» » Науковці факультету обліку і аудиту обговорювали проблеми розвитку аудиту в Україні

Науковці факультету обліку і аудиту обговорювали проблеми розвитку аудиту в Україні

Дата: 26-05-2016, 16:00 | Автор: Відділ інформації та зв'язків з громадськістю

 

25 травня 2016 року в аудиторії 2112 за сприяння декана факультету обліку і аудиту, кандидата економічних наук, доцента Валентини Миколаївни Панасюк та за участі студентів, викладачів факультету обліку і аудиту, аудиторів провідних тернопільських аудиторських фірм відбувся круглий стіл, під час якого обговорювали проблеми розвитку аудиту в Україні у контексті норм законопроекту аудит фінансової звітності та аудиторської діяльності.

Із вступним словом перед присутніми виступила доктор економічних наук, професор, професор кафедри обліку та аудиту Запорізького національного університету, директор фірми ТОВ «Професіонал-Аудит», голова комісії зі стандартів та аудиторської практики Всеукраїнської професійної громадської організації «Спілка аудиторів України» Неля Миколаївна Проскуріна. Вона розповіла, що нині йде процес законотворчості щодо аудиту фінансової звітності й аудиторської діяльності.

Аудитор аудиторської фірми «Західаудит» (м. Тернопіль) Сергій Вікторович Войцехівський описав зміни у законодавстві щодо бухгалтерського обліку і аудиторської діяльності, фінансової звітності. Йшлось зокрема про розміри підприємств; первинні документи, що складені в електронній формі.

Професор Неля Миколаївна Проскуріна зробила доповідь на тему: «Ключові аспекти запропонованих змін до Закону про аудит фінансової звітності та аудиторської діяльності». У Законі передбачено 9 розділів та 70 статей. Державне регулювання аудиторською діяльністю тепер має здійснювати Міністерство фінансів (Мінфін) України. Міжнародні стандарти аудиту будуть обов’язковими до виконання. Йшлося також про організаційну структуру управління і регулювання аудиторською діяльністю; атестацію аудиторів і розмір оплати за неї; дисципліни, що має здати кожен аудитор, щоб отримати сертифікат аудитора; Комісію з атестації аудиторів і т. д.

Згодом відбулась дискусія, у якій взяли участь завідувач кафедри аудиту, ревізії та аналізу доктор економічних наук, професор Василь Антонович Дерій; доктори економічних наук, професори Михайло Семенович Пушкар і Неля Миколаївна Проскуріна; кандидати економічних наук, доценти Ірина Дмитрівна Голяш, Роман Олексійович Мельник, Світлана Іванівна Саченко та інші.

Організатором роботи цього круглого столу стала кафедра аудиту, ревізії та аналізу Тернопільського національного економічного університету.

Обговорення сучасних проблем розвитку аудиту в Україні у контексті норм законопроекту аудит фінансової звітності та аудиторської діяльності пройшло жваво, цікаво й ефективно, як для викладачів та студентів, так і для практикуючих тернопільських аудиторів.