» » У 1992 році створено кафедру англійської мови для зовнішньоекономічної діяльності

У 1992 році створено кафедру англійської мови для зовнішньоекономічної діяльності

Дата: 9-01-2024, 11:13 | Автор: Відділ інформації та зв'язків з громадськістю

 Традиції вивчення англійської мови у нашому університеті беруть свій початок з 1966 року, коли в новоствореному Тернопільському відділенні Київського інституту народного господарства утворено секцію іноземних мов. Її першими працівниками були В. М. Гладкий, Ю. І. Фатєєва,  Я. Л. Коваль, Г. К. Новосад, Г. П. Шкварець, В. М. Грубич.

У 1967 році секція трансформувалася у кафедру іноземних мов для фінансово-банківських спеціальностей. До 1975 рр. її завідувачем був Володимир Михайлович Гладкий, а упродовж 1975-1982 рр.  – Іван Іванович Трилінський. Упродовж 1982–2000 рр. кафедрою керував Валентин Лаврентійович Співак, з 2000 р. до 2007 р. – доц. С. І.  Когут.

Наприкінці 80-х – на початку 90-х рр. ХХ століття у зв’язку зі значними соціально-економічними змінами, які відбувалися в Україні з переходом на ринкову економіку та виходом нашої країни на світову арену, виникла потреба у спеціалістах високої кваліфікації, які б відповідали європейським та світовим стандартам, коли майбутній фахівець повинен не лише опановувати свою спеціальність, а й досконало володіти кількома іноземними мовами. Тому у 1989 р. при факультеті зовнішньоекономічних відносин почала діяти секція іноземних мов, яку наступного року реорганізовано у кафедру іноземних мов для зовнішньоекономічної діяльності. 9 січня 1992 р. на її базі створено новий навчальний підрозділ – кафедру англійської мови для зовнішньоекономічної діяльності, яку з 1990 р. до 1993 р. очолював Валерій Полікарпович Полковський. З 1993 р. до 2006 р. посаду завідувача кафедри обіймала доцент Юлія Іванівна Фатєєва, яка працювала з перших днів створення університету.

З 2006 по 2017 рік завідувачем кафедри англійської мови для зовнішньоекономічної діяльності, перейменованої в цей період на кафедру іноземних мов та професійної комунікації, була  канд. філол. наук, доцент Наталія Степанівна Лиса.

У 1990 роках, разом з розширенням структури навчальних підрозділів університету (тоді – Тернопільської академії народного господарства) зростає і мережа кафедр іноземної мови: у 1995 р. створюються кафедри іноземних мов для обліково-економічних спеціальностей та для аграрно-економічних дисциплін. Завідувачами були Юрій Степанович Черник (1995-2005) та Людмила Костянтинівна Крайняк (2005-2010). Завідувачем кафедри іноземних мов для аграрно-економічних дисциплін з 1995 р. до 2005 р. була Валентина Федорівна Мединська.

У 2007 р. кафедру іноземних мов для фінансово-банківських спеціальностей об’єднують з кафедрою іноземних мов для аграрно-економічних дисциплін і перейменовують у кафедру іноземних мов при факультеті банківського бізнесу, завідувачем якої до 2010 р. була Ірина Миколаївна Гумовська. У 2010 р. відбувається об’єднання цієї кафедри з кафедрою іноземних мов для обліково-економічних спеціальностей у кафедру іноземних мов, завідувачем якої до 2013 р. був Андрій Васильович Грицьків.

29 серпня 2013 р. (наказ № 241 від 31 травня 2013 р.) внаслідок реорганізації, шляхом об’єднання двох кафедр, утворилася кафедра іноземних мов та професійної комунікації. Тоді вона налічувала 40 науково-педагогічних працівників, серед яких 35 кандидатів наук, 27 доцентів, 3 старших викладачі та 9 викладачів. Понад сорок років лаборантом, а згодом старшим лаборантом працювала Н. Б. Буйняк.

1 липня 2017 року кафедра отримала свою сучасну назву – кафедра іноземних мов та інформаційно-комунікаційних технологій (наказ № 475 від 30 червня 2017 року). Створення кафедри було обумовлено необхідністю приведення системи викладання іноземних мов в університеті у відповідність до міжнародних стандартів, забезпечення студентів доступом до ефективних засобів оволодіння мовами та підвищення якості навчального процесу у галузі отримання фахово-спрямованих мовних знань.

Підрозділ очолила кандидат філологічних наук, доцент Людмила Костянтинівна Крайняк, автор десятків наукових публікацій, педагог з багатолітнім стажем, член Міжнародної культурно-освітньої Україно-Американської асоціації працівників вищої школи.

Навчально-виховний процес на кафедрі здійснюється 29 науково-педагогічними працівниками, серед яких 1 доктор, 22 кандидати наук.

Підготовка студентів університету з іноземних мов за освітньо-кваліфікаційними рівнями «Бакалавр» та «Магістр» спрямовано на оптимізацію процесу навчання іноземних мов та удосконалення умов навчання за рахунок використання новітніх комунікативних методик, а також нагальною суспільною потребою у підготовці конкурентоспроможних фахівців, яких вимагає ринок праці.

Проведення занять здійснюється на денній і заочній формах навчання із застосовуються сучасних автентичних посібників з іноземної та ділової іноземної мови, періодичних видань, аудіо- та відеокурсів, технічних засобів навчання, інтернет-ресурсів тощо.

Кафедрою проводяться міжнародні, всеукраїнські і регіональні науково-практичні конференції, наукові та методичні семінари з актуальних питань когнітивної лінгвістики, сучасної методики викладання іноземних мов та ділової комунікації, термінознавства, компаративістики, перекладознавства, лінгвопрагматики та літературознавства.

Викладачі кафедри є учасниками міжнародних, всеукраїнських, регіональних науково-практичних конференцій та семінарів. Кафедра підтримує контакти з вітчизняними і зарубіжними закладами вищої освіти. Викладачі кафедри проходили наукове, педагогічне та мовне стажування у провідних університетах Європи та США.

Кінцева мета концепції викладання іноземних мов кафедрою полягає у формуванні засад професійно-орієнтованої вторинної мовної особистості, готової до міжкультурної комунікації та саморозвитку в новому інформаційно-комунікативному середовищі.

Вже стало аксіомою, що володіння іноземною мовою  є ключем до успішного розвитку особистості та професійного зростання незалежно від спеціальності. Викладачі кафедри іноземних мов та інформаційно-комунікаційних технологій допомагають студентам ЗУНУ отримати ці необхідні навички!