивства мирних жителів азербайджанського міста Ходжали в ніч з 25 на 26 лютого 1992 року вірменськими збройними формуваннями за участі 366-го мотострілецького полку колишньої радянської армії.

Учасники конференції дізналися про трагічну сторінку історії Першої карабаської війни, коли вірменськими бойовиками спільно з російськими військовими було вирізано населення азербайджанського міста. І як тоді, так і зараз міжнародна спільнота проявляє свою неспроможність адекватно і своєчасно відреагувати на порушення норм міжнародного права та злочини проти мирного населення.

Серед спікерів заходу були Надзвичайний і Повноважний Посол Азербайджанської Республіки в Україні Сеймур Мардалієв;  народний депутат України, співзасновник Українсько-Тюркського Центру Сергій Нагорняк; литовський журналіст, очевидець Першої карабаської війни  Річардас Лапайтіс; доцент кафедри нової та новітньої історії зарубіжних країн Київського національного університету імені Тараса Шевченка, доцент, кандидат історичних наук Олег Купчик; кандидат філологічних наук, доцент, директор українсько-азербайджанського культурно-ділового центру НТУ «Дніпровська політехніка» Геннадій Онищенко; кандидат історичних наук, доцент кафедри історії Сумського державного університету Анатолій Гончаренко.

Модератором заходу виступила співзасновниця українсько-тюркського центру Марина Гончарук.